vrijdag 6 december 2013

JAARGANG 35 - Nummer 4 - December 2013

Programma van de maand...



Woensdag 11 december 2013 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met “OPEN PODIUM” en bekroonde kortfilms.
Het is een ideale gelegenheid voor leden die films wensen te vertonen waaraan momenteel wordt gewerkt. Zo kan al eens gepolst worden of men in de goede richting evolueert en welke verbeteringen eventueel kunnen worden aangebracht. Daarnaast zullen enkele geselecteerde films worden vertoond die destijds deelnamen aan het internationaal Kortfilmfestival van Leuven:
  1. United we standvan Hans Petter Moland uit Noorwegen (9 minuten).
Een beetje versleten maar vastberaden vertrekt een groep gepensioneerden op hun jaarlijkse tocht door de bergen. Wanneer ze op hun weg een jonge vrouw in nood treffen, steekt hun ridderlijke inborst de kop op.
  2. Rare exports incvan Jalmari Helander uit Finland (7 minuten). Exports Incorporated is een traditioneel Fins familiebedrijf. We volgen drie werknemers tijdens hun jaarlijkse taak om een internationaal gegeerd product klaar te stomen voor de overgang van de Lapse wildernis naar wereldwijde bestemmingen. Het is een lang, zwaar en intens proces, maar het is iedere druppel zweet meer dan waard. De werknemers behoren tot de absolute top in hun vakgebied. Het uiterst zeldzame exportproduct van het bedrijf zal nooit geëvenaard worden.
  3. J'attendrai le suivant... van Philippe Orreindy uit Frankrijk (5 minuten).
Een man in de metro is op zoek naar de ware liefde...
  4. Natanvan Jonas Bergergård & Jonas Holmström uit Zweden (12 minuten). Natan heeft een nieuwe job en vandaag is zijn eerste werkdag. Het uitzendbureau heeft hem naar 'Viggo's Hamburger' gestuurd. Münir doet verwoede pogingen Natan de knepen van het vak te leren, maar de man is een ware ramp. Viggo ontslaat hem, maar zijn geweten speelt hem parten - hij neemt een hot dog en gaat Natan zoeken.

Woensdag 18 december 2013 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS “MONTAGE”.
Het wordt een avond vol praktische tips over de mogelijkheden van videomontage.
Herinneringen . . .
Woensdag 13 november 2013 was er FILMVERGADERING met volgende films:
  1. “Trains, een sfeerfilm van Paul Verhack (4 minuten). De opnamen werden gemaakt tijdens de recente opendeurdag van de Miniatuur Spoorwegclub Mechelen “De Pijl”. Paul slaagde er in om heel stabiele detailopnamen te maken van de rijdende treinen, waarbij telkens op het goede moment werd gewacht om de meeste actie te tonen.
  2. Miniatur Wonderland”. Aansluitend op de vorige film werd Miniatur Wunderland getoond, de grootste modelspoorbaan ter wereld die gevestigd is in Hamburg. De modelspoorbaan bestaat uit 12.000 meter rails en heeft een oppervlakte van 1150 m2. De hele expositie bevat 890 treinen bestaande uit 11.000 wagons. Verder zijn er 300.000 leds, 215.000 bomen en 200.000 miniatuurmensjes.
  3.  White Cliffs of Dover, een life-opname onder regie van Willy Verworst (4 minuten). Het optreden werd met 4 HD-camera’s gefilmd ( Fred Lamon, Johan Leemans, Willy Verworst en Hewig D'Huyvetter) en door Hedwig gemonteerd met behulp van ‘multicam’ op Final Cut ProX.
  4.  Zone humide, de nieuwste natuurfilm van Charles De Ruydts (5 minuten). Charles ging op zoek naar plassen waar diverse soorten kikkers leven. Origineel zijn de onderwateropnamen die met GoPro werden gemaakt. De film bevat een uitstekende muziekkeuze.
  5.  Guédelon”, documentaire van Fred Lamon (20 minuten). De film handelt over de bouw van een Middeleeuws kasteel in Frankrijk waarbij uitsluitend de middelen van die tijd worden gebruikt. Fred heeft de beelden zodanig gemonteerd dat de toeschouwer een duidelijk chronologisch beeld krijgt van de werkzaamheden. Met steen en hout bouwen 45 arbeiders, waaronder steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, smid, voermannen, pottenbakkers, touwslager en mandenmaker aan een burcht volgens de bouwmethoden uit de 13de eeuw. Met meer dan 240.000 bezoekers per jaar is Guédelon de op één na belangrijkste attractie in de Bourgogne. Dankzij de grote toestroom van het publiek wordt Guédelon gefinancierd uit eigen middelen. Er zijn een vijftigtal banen gecreëerd in allerlei domeinen: erfgoed, bouw, ambachten, begeleiding van bezoekers en administratie.
  6.  Achmed the dead terrorist. Als afsluiter werd een opvoering vertoond van de wereldvermaarde poppenspeler en buikspreker Jeff Dunham

Woensdag 20 november 2013 ontvingen wij onze filmvrienden van de Brussel club KVCB (Koninklijke VideoClub Brussel) op bezoek.
Zij brachten ons volgende films:
  1. Morgen”, een fantasiefilm van Tony Hansen (4 min).
  2. Het Gravenkasteel”, een informatiefilm van Casy Siebens (6 min).
  3. Bonjour Térèse”, een fantasiefilm van Luc Holvoet (11 min).

  4. Fort van Breendonk”, een informatiefilm van Roger Deprouw (20 min). 
  5. Raversijde”, een informatiefilm van Casy Siebens (5 min).
  6. Kasteel Duras”, een informatiefilm van Roger Deprouw (13 min).
  7. De Liermolen”, een informatiefilm van Luc Holvoet (6 min).

  8. Een stukje leven”, een speelfilm van Roger Olivy (16 min).
  9. Meester van vuur”, een informatiefilm van Luc Holvoet (15 min).

Woensdag 27 november 2013 was er FILMFORUM in samenwerking met de provinciale federatie Bracina en met het nationale Centrum voor Beeldexpressie.
Filmforum is een gespreksforum waarbij twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Filmforum komt elk jaar langs in elke provincie. 

Gastcineasten:
  1. Paul Lacroix met 'Fuorviato'. Paul Lacroix is regisseur bij productiehuis 'Crossproductions'. Naastreportagewerkin opdracht van bedrijven realiseert hij regelmatig filmprojecten in eigen beheer. De film 'Fuorviato' is zo'n project. Hoofdpersonage Tim, een jonge kerel, verliest zijn job in de bakkerij. In zijn zoektocht naar een nieuwe job komt hij in een vreemde situatie terecht.
  2. Yuni Mahieu met 'Comment quitter ce qu'on aime'.
Yuni Mahieu is masterstudente Audiovisuele Kunsten aan Sint-Lukas Brussel.
  3. In deze film schommelt Sara, de mama van Vita, tussen hoop en verdriet sinds haar dochter geplaatst is. Vechtlustig doet ze er alles aan om Vita terug te krijgen.

Jean-Pierre van Cauwenberge deed dienst als moderator en leidde het geheel in goede banen. Naast de uiteenzetting van de werkwijze van beide cineasten was er voldoende tijd voor het beantwoorden van de vragen van de toeschouwers. Het Filmforum was een geslaagd initiatief en alle 30 aanwezigen waren vol lof over deze activiteit.


Gala en Proclamatie Nationale Wedstrijd 2013

De galaprojectie en proclamatie van de Nationale Wedstrijd 2013 had plaats op zondag 24 november 2013 om 14.30 uur in het Ontmoetingscentrum “De Djoelen” te Oud- Turnhout.
De aanwezigen kregen een representatieve (?) selectie te zien van de wedstrijd.
Volgende 6 nominaties werden uitgereikt:
  1.  sociaal aspect:
 “Slow-motion crash” van Carine Schoofs
  2. fotografie:
“Raven” van Patrick Brouwers
  3. regie:
“Who am I?” van Marc Desmet
  4. vernieuwende waarde: “Courage” van Ward De Waele
  5. klankband:
“De Fotoshoot” van Werner Haegeman, Dirk Geens , Werner Van den Bulck en Willy Huygens
  6. verhaallijn:
“21-12-12” van Bruno Verhenne
Als afsluiter werd aan alle aanwezigen een receptie aangeboden.

De Gala van 2013 mag de geschiedenis ingaan van de gala van het pessimisme:
 het einde van de wereld, incest, een drugsverslaafde, andermaal incest, het gesukkel van de derde leeftijd en een onwezenlijk dramatische fotoshoot die met moorden eindigt. Als men dergelijke films op tv zou vertonen, hoe vlug zou de kijker dan beginnen te zappen? Opvallend is ook dat er heel wat zwart/wit vertoond werd op de gala, de “kleur” van het pessimisme.

De laureaatfilm “Who am I?” wordt gelauwerd voor zijn filmtaal, maar filmden we zo al niet tientallen jaren geleden omdat we problemen hadden om synchroon te werken.
Als dan bovendien de jury nog meent dat een film met shots van 2 à 3 minuten waarbij haast niets anders dan telefonerende personen worden getoond, dé vernieuwende waarde is, dan mag voor mijn part volgende keer niet alleen de nationale wedstrijd maar zelfs de gala achter gesloten deuren gehouden worden.

Nieuwe website

Videoclub Vilvoorde beschikt sedert kort over een nieuwe website, dit dankzij Hedwig D’Huyvetter en zijn zoon Ken
De oude website bestaat ook nog en daar vind je de link naar de nieuwe website. Bedoeling is om zoveel mogelijk links naar films van onze leden te plaatsen op deze nieuwe website. Wij vragen dan ook dat onze leden films op Youtube of Vimeo plaatsen waarnaar we dan kunnen verwijzen vanaf onze nieuwe website. Eventueel bezorg je de film op een digitaal bestand en dan doen wij het nodige.
Rechtstreekse link naar de nieuwe website is videoclub-vilvoorde.blogspot.be

Videoclub Vilvoorde in zijn “Element”

Op zondag 10 november 2013 waren we met 3 cineasten (Johan Leemans, Jan Rogier en Bart Gerber) aanwezig te Vilvoorde om opnamen te maken van het recentste toneelstuk van de jongerenkunstgroep ELEMENT.
Fall: de zaak van de wetenschapper”.
 Het verhaal speelt zich af in 2034 waar een ontslagen politieagent samen met een cynische detective een onderzoek starten naar de verdwijning van een wetenschapper die net op het punt stond zijn meest ingenieuze creatie ooit af te werken.

Videoclub Vilvoorde in “Exodus”

Op zondag 1 december 2013 filmden we met 3 cineasten (Johan Leemans, Jan Rogier en Bart Gerber) het muzikaal evenement “Exodus” dat gebracht werd door 2 koren en een orkest in een kloosterkapel te Huldenberg.
Exodus” is een uniek samenwerkingsproject van muziek en woord met een sociaalinterreligieuze boodschap op basis van het oratorium "Israël in Egypt" van G.F. Händel, het verhaal van de onderdrukking van het volk Israël door de Egyptenaren en de uittocht uit Egypte onder aanvoering van Mozes.


 basis van het oratorium "Israël in Egypt" van G.F. Händel, het verhaal van de onderdrukking van het volk Israël door de Egyptenaren en de uittocht uit Egypte onder aanvoering van Mozes.