Een gezond en gelukkig 2014
Woordje van de voorzitter
De jaarwisseling is een ideaal moment om even stil te staan en enerzijds terug te blikken op wat voorbij is en anderzijds eens een blik te werpen op de nabije toekomst.Niettegenstaande het feit dat het voor de meeste filmclubs moeilijke tijden zijn, stellen we vast dat Videoclub Vilvoorde zeer goed weet stand te houden, zowel qua aantal leden als qua aantal filmproducties. De leden die afhaakten werden vervangen door nieuwkomers zodat het totaal aantal leden stabiel bleef. Jaar na jaar slagen we er in om een hoogstaande clubwedstrijd te organiseren zodat we met een sterke afvaardiging kunnen deelnemen aan de provinciale wedstrijd waar we voor de 18de keer de beker als beste club in de wacht sleepten. Op de nationale wedstrijd was bovendien 1 film op 10 een film van Videoclub Vilvoorde.Ook het komende jaar ziet er weer veelbelovend uit. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan filmproducties die andermaal het beste laten verhopen.Zoals het onze club voor de wind gaat, zo wens ik al onze leden, familie, vrienden en sympathisanten het allerbeste voor 2014. Moge het een jaar worden zonder problemen, met veel voorspoed en vooral een goede gezondheid.Johan
Programma van de maand...
Woensdag 8 januari 2014 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.
Die avond staat open voor alle cineasten die een
nieuwe film wensen voor te stellen met het oog op deelname aan onze
clubwedstrijd van 22 maart 2014.
Films die
deelnemen dienen immers vooraf in de club te worden vertoond, al dan niet
afgewerkt! Op het programma staat alvast:
- “Lisa”, de nieuwste speelfilm (40 minuten) van Willy Verworst, waaraan zo’n 50-tal mensen meewerkten.
Het verhaal speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers bijna verslagen waren en zich in kleine groepjes terugtrokken. Het verzet maakt van de gelegenheid gebruik om toe te slaan.
Woensdag 15 januari 2014 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS “SONORISATIE”.
Een aantal van onze leden is momenteel nog druk doende met de afwerking van hun nieuwste filmproductie. Nadat we gedurende enkele vergaderingen de montage en de daarmee gepaard gaande technieken bekeken, willen we nu eens aandacht besteden aan het afwerken van de klankband.
Een aantal van onze leden is momenteel nog druk doende met de afwerking van hun nieuwste filmproductie. Nadat we gedurende enkele vergaderingen de montage en de daarmee gepaard gaande technieken bekeken, willen we nu eens aandacht besteden aan het afwerken van de klankband.
Volgende facetten komen daarbij aan bod:
Woensdag 18 december 2013 was er CURSUS “FILMMONTAGE”.
We bekeken een aantal professionele filmtips gevonden op internet door onze voorzitter Johan:
De vergadering werd besloten met een aantal humoristische filmpjes:
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ons ledenaantal behouden kan blijven en eerder nog licht stijgt, dit in tegenstelling tot de meeste filmclubs. (ledenlijst via e-mail)
Germain was ook lid van de Gentse Kinoclub ‘De Drake’ en was via die club aangesloten bij CvB. Enkele jaren geleden werd bij Germain kanker vastgesteld maar die bleek na behandeling verdwenen te zijn. Nog geen maand geleden belde Germain verschillende keren met onze voorzitter Johan om zijn lidgeld in orde te brengen want hij wilde absoluut lid blijven van onze vereniging. Met de gezondheid ging het toen nog goed en zijn overlijden komt dan ook eerder over als een verrassing.
- het life-geluid
- de commentaar
- de muziek.
Herinneringen . . .
Woensdag 11 december 2013 was er FILMVERGADERING met volgende films:1) “Il Gondoliere”, een verfilming (6 minuten) van het kooroptreden in de Stadsschouwburg van Mechelen van “O Die Frauen” gebracht door het vocaal ensemble “CantusAmici”. De opnamen werden gemaakt met 5 HD-camera’s (Fred Lamon, Johan Leemans, Hedwig D’Huyvetter en Willy Verworst).
Fred Lamon toonde de montage van één lied waarbij gebruik werd gemaakt van het montagesysteem ‘multicam’. Het geheel oogt erg professioneel met goed overwogen camerawisselingen en zelfs nog dubbelbelichtingen. Opvallend hierbij is dat ook de dirigent aan de voorzijde werd gefilmd en men zo een idee krijgt hoe die dirigeert en meeleeft met het gebrachte muziekstuk.
2) “Exodus”, een in het Hebreeuws gezongen fragment (3 minuten) van de verfilming van het uniek samenwerkingsproject van muziek en woord met een sociaalinterreligieuze boodschap op basis van het oratorium "Israël in Egypt" van G.F. Händel in de kloosterkapel te Huldenberg. Camera: Bart Gerber, Johan Leemans en Jan Rogier.
Montage: Bart Gerber.
3) “Huwelijksfeest 1771”, een reportage (25 minuten) van Piet Van Den Poel over een uitgebreide gespeelde huwelijksceremonie uit 1771 in het kasteel van Hingene. Piet bezocht deze locatie in het kader van zijn film “Karel van Lorreinen”. Alles speelt zich af in een prachtig kader met zeer veel mooi geklede acteurs en figuranten en versierde koetsen.
We vervolgden met enkele bekroonde internationale films van het Leuvense kortfilmfestival:
4) “United we stand” van Hans Petter Moland uit Noorwegen (9 minuten). Het “drama” van 9 veteranen die ongewild hun leven geven om een jong meisje te redden uit het moeras.
5) “Rare exports inc” van Jalmari Helander uit Finland (7 minuten). We staan er niet bij stil maar het is inderdaad niet eenvoudig om wilde wezens in Lapland op te leiden tot kindvriendelijke kerstmannen.
6) “J'attendrai le suivant...” van Philippe Orreindy uit Frankrijk (5 minuten). Een vrouw die nog droomt van de ware liefde laat zich misleiden door een bedelaar in de metro.
7) “Natan” van Jonas Bergergård & Jonas Holmström uit Zweden (12 minuten). De lotgevallen van een totaal besluiteloze Natan.
8) Als uitsmijter een sketch zonder woorden van André Van Duin waarbij de dialoog tussen een koppel gevoerd wordt door de teksten op hun t-shirts.
Woensdag 18 december 2013 was er CURSUS “FILMMONTAGE”.
We bekeken een aantal professionele filmtips gevonden op internet door onze voorzitter Johan:
1) “Eisenstein’s 5 methods of montage”:
- metrische montage: seconden tellen
- ritmische montage: close-up = korter, groothoek = langer
- tonale montage: roept stemming op
- boventonale montage: vele korte shots na elkaar
- intellectuele montage: gebruik van metaforen (beeldspraak).
Van elk type werden fragmenten getoond uit bekende films.
2) “Types of filmcuts”:
- snijden in de beweging
- rustige longshot na actieshot
- actieshot na rustige longshot
- het komen of gaan van een acteur
- travelling met objecten op de voorgrond - shot vanuit standpunt acteur
- gedachten tonen van de acteur - reactie tonen van luisteraar bij gesprek
- gelijkaardige acties of beelden als overgang gebruiken
- verbinding maken via eenzelfde doorlopend geluid of muziekstuk
- snijden in stevig geluid (bv. ontploffing). Ook hier met praktische voorbeelden.
3) “Top 20 Cinematic Techniques”
- een lang shot met zeer veel actie
- meelopen met de acteur (steadycam)
- achteruitlopend acteur frontaal volgen
- extreme groothoek
- travelling
- pan
- kikkerperspectief
- vogelperspectief
- crane
- ‘dutch angle’ (gekanteld beeld)
- snelle opeenvolgende inzoomen
- oneindige inzoom
- trage uitzoom
- POV (Point Of View) subjectieve camera
- speciale effecten
- tijdaanpassing (vertragen of versnellen)
- panoramische travelling
- split (deelbeeld)
- filmen door spiegel
- shot tegenshot
- subjectieve camera.
Dit alles met illustrerende filmfragmenten.
4) “25 Famous Movie Scenes” Een kort overzicht van tientallen jaren filmtoppers, waarbij van het typerend fragment de titel van de film werd getoond en het jaar waarin de film werd uitgebracht.
De vergadering werd besloten met een aantal humoristische filmpjes:
- “Google House View”.Deze ‘nieuwe toepassing’ toont nu ook de binnenkanten van de woningen.
- “Het Testament van...” Een actie van de overheid tegen roekeloze chauffeurs op de weg.
- “The Saus of Music” Een parodie op de Vlaamse kookprogramma’s en musicals.
- “Modern Kerstverhaal” Hoe zou de geboorte van Christus verlopen in een tijd van internet en smartphones.
Ledenlijst 2014
Het is al enige tijd geleden dat we nog eens een ledenlijst publiceerden en daarom maken we daar nu werk van zodat het de contacten met de medeleden kan bevorderen. Bij Videoclub Vilvoorde kan je immers steeds op medewerking rekenen voor filmopnamen met meerdere camera’s, hulp bij montage, info en raadgevingen.Het is dan ook niet verwonderlijk dat ons ledenaantal behouden kan blijven en eerder nog licht stijgt, dit in tegenstelling tot de meeste filmclubs. (ledenlijst via e-mail)
Germain Degraeuwe overleden
Germain kwam zo’n 20 jaar geleden bij ons in de club en was geregeld aanwezig op onze clubavonden en activiteiten. Eén van de opmerkelijkste films (super-8 pellicule) die Germain ons ooit heeft getoond was over grote katachtigen (panter, poema) die hij destijds thuis hield. De film toonde hoe hij onbevreesd in de kooi stapte om met deze grote dieren te spelen. Later maakte hij de speelfilm “Minouche” waarvan een verkorte versie van 21 minuten in 2000 deelnam aan onze clubwedstrijd.Germain was ook lid van de Gentse Kinoclub ‘De Drake’ en was via die club aangesloten bij CvB. Enkele jaren geleden werd bij Germain kanker vastgesteld maar die bleek na behandeling verdwenen te zijn. Nog geen maand geleden belde Germain verschillende keren met onze voorzitter Johan om zijn lidgeld in orde te brengen want hij wilde absoluut lid blijven van onze vereniging. Met de gezondheid ging het toen nog goed en zijn overlijden komt dan ook eerder over als een verrassing.