vrijdag 18 januari 2019

Jaargang 40 - Nummer 3 - November 2018

Programma van de maand…


Woensdag 14 november 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met opmerkelijke films:

  • Carrousel d'Amour, een speelfilm (7 minuten) van Jan Dellaert. Deze film werd gemaakt voor een wedstrijd waarbij een verhaal moest worden gebracht in één shot, dus zonder de camera te stoppen. We zien hoe een jonge man een meisje leert kennen, verliefd wordt, ook al eens ruzie maken, uiteindelijk trouwen en een baby verwachten. Jan spaarde tijd noch moeite om dit te verwezenlijken. Het moet een huzarenstukje geweest zijn om alle attributen en mensen bij elkaar te krijgen en er voor te zorgen dat die op het juiste moment hun ding doen.
  • Ghent in motion, een sfeerfilm (4'26”). Aan deze kortfilm ging 17 maanden voorbereiding vooraf. Gedurende 20 dagen werden de opnamen  met een drone verwezenlijkt, uiteraard na het verkrijgen van alle nodige licenties. Het is een publicitaire film die kort, maar niet gejaagd, de sterke troeven toont van deze Oost-Vlaamse stad. Bovendien werden er heel speciale effecten toegepast.
  • Poppies for hope, een film (5 minuten) van Charles De Ruydts over de oorsprong van de klaprozen in de “Groote Oorlog” (1914-1918) die precies 100 jaren geleden werd beëindigd. Deze film werd geselecteerd op het Festival van Natuurfilms in Namur en ook op het Filmfestival van Abbeville in Frankrijk.
  • I feel, een mooie poëtische film (18') over 2 kinderen die de natuur ontdekken.


Woensdag 21 november 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.
Bjarne Jakus geeft een uiteenzetting over FILMEN MET EEN FOTOTOESTEL.
De tijden evolueren en filmen gebeurt niet steeds meer met een filmcamera. Er zijn fototoestellen op de markt die zowel geschikt zijn voor het maken van kwalitatieve foto's als voor het opnemen van bewegende beelden.
Om ons wat wegwijs te maken in die wereld zal Bjarne volgende aspecten belichten:
verschillende soorten fototoestellen
verschillen met een filmcamera, zowel positief als negatief
belichting
manuele focus
audio-aspect
nd-filter
gebruik van verschillende lenzen
resolutie
diverse functies
toekomstperspectieven.
Als illustratie zal ook een voorbeeld getoond worden van een film die met een fototoestel werd opgenomen.

Leden die films wensen te vertonen kunnen hier ook mee terecht op deze vergadering.
Op het programma staat alvast:

  • Ballonvaart, een reportage (12') van Johan Leemans die vorige maand met een ballon tot op zo'n 1000 meter hoogte ging. De film toont zowel het klaarmaken van de ballon als het terug inpakken nadien.
  • Man, een animatiefilmpje (3'35”) die op een voortreffelijke manier de vervuiling aan de kaak stelt waarmee de aardbewoners hun planeet om zeep helpen.


Actieve filmclub


Hetgeen Videoclub Vilvoorde onderscheidt van de meeste filmclubs is dat er ongelooflijk veel wordt gefilmd door onze leden.
Hierna volgt een selectie van enkele opmerkelijke producties die slechts dankzij de inzet van onze leden tot stand komen.

“Moord op bestelling”


Dit is de titel van de nieuwste speelfilm van ons clublid Willy Verworst. De filmopnamen liepen vanaf eind april tot eind september en zijn momenteel volledig achter de rug.
Intussen is ook de montage al ver gevorderd en alles wijst er op dat het een lange film wordt die dicht in de buurt van 60 minuten zal komen.
Verschillende clubleden werkten er aan mee: Willy Verworst, Johan Leemans, Fred Lamon, Charles De Ruydts.
Voor het acteerwerk werd beroep gedaan op ervaren acteurs en actrices van toneelgezelschappen.

“De bevrijdingsroute”


Gedurende een ganse week volgden cineasten van onze club het evenement waarbij 150 figuranten en 50 paarden gedurende 7 dagen van Diksmuide naar Deinze trokken ter gelegenheid van de bevrijding na Wereldoorlog I in 1918.
Onder leiding van ons clublid Roger Deprouw, filmden Bart Gerber, Johan Leemans, Albert Maene, Luc Holvoet en 2 niet-clubleden het volledige traject. Sommigen waren er alle dagen bij terwijl anderen slechts één of 2 dagen meefilmden. Roger reed elke dag over en weer naar huis, Bart overnachtte in de mobilhome, Luc verbleef een aantal dagen op hotel in de buurt van de stoet.
De montage van 20 uren film is volop aan de gang. Er wordt een film gemaakt van ongeveer één uur die de volledige tocht van 7 dagen bevat. De première van deze film is voorzien begin december. Daarnaast zal een dvd per dag worden gemaakt ten behoeve van de geïnteresseerde deelnemers en gemeentebesturen.


“De zusters van de Troost”


Onze voorzitter Johan Leemans is reeds vele maanden bezig met filmopnamen in en rond het klooster van de Karmelietessen te Vilvoorde.
Ter gelegenheid van het 550-jarig bestaan van het klooster werd gevraagd een aantal activiteiten te verfilmen en ook het dagelijks leven van de zusters in beeld te brengen.
Een eerste kortfilm van 11 minuten werd al afgewerkt en vertoond tijdens de Open Monumentendag van zondag 9 september 2018 voor in totaal 650 toeschouwers.
De lange versie, die ongeveer één uur zal duren, gaat in première in februari 2019.

“Mission à Tokyo”


Dit is de nieuwste speelfilm van ons clublid Roger Olivy. Alle filmopnamen zijn intussen ook ingeblikt en de montage moet nu nog worden aangevuld met een computeranimatie.

Teveel om op te noemen


Uiteraard zijn er bovendien heel wat leden met individuele filmprojecten bezig:

  • de meest actieve is ongetwijfeld Erik De Groef die recent al zo'n 30-tal filmpjes heeft afgewerkt
  • Bart Gerber filmt bijna wekelijks wel ergens een activiteit
  • hetzelfde geldt voor Roger Deprouw
  • Paul Verhack zit ook niet stil en verrast ons geregeld met nieuw filmwerk
  • evenals Luc Holvoet, Piet Vandenpoel en Fred Lamon
  • Hedwig D'Huyvetter maakt nog deze maand een nieuwe kortfilm
  • Gaston Slaets maakt een nieuwe animatiefilm die in het teken staat van ons 40-jarig bestaan.


Het staat nu al vast dat er voor ons volgend filmfestival meer filmmateriaal beschikbaar is dan we op één avond kunnen tonen. Er wordt naar een oplossing gezocht om met de projecties eventueel al in de namiddag te starten ofwel het festival te spreiden over 2 avonden.