maandag 9 mei 2016

Jaargang 37 - Nummer 9 - Mei 2016

Programma van de maand…


Woensdag 11 mei 2016 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.
Met de naderende verlofperiode bekijken we een aantal toeristische reportages die telkens rond één bepaald thema werden gemonteerd:

  • Eén en Al-hambra, de opnieuw gesonoriseerde toeristische documentaire (9 minuten) van Johan Leemans over de wereldvermaarde moorse burcht in Granada in Spanje.
  • De laatste muur, een toeristische documentaire (9 minuten) van Johan Leemans opgenomen in 2003 op het eiland Cyprus.
  • Gedreven door religie, een toeristische documentaire (12 minuten) van Johan Leemans opgenomen in 2001 op het eiland Malta.
We nodigen hierbij onze leden uit om korte toeristische films mee te brengen voor projectie tijdens deze vergadering.

Woensdag 18 mei 2016 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS met als thema het GEBRUIK van MICROFOONS bij FILMOPNAMEN.
In welke omstandigheden gebruikt men welk type microfoon.  Er wordt helaas maar al te vaak een verkeerde microfoon gebruikt met minder geschikt geluid als gevolg.  De cursus wordt ondersteund door videobeelden en een proef met een interferentiebuis.  Uiteraard is er voldoende tijd voorzien om vragen van de aanwezigen te beantwoorden.  De cursus wordt gegeven door Jean De Meulder, de cineast waarvan we onlangs de speelfilm “Het Geheim” vertoonden.

Bracina 2016


De provinciale wedstrijd van Bracina (Vlaams-Brabant) heeft plaats op zaterdag 7 mei en zondag 8 mei 2016 in het Cultureel Centrum  “De Ploter” aan de Kerkstraat 4 te Ternat.

Volgende 3 films van Videoclub Vilvoorde
nemen er aan deel:

  • Zaterdag 7 mei om 14.00u: K van Gaston Slaets.
  • Zaterdag 7 mei om 18.48u: Blackjack van Piet Vandenpoel.
  • Zaterdag 7 mei om 19.41u: Het spook van 't Zennegat van Willy Verworst.

Wij duimen alvast voor onze cineasten!

Gala Bracina 2016


De galavoorstelling gaat door op zondag 22 mei 2016 om 14 uur in het Cultureel Centrum “De Ploter” aan de Kerkstraat 4 te Ternat.

Videoclub Vilvoorde naar Keerpunt 65


Op donderdag 19 mei 2016 trekt onze club op bezoek naar Videoclub Keerpunt 65 uit Keerbergen. Onze afvaardiging wordt om 19.30u verwacht in Café 't Moleken, Haachtsebaan 1 te Keerbergen.
Binnen de provinciale federatie Bracina is het al vele jaren de gewoonte dat jaarlijks een uitwisseling gebeurt tussen 2 clubs, waarbij aan elkaar een filmprogramma wordt voorgesteld.
Wij trekken op 19 mei naar Keerbergen en in oktober komt Keerpunt 65 dan bij ons op tegenbezoek. Het programma dat we gaan brengen zal tijdens onze vergaderingen van mei worden opgemaakt.

Herinneringen . . .


Woensdag 13 april 2016 was er FILMVERGADERING waarbij we eens terug in de tijd gingen met films die minimum 10 jaar geleden werden gemaakt:


  • Walter's 5000, een reportage (10 minuten) van Paul Verhack van de beklimming door Walter Debloudts van de 5000-meter hoge berg Tsergo Ri in Nepal in 2001, samen met Jos Rinckhout en Johan Leemans.
  • Overkomst dringend gewenst, een humoristische speelfilm (23 minuten) van Piet Vandenpoel opgenomen in 1989.
  • Chair, een speelfilm (6 minuten) van Gaston Slaets opgenomen op 16mm in 1990.
  • DGK, een korte reportage van Erik De Groef over diergeneeskunde opgenomen in 2004.
  • Poezenspielerei, een korte reportage van Erik De Groef over spelende poesjes opgenomen in 2004.
  • Rampoefening, een reportage van Erik De Groef over een groots opgezette oefening tijdens een gesimuleerde treinramp.
  • Info-intoxicatie, een kort filmpje van Erik De Groef.
  • Het echte China, een humoristische toeristische film (11 minuten) van Johan Leemans opgenomen in 1999.
  • Made in China, een documentaire (8 minuten) van Johan Leemans over de artistieke kwaliteiten van de Chinezen opgenomen in 1999.
  • New York 2000, een toeristische reportage (12 minuten) van Fred Lamon die New York bezocht een jaar voor de Twin Towers van het World Trade Center werden verwoest.
  • Ecoduikers, een reportage (6 minuten) van Erik De Groef.
  • Doopduik Amphora, een reportage (6 minuten) van Erik De Groef over het ontgroenen van nieuwe duikers in de put van Ekeren.
  • My First Drone Movie, een heel recente film van Paul Verhack (5 minuten) van de eerste experimenten met zijn pas aangekochte drone.


Zondagmorgen 17 april 2014 was een extra vergadering ingelast in Sporthal Vertommen te Strombeek-Bever, waar Bart Gerber uitleg gaf over de opstelling voor het in beeld brengen van het turnfeest.  Zaterdag 16 april hadden 2 voorstellingen plaats en zondag 1 voorstelling.
Onze clubleden Bart Gerber, Paul Verhack (zaterdag), Johan Leemans (zondag) en Luc Holvoet werkten mee om dit evenement in beeld te brengen.

Woensdag 20 april 2014 gaf Bart Gerber een CURSUS en DEMO over het REGIEPANEEL.  Dat laat toe om verschillende camera's aan te sluiten en onmiddellijk een montage te maken.  Bart had heel wat materiaal meegebracht om de aanwezigen zo duidelijk mogelijk te tonen hoe alles in zijn werk gaat en welke de mogelijkheden zijn.  Ook had hij de beelden van de 4 camera's + de montage van het ganse tweede deel van het turnoptreden opgenomen om te gebruiken bij deze demo.
Tot slot zagen we als voorbeeld:

  • De duiveltjes, de montage (8 minuten) van 4 HD-camera's van één onderdeel van het turnoptreden van zondag 17 april in Strombeek-Bever.

Daarna werden een aantal TOERISTISCHE REPORTAGES vertoond:

  • Limmen/Texel, een reportage (6 minuten) uit 2013 van Willy Verworst, waarbij vooral een geslaagde “Bed & Breakfast” de nodige aandacht kreeg.
  • Alkmaar Kaasfeesten, een reportage (15 minuten) uit 2013 van Willy Verworst.
  • Anders aan 't werk, een reportage (5 minuten) uit 2015 van Willy Verworst over de zweed Anders Adolfsson.
  • MEXICO 2010, de langverwachte reportage (17 minuten) van Charles De Ruydts over zijn verlof in Mexico met enkele vrienden motorrijders.


Take '16


Zaterdag 23 april 2016 was er de opvolger van de “Dag van de Amateurcineasten” in Cinema Zuid aan de Waalsekaai te Antwerpen.
Er waren een 50-tal aanwezigen.  Videoclub Vilvoorde was er met 6 leden sterk vertegenwoordigd.

Op het programma stond een uitgebreide mix van informatieve en praktijkgerichte lezingen, filmvertoningen en feedback.
Deze editie stond in het teken van 'verbeelding' met fantasten Douglas Boswell en Michael Van Ostade. Douglas Boswell, regisseur van 'Labyrinthus', lichtte een tipje van de CGI-sluier op.  CGI staat voor Computer Generated Imagery oftewel computeranimatie.  Michael Van Ostade kwam zijn laatste kortfilm 'Danse Macabre' voorstellen, een betoverende jeugdfilm die hij draaide met zijn VAF Wildcard.

In de namiddag gaf Code 37-scenarist en Narafi-docent Alain Quateau een stoomcursus scenarioschrijven. Grégoire Verbeke, cameraman, vertelde tot slot uitgebreid over de extreem moeilijke omstandigheden waarin de filmopnamen van 'The Land of the Enlightened' in Afghanistan werden gemaakt.  Deze film van Pieter-Jan De Pue, die vandaag helaas belet was, ontving recent nog de prijs voor beste documentaire fotografie op het Sundance festival.

Blackjack


Vrijdag 15 april 2016 had in de theaterzaal van het Gemeenschapscentrum “de Warandepoort” te Tervuren de première plaats van de speelfilm Blackjack van Piet Vandenpoel.
De theaterzaal biedt plaats aan 370 personen en die zaal was TOTAAL UITVERKOCHT!
Bovendien is er al een wachtlijst aangelegd van een 40-tal toeschouwers die geen plaatsje konden bemachtigen.
Wat een prestatie!  Van zo'n aantallen kunnen de provinciale en zelfs de nationale federaties alleen nog maar dromen.


Videoclub Vilvoorde  filmt school in Anderlecht


Neen we zijn geen sensatiezoekers en het is dus helemaal niet wat je zou denken.
Spes is een Nederlandstalige Katholieke school voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs, met andere woorden voor kinderen met een beperking.  Omdat men met die kinderen geen schoolfeest met optredens kan organiseren, koos de directie voor het maken van een film waarin de activiteiten van de kinderen worden getoond.
Hedwig D’Huyvetter en Johan Leemans bezochten samen met de kinderen verschillende musea in Brussel (o.a. Volkssterrenwacht Mira, Train World, Museum voor Natuurwetenschappen,...) en maken er een reportage van die ongeveer 45 minuten zal duren en verschillende keren vertoond zal worden op het schoolfeest van zaterdag 21 mei 2016.
Voor Hedwig en Johan is het wel een heel arbeidsintensief project want er wordt een 12-tal keren naar Brussel gegaan en ook de montage namen ze voor hun rekening.

Videoclub Vilvoorde actief


Er zijn niet alleen de vergaderavonden, de projecties, de filmopnamen voor de school in Anderlecht, maar ook toneelstukken worden geregeld opgenomen.

Hedwig D'Huyvetter filmt elk toneelstuk (5 à 6 per jaar) dat door het “Echt Mechels Theater” wordt gebracht.  Dit theatergezelschap verleende zijn medewerking al aan verschillende speelfilms van onze leden zoals “De Jas” en “Het Spook van 't Zennegat”.

In april werd ook nog door Hedwig D'Huyvetter en Fred Lamon het toneelstuk “De Bij”  verfilmd van het Mechels theatergezelschap “Lucky Leo”.

Op woensdag 1 juni om 20 uur draait Piet Vandenpoel een verkorte versie van zijn film “Zo was Syrië” in het gemeentehuis “De Zevenster” (raadzaal), Markt 7a te Tervuren.