vrijdag 18 januari 2019

Jaargang 40 - Nummer 5 - Januari 2019

Een gezond en gelukkig 2019


Woordje van de voorzitter


In de zomer van 1979 nam ik de beslissing om, samen met een amateurcineast uit Vilvoorde, een filmclub te stichten in Vilvoorde.
Nu, 40 jaren later, bestaat die club nog steeds en telt momenteel meer dan 20 actieve filmers.
In een tijd dat steeds meer filmclubs ophouden te bestaan, blijft Videoclub Vilvoorde overeind en worden we bovendien maand na maand overstelpt met nieuwe filmproducties van onze leden. Reportages, documentaires, animatiefilms, speelfilms... de inspiratie van onze leden lijkt wel grenzeloos.
Dankzij het groot aantal cineasten blijven onze leden op de hoogte van de recente ontwikkelingen op filmgebied en kunnen ze daarenboven rekenen op medewerking bij het maken van films en het monteren.
Zoals het goed gaat met onze vereniging, zo wens ik dat het even goed gaat met de gezondheid van onze leden en hun gezin. Het maken van films is tenslotte een luxe die men zich slechts kan veroorloven wanneer de gezondheid OK is en wanneer er zich geen andere ernstige problemen voordoen.
Moge 2019 voor iedereen een jaar worden zonder noemenswaardige problemen, een jaar van veel geluk en voorspoed, en moge onze cineasten de waardering krijgen die ze verdienen voor al hun creativiteit.

Johan

Programma van de maand…


Woensdag 9 januari 2019 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er  FILMVERGADERING.
Op het programma staat De sollicitante, de nieuwste speelfilm (4') van Hedwig D'Huyvetter. De film werd pas half november 2018 opgenomen.

Daarna bekijken we 2 reportages van de Damiaanactie over een familie in India:

  • Een dag met Abishek(8')
  • Sujeet & Nishu (24').

Beide films geven zeer goed het leven in India weer. Aan montage, inhoud en muziek werd veel aandacht besteed.

Deze avond staat ook ter beschikking van onze cineasten die een nieuwe film wensen voor te stellen met het oog op deelname aan ons filmfestival van 23 maart.  Die films dienen immers vooraf in de club te worden vertoond!

Woensdag 16 januari 2019 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.

Op het programma staat een selectie van de beste Vlaamse kortfilms van het Festival van Leuven.

Deze avond zullen Bart en Bjarne een powerpoint brengen over HDR-video en de diverse standaarden. HDR zorgt voor betere kleuren en meer details in de schaduwpartijen.


Filmfestival 2019


Wanneer? zaterdag 23 maart.
Waar? Auditorium van het “Het Bolwerk”, Bolwerkstraat 17 te 1800 Vilvoorde.
Hou die datum alvast vrij!

Lange films


De meeste amateurfilms zijn kort. Ze duren 3 tot 20 minuten en heel uitzonderlijk kom je wel eens een film van een half uur tegen.
Moet een amateurfilm kort zijn? Natuurlijk niet.
Door filmwedstrijden is ons oordeel vervormd geraakt. Voor de nationale wedstrijd van Breedbeeld bijvoorbeeld mag de film maximum 30 minuten duren.
Het belangrijkste is dat een film interessant blijft en de toeschouwer kan blijven boeien. De lengte van de film doet er niet toe. Een film van 3 minuten kan evengoed langdradig zijn.
Het grote voordeel van lange films is dat men er gemakkelijk een voorstelling mee kan verzorgen voor een normaal publiek, een publiek buiten het amateurfilmmilieu. Je gaat toch ook niet naar de bioscoop om een film van 5, 10 of 20 minuten te zien. Het heeft allemaal te maken met het vooroordeel. Uiteraard hebben we ons al te dikwijls geërgerd aan langdradige amateurfilms, maar wanneer kwaliteit en inhoud aanwezig zijn, dan zou de lengte geen bezwaar mogen zijn.

Willy Verworst heeft al enkele films gemaakt die de doorsnee lengte ruim overschrijden en toch geeft hij er tientallen projecties mee voor volle zalen met enthousiaste toeschouwers.

Piet Vandenpoel doet hetzelfde met speelfilms in Tervuren en Roger Deprouw met films in verband met het leger.

Heel lang geleden maakte Johan Leemans een film van 50 minuten over de milieu-verontreiniging en dat is zijn meest vertoonde film ooit. Voor elke minuut is er een ander onderwerp, dus 50 thema's voor 50 minuten film.
Een film van 35 minuten over de Himalaya behaalde destijds zelfs zilver op de nationale wedstrijd, evenals een film van 35 minuten over Dubrovnik en omgeving. Zijn langste film in wedstrijd duurde 40 minuten, behandelde de Griekse kunst en werd eveneens geselecteerd voor de nationale wedstrijd waar die met BRONS+ eindigde.

Dit alles maar om duidelijk te maken dat een lange film kan, zolang die maar interessant is en het publiek geïnteresseerd is.

Bevrijdingstocht 2018


Zaterdag 8 december 2018 werd in Merchtem de montage geprojecteerd van de reportage van de bevrijdingstocht die in augustus gedurende een week van Lo naar Deinze trok. Onder leiding van Roger Deprouw werd dit ganse evenement gefilmd door 7 cineasten, waarvan 5 van Videoclub Vilvoorde (Roger Deprouw, Bart Gerber, Luc Holvoet, Johan Leemans en Albert Maene). Roger en Luc deden de montage.
Er werd een dvd van één uur gemaakt die het verslag van de volledige 7-daagse tocht bevat en daarnaast een dvd van één uur voor elk van de 7 dagen. De projectie in Merchtem voor 120 aanwezigen was een groot succes en ging gepaard met een barbecue.
Na de projectie van de dvd van één uur werden, op aandringen van de aanwezigen, nog 2 uren van de afzonderlijke dagen geprojecteerd.

Breedbeeld Filmgala 2018


Ons clublid Hedwig D'Huyvetter was met de speelfilm Confusion genomineerd maar viel niet in de prijzen.


  • De prijs voor beste fictiefilm ging naar Arrived van Dilgesh Rojbeyani, een regisseur uit Irak die al sedert 2003 professioneel met film bezig is.
  • De prijs voor beste documentaire was voor K van Nico Van Daele, student aan de filmacademie Wetteren.
  • De prijs “beste scenario” ging naar Welkom in de wereld van Julie van Fabienne De Groote, die met deze film 7de werd op het VAC-festival 2018.
  • De prijs voor beste cinematografie ging naar Bunkerboy van Beatrijs Ponseele, eveneens student aan de filmacademie van Wetteren.


Bij “Breedbeeld” ontbreekt elk gevoel met de echte amateurfilmer, de makers van speelfilms of toeristische documentaires, het genre dat door niet-professionelen het meest wordt beoefend.
De mensen doen daar gewoon hun job maar hebben geen binding meer met het amateurisme.