dinsdag 31 mei 2016

Jaargang 37 - Nummer 10 - Juni 2016

Programma van de maand…



Woensdag 8 juni 2016 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde heeft de jaarlijkse BESTUURSVERKIEZING plaats.
Om de continuïteit van de club te verzekeren wordt het ene jaar de helft van het bestuur verkozen en het andere jaar de andere helft van het bestuur.
Dit jaar dient te worden gekozen voor volgende functies:

  • Voorzitter (momenteel Johan Leemans).
  • Penningmeester (momenteel Jos Rinckhout).
  • Afgevaardigden Bracina (momenteel Jos Rinckhout en Piet Vandenpoel).
  • Public-relations (momenteel Piet Vandenpoel).

Ieder clublid mag zich kandidaat stellen voor gelijk welke functie.
Kandidaturen voor hogervermelde functies dienen te worden meegedeeld aan Johan uiterlijk bij het begin van de vergadering van 8 juni.

Verder is er ook FILMVERGADERING waarbij we de making of bekijken van de speelfilm Blackjack van Piet Vandenpoel.
Een rustige gemeente aan de rand van het bos.
Het kerkkoor repeteert, meisjes gaan naar de dansles, de buurman werkt in de tuin, kaarters zetten in.  Alles peis en vree, tot een meisje verdwijnt na de dansles !
Weggelopen, verdwenen, ontvoerd???
En net dan wordt commissaris Jan Steen bij de hoofdcommissaris geroepen.

‘Blackjack’ is de nieuwste speelfilm van Piet Vandenpoel en zijn ploeg.  Een razendspannende Tervurense thriller, die u niet onverschillig laat.
Naar een origineel scenario van Piet Vandenpoel, Jean-Pierre Leonard, Walter Van den Broeck en Ann Vanneste.
Tevens dankzij de medewerking van enkele verenigingen zoals toneelvereniging Willen is Kunnen, dansschool Split, het Sint Ceciliakoor, jeugdatelier Kameleon en dezelfde filmploeg die in 2012 de film ‘Karel van Lorreinen’ realiseerde.
Aan de speelfilm die 48 minuten duurt, werkten een 50-tal mensen mee.  Een prestatie!
Nog een grote prestatie is de première van de film in Tervuren in een grote zaal van het Gemeenschapscentrum, een zaal met 370 plaatsen en … uitverkocht!  En de inkom was niet eens gratis!

Tijdens de “making of” zien we hoe de filmploeg te werk ging en hoe diverse problemen overwonnen werden.  Als filmamateur beschikken we immers niet over de financiële mogelijkheden waarover beroeps beschikken, maar dat kan dikwijls opgelost worden door creatieve oplossingen te verzinnen die uiteindelijk een gelijkaardig resultaat opleveren.

Woensdag 15 juni 2016 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS.
Dit is de laatste bijeenkomst van het seizoen!
Traditiegetrouw worden, net voor het verlof, de belangrijkste filmregels nog even doorgenomen.
Videoclub Vilvoorde is bekend voor de kwaliteit van de filmproducties van haar leden en laat geen enkele gelegenheid onbenut om daaraan te werken.
Deze filmregels zijn namelijk even toepasselijk op familiefilms, speelfilms, documentaires als reisfilms.
Breng gerust een film mee om te projecteren als praktijkvoorbeeld van de cursus.

Herinneringen . . .


Woensdag 11 mei 2016 was er FILMVERGADERING met als thema “VRIJ PODIUM”.
Volgende films werden vertoond:

  • De laatste muur, een toeristische documentaire (9 minuten) van Johan Leemans opgenomen in 2003 op het eiland Cyprus.
  • Gedreven door religie, een toeristische documentaire (12 minuten) van Johan Leemans opgenomen in 2001 op het eiland Malta.
  • The green line van René Van Vaerenbergh (8 minuten). Aansluitend op de film over Cyprus toonde René zijn nieuwste film over de scheiding tussen noord en zuid Cyprus.
  • Grenscontrole, een zeer kort humoristisch internetfilmpje (35 seconden) als intermezzo.
  • Benalmadena  van Willy Verworst. Een reisverslag uit 2013 waarbij onder meer de zuid Spaanse steden Malaga en Marbella worden bezocht en we ook een vogelshow bijwonen.
  • De Biesbosch van Willy Verworst.  Een toeristische uitstap uit 2013 in het  Nederlandse Oosterhout.  Het  binnenmuseum Oud Oosterhout neemt je terug naar de periode vanaf begin 1900 met een nagebouwde woonkamer, OudHollandse snoepwinkel, een drukkerij met authentieke drukpersen, enkele oude ambachten en exposities.  Het Miniatuurpark bestaat uit op schaal 1:20 nagebouwde panden uit het Oosterhout van begin 1900.
  • Carrousel d'amour van Jan Dellaert.  Deze beroepscineast maakte de film voor een wedstrijd van films die in één shot onafgebroken werden gefilmd.
  • Labyrinthus van Douglas Boswell. Van deze Belgische familie- en avonturenfilm uit 2014 toonden we de trailer en het gebruik van greenkey voor een aantal opnamen.
  • Schoolbus Mongolië, een internetfilmpje waarbij we, naast de volwassenen, 27 kinderen uit een grote jeep zien stappen.  Groot contrast met de vele grote en harmonicabussen die hier bijna leeg rondrijden.


Woensdag 18 mei 2016 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde was er FILMCURSUS van Jean De Meulder over het gebruik van de microfoon.
Jean is een uitstekend verteller die zijn publiek kan blijven boeien.  Een zeer goede vondst was om tijdens een film van een half uur theorie en praktijk te tonen, zodat niet hopeloos veel materiaal moet meegebracht en opgesteld worden.  Daarna beantwoordde Jean uitvoerig alle vragen van de aanwezigen.  Het tweede deel bestond voornamelijk uit materiaal en attributen die nodig zijn om uitstekende geluidsopnamen te kunnen maken.  Tot slot ontvingen we een door Jean samengestelde cursus van 26 bladzijden over “Microfoonkeuze voor de videofilmer”.


Videoclub Vilvoorde naar Keerpunt 65


Op donderdag 19 mei 2016 trok onze club met een stevige afvaardiging op bezoek naar Videoclub Keerpunt 65 uit Keerbergen met volgend filmprogramma:

  • Waters zo mooi van Charles De Ruydts
  • Onderaards van Erik De Groef
  • Een nieuwe wildernis van Fred Lamon
  • My coconut island van Paul Verhack
  • If tomorrow never comes van Willy Verworst
  • Leven en sterven in de schaduw van de Everest van Johan Leemans
  • De Jas van Hedwig D’Huyvetter
  • Animo van Gaston Slaets
  • Karel van Lorreinen (fragment) van Piet Vandenpoel

Onze films vielen duidelijk in de smaak van de talrijke aanwezigen en we hoeven echt geen 5 jaar te wachten om nog eens terug te komen.

Bracina 2016


De provinciale wedstrijd van Bracina (Vlaams-Brabant) had plaats op zaterdag 7 mei en zondag 8 mei 2016 in het Cultureel Centrum  “De Ploter” aan de Kerkstraat 4 te Ternat.

Videoclub Vilvoorde behaalde volgend resultaat:

  • Het spook van 't Zennegat van Willy Verworst: 77%.
  • K van Gaston Slaets: 73,6%.
  • Blackjack van Piet Vandenpoel: 72,3%.

De volledige uitslag vind je in bijlage.

Om geselecteerd te zijn voor de nationale CvB-wedstrijd dient de film minimum 75% als eindkwotatie te behalen. Alleen de film Het Spook van 't Zennegat van Willy Verworst slaagde daarin.

Gala  BRACINA of SKOOP-festival?


Zondag 22 mei 2016 had in het Cultureel Centrum  “De Ploter” aan de Kerkstraat 4 te Ternat, de proclamatie en galaprojectie plaats van Bracina 2016.
Opvallend was dat van de 8 films die tijdens de gala werden vertoond, er 5 van SKOOP (Leuven) waren, alhoewel deze club noch laureaat was in de reeks fictie noch in de reeks non-fictie.
Van Videoclub Vilvoorde werd de laureaat van de fictiefilm vertoond, namelijk:
Het Spook van 't Zennegat van Willy Verworst.
Deze film kreeg een speciale prijs voor de belichting.

Waarschijnlijk om reden van besparingen werd slechts één prijs toegekend, namelijk aan de algemene laureaat en dus niet aan de laureaat van de reeks (fictie enerzijds en non-fictie anderzijds).  Blijft de vraag: waarom dan nog een onderscheid maken tussen deze reeksen?

De Gala en Prijsuitreiking werd besloten met een receptie.

Blackmagic


Aansluitend op de cursus en demo die Bart Gerber in april gaf over het gebruik van een regiepaneel, volgen hier een aantal links van producten van Blackmagic die Bart gebruikt:
https://www.blackmagicdesign.com/products/smartvideohub
https://www.blackmagicdesign.com/products/smartview4k
https://www.blackmagicdesign.com/products/teranexmini
https://www.blackmagicdesign.com/products/multiview

Info over flights cases:
http://www.omnicase.eu/index.php/19-flights

Informatie over cat 6 en cat 7 netwerkkabels:
https://en.wikipedia.org/wiki/Category_6_cable
https://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_11801#CAT7

uitleg kabelconnectors:
http://shop.sommercable.com/en/Plug-Connectors/RJ45-CAT-FIBER/

Hier vind je uitleg over LUT (Look Up Table):
http://nofilmschool.com/2015/12/umwhats-lut-heres-great-primer-what-they-are-how-use-them
http://nofilmschool.com/2011/05/what-is-a-look-up-table-lut-anyway

Verlof


Hiermee zijn we aan het einde gekomen van ons 37ste clubseizoen.
Tijdens de verlofmaanden juli en augustus zijn er geen vergaderingen.

Woensdag 14 september 2016 verwachten wij jullie allemaal terug te zien in het ons vertrouwde lokaal op de eerste verdieping van het Bolwerk te Vilvoorde en we zijn nu al benieuwd met welke filmbeelden jullie ons volgend seizoen gaan verrassen.

Wij wensen iedereen een aangenaam en ontspannen verlof.

Prettig verlof !