maandag 9 november 2015

Jaargang 37 - Nummer 3 - November 2015

Programma van de maand…


LET OP !!!

Woensdag 11 november 2015 is er GEEN VERGADERING om reden van WAPENSTILSTAND (officiële verlofdag).
Tijdens verlofperiodes mag niet worden vergaderd in het Cultureel Centrum.

Woensdag 18 november 2015 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met de première van Het Spook van 't Zennegat”, de nieuwste speelfilm van Willy Verworst.

De speelfilm duurt 21 minuten en er werkten in totaal een 50-tal mensen aan mee (acteurs, figuranten, crew, catering, enz.)
De opnamen gebeurden met 3 full hd-camera's.    Behalve een spoor en een kraan werd ook een  rookmachine gebruikt en een generator om stroom op te wekken voor nachtopnamen waar geen netstroom voorhanden was.  Ook waren er vergunningen nodig om te filmen in een natuurgebied en op een kerkhof, waarbij in dit laatste geval effectief een put werd gegraven en een begrafenisondernemer met een kist aanwezig was.

Het tweede deel van de avond bekijken we één-minuut-films die werden ingezonden voor de nationale wedstrijd van Facineb 2015.  Facineb is de overkoepelende organisatie van Nederlandstalige en Franstalige amateurfilmers.

Woensdag 25 november 2015 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde ontvangen we onze filmvrienden van LOCINA uit Leuven.
Locina werd gesticht in 1976.

Het bruist in...


Bracina (provinciale federatie van amateurfilmclubs van Vlaams-Brabant) organiseerde een filmwedstrijd waar iedereen kon aan meedoen met als thema “Het bruist in...”
Als evenementen kwamen in aanmerking: een stoet, een herdenking, een kermis, een jaarmarkt, een rommelmarkt, een Missverkiezing, een zeepkistenwedstrijd, een cross,... Kortom, elke gebeurtenis met publiek.

Bedoeling van dit project was vooral om nieuwe leden aan te trekken voor de Vlaams-Brabantse filmclubs, hetgeen helaas niet is gelukt, want voor zover we weten zijn alle deelnemers reeds aangesloten bij een filmclub.

De jury heeft de beste acht films aangeduid voor de openbare projectie die plaats heeft op zaterdag 21 november 2015 vanaf 14 uur in Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Dilbeek (Sint-Ulriks-Kapelle).
De toegang is vrij en de aanwezigen bepalen mee de winnaar.  De punten van de jury tellen daarbij mee voor 50%, de overige 50% wordt bepaald door het aanwezige publiek.
De winnaar krijgt een actiecamera!

Videoclub Vilvoorde neemt deel met 2 films:

  • Napoleon op bezoek van Piet Vandenpoel
  • Middeleeuws Bouillon van Paul Verhack



Galaprojectie en Prijsuitreiking nationale wedstrijd


Zondag 22 november 2015 om 10 u. in CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1 te 8300 Knokke-Heist.
Meer nieuws verder in dit clubblad.

Herinneringen . . .


Woensdag 14 oktober 2015 was er FILMVERGADERING met bekroonde films van de nationale wedstrijd:

  • Slow Motion Crash, een speelfilm van Carine Schoofs (43 minuten).  De film vertelt het verhaal van een jonge drugsverslaafde en de weerslag die zijn toestand heeft op het gezin en de maatschappij.
  • Who am I, een speelfilm van Marc Desmet (17 minuten).  De film geeft zonder woorden de gemoedstoestand weer van Elisa.  Eerst is er nog het thuisgevoel dat echter verandert wanneer ze in de kamer komt waar ze misbruikt werd.


Verder werden volgende films van leden vertoond:

  • Witloofteelt, een reportage (2 minuten) van Bart Gerber.  De opnamen gebeurden in Asse tijdens de jaarlijkse 'openbedrijvendag'.
  • Pompoenschieten, een reportage (2 minuten) van Bart Gerber over het Belgisch kampioenschap van een voor ons tot op dat ogenblik onbekende discipline.
  • Fossielen in de Veronica, een reportage (7 minuten) van Erik De Groef waarbij duikers op zoek gaan naar fossielen.  Sommige shots vielen nogal donker uit.  De filmomstandigheden waren dan ook uiterst moeilijk.


Tot slot bekeken we volgende internetfilmpjes:

  • Selfie from hell, een triller van 2 minuten die de toeschouwer totaal onverwacht de stuipen op het lijf weet te jagen.
  • Born to create drama (45 seconden). Het is ongelooflijk hoe men er in slaagt om in zo'n korte tijdspanne een origineel verhaaltje te brengen.
  • Funny Orangutan (1 minuut). Een reclamespot met prachtige animatie.



Woensdag 21 oktober 2015 was er de FILMCURSUS “GELUID”.
Onze voorzitter Johan toonde de aanwezigen hoe men relatief vlug gepaste muziek kan zoeken op de harde schijf met in totaal 110.000 muziekstukken.  Dankzij heel wat verschillende zoekmogelijkheden kan veel tijd worden bespaard om de meest geschikte muziek te vinden.
Deze cursus werd verder ondersteund door:

  • Filmgeschiedenis, (3 minuten) over de eerste bewegende beelden en de eerste bioscoop met de pianist als muzikale begeleiding.
  • Emigration, een parodie (2 minuten) die de draak steekt met de overacting van de eerste stomme films.
  • Music and feelings, (5 minuten) waarbij dezelfde shots van andere muziek worden voorzien om andere emoties uit te drukken.
  • The shining, een kort fragment dat steeds werd herhaald maar met een andere muziekkeuze.
  • How movie effects are made, een korte documentaire (6 minuten) die toont hoe nagemaakte geluiden de film beter tot zijn recht laat komen dan de werkelijke geluiden.


Tot slot werden volgende films vertoond:

  • Motos, een reportage (3 minuten) van Luc Holvoet over een samenkomst van motoliefhebbers.  De beelden werden vlot gemonteerd.  De film bevat originele standpunten en ook aan shots van de toeschouwers werd gedacht.
  • Wat te doen op een mooie zaterdag in oktober?, een reportage  (5 minuten) van Erik De Groef over het beklimmen van rotsen met zijn kersverse echtgenote in de hoofdrol.
  • A hole in the bucket, een krasfilm (5 minuten)(anno 1976) van Aimé Vercruysse ons ter beschikking gesteld door René Van Vaerenbergh.
  • Guedelon, een trailer (2 minuten) van een professionele film over dit Frans kasteel in opbouw.

Galaprojectie en Prijsuitreiking nationale wedstrijd


Zondag 22 november 2015 om 10 u. in CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1 te 8300 Knokke-Heist.
Amateurfilms uit Vlaanderen kunnen na een preselectie deelnemen aan de jaarlijkse filmwedstrijd, georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie.  Deze wedstrijd vond achter gesloten deuren plaats in het weekend van 17 oktober.  De resultaten worden nu getoond op het Filmgala met prijsuitreiking.

Vijf juryleden maakten een algemeen klassement op.  De film met het hoogste aantal punten is de algemene laureaat.  De jury koos ook drie nominaties voor vijf deelaspecten: verhaallijn, sociaal aspect, creativiteit, klankband en fotografie. 
Deze 15 films en de hoofdlaureaat worden vertoond op het Filmgala.  Daar worden ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars in de vijf deelaspecten, aan de laureaten van de twee categorieën (fictie en non-fictie) en aan de algemene laureaat.

De 16 genomineerden (films in alfabetische volgorde) zijn:
• ‘De Boodschap’ - Philip Van Cleemput
• ‘Diversiteit onder water’ - Filip Wachters
• ‘En toen zwegen zelfs de krekels…’ - Frank Noels
• ‘Henny’s paradiso, tussen droom en werkelijkheid’ - Ronny Claus, Carine De Brabandere & Geert Decancq
• ‘Identikwijt’ - Jürgen Depoorter & Thomas Vander Brugghen
• ‘Kleurensymfonie’ - Kaatje Desramault
• ‘Leven vol deining’ - Noël Canoot
• ‘Locked-in not locked out’ - Peter Hoeyberghs
• ‘Mijn naam is Rome’ - Ronny Claus
• ‘Natuur in de stad - Klein Zwitserland’ - Roald Roos
• ‘Rust roest’ - Marc Van Den Berghe
• ‘Storingen’ - Werner Haegeman
• ‘USK Sète’ - Werner Van den Bulck
• ‘Versteende hoop, dromen van licht in de duisternis’ - Ronny Claus
• ‘Voor een handvol roepia’s' - Jean-Paul Grauwels
• ‘Zout’ - Jurgen De Frene

Voor welk deelaspect de films genomineerd zijn en wie de winnaars zijn, wordt pas bekend gemaakt op het Filmgala.

Videoclub Vilvoorde zendt zijn zonen uit


Zaterdag 31 oktober 2015 en zondag 1 november 2015 had in het lokaal van “'t Echt Mechels Theater” te Mechelen de première plaats van Het Spook van 't Zennegat, de nieuwste speelfilm van Willy Verworst.
De film werd gevolgd door de “making of”.
Zaterdag werd de zaal gevuld met de acteurs en zondag met de figuranten en andere medewerkers.

Vrijdag 6 november 2015 werden de films De Jas van Hedwig D'Huyvetter en Het Nieuwe Rijk van Johan Leemans vertoond in het auditorium van de verzekeringen AG te Brussel voor de filmliefhebbers van deze verzekeringsmaatschappij.

Nieuw clublid

 
Hier zijn we dan weer met onze vaste rubriek.
Walter Debloudts, onze vroegere materiaalmeester die in 2008 naar Zoersel verhuisde en onze club verliet, is vanaf nu terug lid van onze vereniging.  Walter is steeds blijven filmen en specialiseerde zich vooral in natuurfilms.
Hartelijk welkom Walter !

Oudste clublid

 
Willy Ornelis werd lid in 1980, één jaar nadat onze club was gesticht.  Gedurende vele jaren was hij secretaris tot hij verhuisde naar Aalter.  Willy is nog steeds lid en is intussen al 87 !