dinsdag 6 oktober 2020

Jaargang 42 - Nummer 2 - Oktober 2020

Programma van de maand…

Woensdag 14 oktober 2020 om 20 uur in het HOBBYLOKAAL (dit lokaal bevindt zich op het gelijkvloers rechts van de inkom) van het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” is er FILMVERGADERING met volgende films:

  • A helping hand, een fictiefilm (7 minuten) uit 1991 van Jan Verheyen. Een jongetje steekt op een wel heel bijzondere manier een handje toe in de kwakkelende schroothandel van zijn vader.
  • Rhizoma, een animatiefilm (3 minuten) van Santiago Pérez Rodriguez. Honden en zendmasten. Frequenties van vlees en elektrisch gejank. Een verontrustende sfeer waarin het dierlijke, het organische en het industriële met elkaar vermengd worden.
  • Of cats and women, een fictiefilm (12 minuten) van Jonas Govaerts. Om wraak te nemen op haar ex en zijn nieuw jong vriendinnetje, steelt de door jaloezie geteisterde vrouw hun kat.
  • In the Palace, een fictiefilm (20 minuten) van Nelson Polfliet. Wanneer bejaarde danseres Elvira haar overleden echtgenoot Jean een laatste keer wenst terug te zien, is het de duivel die haar komt ophalen.
  • De geur van regen, een fictiefilm (15 minuten) van Frank Van Passel. Twee broers leven samen, in the middle of nowhere, tot één van de twee besluit dat ze moeten verhuizen.

OPGELET!

Er worden slechts 14 personen toegelaten.

Gelieve op voorhand uw aanwezigheid via mail te melden aan onze voorzitter Johan.


Woensdag 21 oktober 2020 om 20 uur in het AUDITORIUM (dit is het lokaal op de eerste verdieping waar we ons jaarlijks filmfestival houden) van het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” is er FILMVERGADERING met films van onze leden:

  • Altenahr, een compilatie (10 minuten) van reportages van Willy Verworst. Destijds werden verschillende uitstapjes georganiseerd naar het Duitse Altenahr en daar werden uiteraard filmbeelden van gemaakt. Willy maakte hier een korte samenvatting van.
  • Bevrijdingstocht 1918-2018, een reportage (17 minuten) van Johan Leemans. Gedurende een week trok een karavaan van 130 soldaten en 50 paarden van Lo-Reninge naar Deinze om de bevrijding in 1918 na Wereldoorlog I te herdenken.
  • Frank Galan in Wespelaar, een reportage (14 minuten) van Vebi Elezi. Van de filmopnamen van 5 camera's, waarvan 2 bemand (Vebi Elezi en Johan Leemans), maakte Vebi deze montage.

De resterende tijd staat ter beschikking van leden die al dan niet gemonteerde films wensen te vertonen.

Gelieve op voorhand uw aanwezigheid via mail te melden aan onze voorzitter Johan.


Een nieuw seizoen = lidgeld betalen

Laatste oproep voor wie nog niet betaalde!

Slechts 15 euro per gezin.

Te storten op het rekeningnummer van de club:

Videoclub Vilvoorde

BE89 3101 5161 0985

Sellaerstraat 39a, 1820 Melsbroek.


Herinneringen . . .

Woensdag 9 september 2020 was er de eerste  FILMVERGADERING na een half jaar “lockdown” van de club. Het kleine vergaderlokaal werd omgeruild voor het ruime Auditorium waar we konden genieten van het groot projectiescherm. Voor onze club is dit alleszins de beste locatie maar die kan helaas niet iedere vergadering gehuurd worden omdat die regelmatig bezet wordt voor andere activiteiten.

Verschillende leden waren nog in verlof en daardoor bleven we net onder de toegelaten maximum bezetting van het lokaal.

Het was een heel positieve vaststelling dat onze leden even talrijk aanwezig waren als voorheen en ook dat er een zeer ruim aanbod van nieuwe films kon getoond worden.

We bekeken volgende films:

  • Lapland, een reportage (11'42”) van Jos Rinckhout. We genoten van wondermooie landschappen gehuld in een dik sneeuwtapijt, gefilmd vanop de hondenslee en vanop de sneeuwscooter. De film is een uitstekend reisverslag van de trip in het hoge noorden.
  • Van sporthal tot concertzaal, een reportage (3'54”) van Bjarne Jakus. De slechte akoestiek van een sporthal werd omgetoverd tot die van een concertzaal. Met 14 microfoons en een professionele audiomontage maakte Bjarne er een unieke klankband van. De filmopnamen werden enkele dagen voor de lockdown van maart 2020 gemaakt door 8 crewleden, bijna allemaal leden van onze club. Er werden 5 camera's en 14 microfoons gebruikt. Er gingen 2 weken voorbereiding aan vooraf en 4 dagen werk ter plaatse. In totaal werd 900 GB aan data opgenomen en de postproductie nam 4 maanden in beslag. Aan het concert zelf deden 60 muzikanten mee en 200 koorleden uit 8 verschillende koren.
  • Earth 2520, de nieuwste computeranimatie (7') van Gaston Slaets. Gaston toont ons een toekomstbeeld waarbij de mens is uitgestorven na een onbeperkte toename van de wereldbevolking.
  • Ladies night, een computeranimatie (2'02”) van Roger Olivy. Omdat er niet kon gefilmd worden met acteurs heeft Roger zijn toevlucht genomen tot animatiefilm.
  • Beelden uit ons kot..., een reportage (3'48”) van Piet Vandenpoel. Terwijl iedereen binnen moest blijven, stond de natuur in alle pracht te pronken dankzij het mooie lenteweer. De film toont de grote variatie aan bloemen die op dat ogenblik in de tuin in bloei stonden.
  • Lalibela Ethiopië, een reportage (36') van Piet Vandenpoel. De film geeft een uitstekend overzicht van de 11 monolitische (uit één stuk rots gehouwen) kerken in Ethiopië. De toenmalige koning Lalibela liet in de 13de eeuw de kerken uit de rots houwen. Opvallend was ook de aangepaste muziek, voornamelijk van cd's die Piet ter plaatse kocht.

Tot slot werd nog de Nederlandstalige tekst ingesproken door Claude Decroisson voor de film Ladies night van Roger Olivy.


Woensdag 16 september 2020 was er een FILMVERGADERING met op het programma films van onze leden over de “lockdown”. Onze leden, al dan niet “in hun kot”, waren alleszins heel actief:

  • Lockdown, een reportage (3'52”) van Paul Verhack. Paul filmde de lege Brusselse straten, de wachtrij aan de winkels waarbij afstand diende te worden bewaard, enz. Alles werd aan 100 beelden per seconde gefilmd waardoor de weergave vertraagd is en het stilvallen van het normale dagelijkse leven nog meer wordt geaccentueerd.
  • Speleo in uw kot, een humoristisch filmpje (1'39”) van Erik De Groef. Erik bouwde met meubilair een geïmproviseerd speleoparcours voor zijn dochtertje.
  • The search for the...., een humoristisch filmpje (1'13”) van Erik De Groef. Erik en dochtertje gaan thuis in speleostijl op zoek naar... toiletpapier.
  • Blijf in je..., een humoristisch filmpje (0'55”) van Erik De Groef. Het dochtertje geeft haar versie van de uitspraken van Maggie De Block.
  • Stilstand, een reportage (4'15”) van Fred Lamon. Lege snelwegen, een stadscentrum met weinig of geen autoverkeer, gesloten winkels, de wachtrijen die afstand moeten bewaren en het applaus voor de zorgverleners.
  • Applaus zorgverleners, een reportage (2'54”) van Claude Decroisson. Sinds 12 maart, net voor de lockdown, stonden de bewoners van de Spiegelstraat en sommige van de Roger de Grimbrimberghestraat elke dag buiten of aan het raam mee te klappen voor de zorgsector. Ze hebben 101 opeenvolgende dagen geapplaudisseerd. Tijdens de hele periode realiseerde Claude 4 films, waaronder het bezoek van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, de verjaardag van Clément (de zoon van Claude) en om een mooi jubileum te vieren hadden ze het personeel van het woonzorgcentrum Filfurdo, die in hun ogen de hele zorgsector vertegenwoordigt, in de bloemetjes gezet. Er verschenen ook 3 artikels over de Spiegelstraat in HLN, alsook een live-uitzending tijdens de Anderhalve Meter Borrel op vrijdag 19 juni. Het was een hele “multiculturele” belevenis waarbij men meer buren heeft leren kennen op veilige afstand.


  • Vilvoorde Spiegelstraat verjaardag Clément, een reportage (3'29”) van Claude Decroisson.
  • Anderhalve meter borrel in de Spiegelstraat, een reportage (9'11”) van Claude Decroisson.
  • Applaus van 19 04 20 voor zorgverleners in de Spiegelstraat, een reportage (2'15”) van Claude Decroisson.
  • Vilvoorde in lockdown, een reportage (4'28”) van Claude Decroisson. De sfeerbeelden in 4K van de lockdown in het centrum van Vilvoorde werden opgenomen op zaterdag 26 april en ’s avonds gemonteerd. De volgende ochtend heeft Claude de film op Facebook gepost en gedeeld in een regionale groep. De video haalde heel snel 2.000 weergaven en werd door meer dan 100 mensen verder gedeeld op hun persoonlijk Facebook-profiel. “Het was de eerste keer dat één van mijn filmpjes in zo’n korte tijd een enorm publiek bereikte”, vertelt Claude. In de tijd van de lockdown uitten de kijkers hun verdriet en gevoelens. Ziehier verschillende commentaren dat de kijkers hebben geschreven: “Ik mis mijn stad.” “Onwezenlijk stil in onze stad.” “Ik heb dit filmpje al zeker 5x bekeken, zo herkenbaar en ‘t straalt zo veel rust uit.”
  • Beelden uit ons kot..., een reportage (3'48”) van Piet Vandenpoel. Veel bloemenweelde want de natuur kent geen lockdown. Een goede vondst is het eindbeeld waarbij de camera wegdraait van de tuin naar de foto's van de kinderen en kleinkind, die men in coronatijden niet in levende lijve kan zien.
  • Het AZ Jan Portaels Vilvoorde, een reportage (1'34”) van Vebi Elezi. Vebi filmt het afleveren van 60 maaltijden die geschonken werden aan de zorgverleners van het ziekenhuis van Vilvoorde.
  • Les Faucons, een reportage (1'27”) van Paul Verhack van de Aéro-club “Les Faucons” uit het Waalse Louette-Saint-Denis.
  • Symmetry, een experimentele film  (3'07”) van Paul Verhack. Door weloverwogen beelden te kiezen én die in de juiste symmetrie te plaatsen maakt de kijker kennis met wereldvreemde beelden, begeleid met perfect aangepaste muziek.
  • No symmetry, (3'07”) de vorige film zonder trucage van Paul Verhack.
  • Van sporthal tot concertzaal, een reportage (3'54”) van Bjarne Jakus. Deze film werd opnieuw vertoond voor de leden die vorige vergadering niet konden aanwezig zijn.
  • Vancouver Island – Eindelijk regen, een reportage (8'32”) van Fred Lamon. Fred laat ons kennismaken met het prachtige en nog ongerepte wildlife op dit Canadees eiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten