vrijdag 18 januari 2019

Jaargang 40 - Nummer 2 - Oktober 2018

Programma van de maand…


Woensdag 10 oktober 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.
We gaan nog eens ver terug in de tijd met laureaten van de Nationale Filmwedstrijd.

  • Op reis in Bomma's tuin, een natuurfilm (17 minuten) van Ludo Bosmans. Deze film is een mooi ontdekkingsverhaal over wat er zoal leeft in de tuin. Al die kleine beestjes en vogels worden ontdekt door een driejarige, aan de hand van haar Bomma. Goed verhaal, goede montage en prachtige opnames. Vooral de macro-opnames zijn indrukwekkend. Detail: alle lenzen die gebruikt werden voor die macro-opnames zijn door Ludo zelf aangepaste fotolenzen. Chapeau! Interessante tip: de moderne camera's met SLR-opname kunnen goed met extra goedkopere fototoestellenzen gebruikt worden, zeker met een omkeerring kan je dan mooie macro-opnames maken. 
  • Heidi, Mère Supérieure, een speelfilm (20 minuten) van Marc De Bruyker. Drie Vlaamse topamateurcineasten (Marc De Bruyker, Werner Van Branteghem en Tony Jacobs) maakten elk een speelfilm met als rode draad “Heidi”. Elk van de 3 Heidi-films behaalde GOUD (meer dan 80%) op de CvB-wedstrijd 2007 in Sint-Gillis-Waas. Toch werd dit initiatief hen niet door iedereen in dank afgenomen, want zowel een aantal filmclubs als provinciale verenigingen stonden weigerachtig tegen samenwerking tussen cineasten van verschillende clubs. Echt kleinzielig, want uiteindelijk draait het toch om de film en niet om de club.
  • Tiener ellende, een experimentele film (5 minuten) van Tim Verschaeren. Deze film kreeg de prijs voor vernieuwing en voor de beeldexpressie.
  • Walk, een speelfilm met animatie (3 minuten) van Gaston Slaets.


Woensdag 17 oktober 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS en FILMVERGADERING.
We starten met een powerpoint om enkele essentiële filmregels nog eens op te frissen.
Vervolgens is er de mogelijkheid om nieuwe of opmerkelijke films te tonen.
Op het programma staat alvast:

  • Leven in Gods aanwezigheid, een documentaire (11 minuten) van Johan Leemans over het dagelijks leven van de zusters Karmelietessen van Vilvoorde. De film ging in première tijdens de Open Monumentendag van 9 september laatstleden en werd door 650 mensen bekeken. Een kort fragment werd zelfs getoond op Ring TV.
  • I feel, een mooie poëtische film (18 minuten) van Elsbeth van Noppen over twee jonge kinderen die de natuur ontdekken.


Cursus Bracina


Zaterdag 20 oktober 2018 van 9.30u tot 17u in het 8-urenhuis, Maria-Theresiastraat 122 te Leuven orgniseert Bracina de cursus “Decoupage, zowel voor fictie als non-fictie”.
De lesgever is Freddy Bellis.
De cursus is gratis voor Bracina-leden, niet-leden betalen 5 euro. Er is gratis koffie bij aankomst en tijdens de 2 pauzes.
De prijs voor het middagmaal inclusief 2 drankjes bedraagt 25 euro voor Bracina-leden en 30 euro voor niet-leden.
De inschrijving dient te gebeuren per club en uiterlijk 15 oktober!