woensdag 4 december 2019

Jaargang 41 - Nummer 4 - December 2019

Programma van de maand…


Woensdag 11 december 2019 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING en FILMCURSUS.
Aansluitend op de cursus van het videomontagesysteem “Da Vinci Resolve” die vorige maand gegeven werd door ons clublid Bjarne Jakus, komt nu kleurcorrectie en color grading aan de beurt.
​De kleur van een film of video is belangrijk. Een kleur bepaalt immers de sfeer die wordt overgebracht. Wil je de kijker een warm gevoel geven, dan moet het beeld een warme kleur hebben (rood, geel). Wil je de kijker een angstig gevoel geven, dan moet het beeld een koele kleur hebben (blauw). Het aanpassen van de kleur in een video noemen we color grading. Deze materie is zo uitgebreid dat het een aparte specialisatie is voor professionele films.
Ook bij het gebruik van verschillende camera's dient de kleur geharmoniseerd te worden.

Verder staan volgende films geprogrammeerd:

  • Vluchtelingen 14-18 Wervik, een gespeelde documentaire (12 minuten) van Roger Deprouw, aangevuld met historische beelden. Tientallen figuranten doen de geschiedenis herleven die zich 100 jaar geleden in Gooik afspeelde.
  • Cambodja, een documentaire (26 minuten) van Fred Lamon. Dit Zuidoost-Aziatisch land beheerste gedurende honderden jaren de regio en kende zijn glorietijd in de jaren 800 tot 1400 tijdens het Khmerregime. De film besteedt veel aandacht aan het huidig alledaags leven in dit oosters land. Het onderwijs, de cultuur, godsdienst en de natuur komen uitgebreid aan bod.


Woensdag 18 december 2019 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er  FILMVERGADERING.
Op het programma staan bekroonde films van recente nationale wedstrijden:

  • Het zout van Kusamba, een documentaire (10 minuten) van Jean-Paul Grauwels. Al eeuwenlang wordt er op het eiland Bali op traditionele wijze zout gewonnen.
  • Kijk eens in de koelkast, een speelfilm (22 minuten) van Werner Van den Bulck. Vier huizen naast mekaar in een doodgewone straat in een rustige woonwijk. Op het eerste zicht lijkt alles normaal, toch gebeuren er rare dingen... 
  • Making of van een speelfilm met scènes die zich onderwater afspelen.
  • Transient, een opmerkelijk internetfilmpje van bliksemschichten.