dinsdag 28 februari 2017

Jaargang 38 - Nummer 7 - Maart 2017

Filmfestival 2017


Wanneer? Zaterdag 25 maart 2017 om 19u.
Waar?  In het Auditorium op de 1ste verdieping van het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde.
Het einde is voorzien omstreeks 22.30 uur.

De voorbije 37 jaren projecteerden we in totaal:
meer dan 550 kortfilms
goed voor bijna  100 uren film.

Vorig jaar stapten wij voor de eerste keer in ons bestaan af van de wedstrijdformule en maakten er een festival van zonder jury. Het bleek een succes te zijn. Door het wegvallen van de jurering kunnen meer films worden getoond. Het belangrijkste voordeel is echter dat de films niet meer met elkaar worden vergeleken en dat de toeschouwers niet meer met subjectieve cijfertjes bezig zijn maar ten volle kunnen genieten van de filmproducties van onze leden. Ons experiment krijgt zelfs navolging want vanaf dit jaar is er ook geen provinciale wedstrijd meer en wordt ook op dat niveau alleen nog een filmfestival gehouden.

Jaar na jaar kan het Filmfestival van Videoclub Vilvoorde rekenen op een ruime publieke belangstelling, hetgeen de mooiste beloning is voor onze cineasten.

Nodig familie, vrienden en kennissen uit want  Videoclub Vilvoorde staat al jaren garant voor kwaliteit en een aangename en ontspannende filmavond. Gebruik de affiche in bijlage!
Bovendien is alles gratis want we vragen geen inkom en zelfs het programmablad is gratis. Ook een tombola om de kas te spijzen doen we al enkele jaren niet meer.

Voor dit jaar voorzien we zelfs een kleine attentie, voor zolang de voorraad strekt, voor alle aanwezigen.

Programma van de maand…


Woensdag 8 maart 2017 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met bekroonde films van de nationale wedstrijd 2016:

  • Puur, een documentaire (8 minuten) van Jurgen Defrene (78,8%).
  • Hoe doen ze het toch, een reportage (10 minuten) van Bruno Verhenne (74,2%).
  • My dark friend, een speelfilm (12 minuten) van Franky Van Daele (84%).
  • De meterstand, een speelfilm (17 minuten) van Werner Haegeman waarmee hij laureaat werd bij de fictie én algemene laureaat met 87,8%.


Uiterlijk deze avond worden de inschrijvingen voor deelname aan ons filmfestival afgesloten.

Woensdag 15 maart 2017 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” is er FILMCURSUS FILMTIPS.
Met de lente in zicht worden de camera's terug bovengehaald en geven we onze leden een aantal tips om betere filmresultaten te behalen.

Ciné Public 2017


Op zaterdag 11 maart 2017 in Cinema Zuid, Waalse Kaai 47 te Antwerpen.
Er zijn 4 filmblokken voorzien:

  • Filmblok 1 (13.30u-15.30u)
  • Filmblok 2 (14.00u-15.55u)
  • Filmblok 3 (16.00u-18.00u)
  • Filmblok 4 (16.30u-18.25u)

Prijsuitreiking (18.30u)
Kostprijs: 5 euro per filmblok.

Herinneringen . . .


Woensdag 8 februari 2017 was er FILMVERGADERING ALASKA met Luc Buelens!
De belangstelling voor deze avond was zeer groot en ons lokaal barstte dan ook uit zijn voegen. De leden zaten tot vlak voor het grote projectiescherm.

Luc trok in 2016 met 2 vrienden naar Alaska om er hun hobby flyfishing te beoefenen, maar ook om er een documentaire te maken over het land, de natuur, de dieren en natuurlijk flyfishing.
Daarbij werden de grote middelen ingezet en werd gefilmd met actiecamera's en zelfs met drones. De verplaatsing gebeurde per jeep maar ook per helikopter en zelfs per watervliegtuig. Wildwaterrivieren werden bevaren met een rubberboot.

Als voorbereiding op deze spectaculaire trip maakte Luc een uitgebreid draaiboek waarin alle te filmen onderwerpen keurig werden gerangschikt.

Na het vertellen van heel wat reiservaringen kwam de film zelf aan de beurt:

  • The Alaska Adventure, een documentaire van 42 minuten die begint met een spectaculaire trailer. De film werd in het Engels gecommentarieerd omdat Luc er een internationaal publiek mee wil bereiken. Superlatieven ontbreken om het prachtig resultaat van deze productie te beschrijven. Het amateurisme is in ieder geval ver te zoeken want de film oogt zeer professioneel, ondersteund door een opzwepende klankband.


Daarna werd de trailer nogmaals vertoond en ook een tweede kortere versie van de trailer.
Tot slot bekeken we de fotoreeks “Alaska how it started”, een compilatie van de vliegreis en de fotoreeks “Alaska Slide Show” met de hoogtepunten van de reis.

Bedankt Luc voor de prachtige avond!
Eens temeer een bewijs dat leden van Videoclub Vilvoorde films kunnen maken die het amateurisme ver overstijgen.

De avond werd besloten met 2 korte internetfilmpjes:

  • The Present, een pracht van een animatiefilm zowel technisch als inhoudelijk. (5 minuten)
  • Too quick to judge, een zeer eenvoudig gegeven maar met een mooie zedenles. (4 minuten) Om deze film te maken heeft men geen grote middelen nodig, maar gewoon een bank in een park en 2 acteurs. Iedereen kan dit maken. Een film hoeft niet ingewikkeld te zijn als je over een goed idee beschikt.


Woensdag 15 februari 2017 was er het vervolg van onze FILMCURSUS FILMMONTAGE.

Dit keer gingen we een stapje verder met meer professionele montagetechnieken zoals licht- en kleurcorrectie (Luma en Color Grading).

Volgende cursusfilms werden bekeken:

  • Het geheim van kleurcorrectie, een korte reportage (8 minuten) van Cinema TV over de professionele colorist Wouter Suyderhoud. Kleur- en lichtcorrectie is een noodzaak omdat de filmopnamen niet chronologisch worden opgenomen en tengevolge van de verschillende licht- en kleuromstandigheden de uiteindelijke film geen eenheid zou vormen. Ook moeten sommige kleuren sterk geaccentueerd worden zoals bv. het rood in de film Roodkapje.
  • LUT (3 minuten). Op een zeer levendige wijze wordt de “Look Up Table” uitgelegd die toelaat kleuren van een scène of een onderdeel te wijzigen.
  • Kleurcorrectie, een praktisch voorbeeld (24 minuten) van de mogelijkheden die het video-montageprogramma Adobe Première Pro te bieden heeft. Gelijkaardige functies vindt men in elk montageprogramma.


Als voorbeeld van een noodzakelijke kleurcorrectie werd de speelfilm De Enquête (5 minuten) van Johan Leemans vertoond. De opnamen gebeurden met 2 camera's maar door een vergetelheid stond de kleurtemperatuur bij Johan totaal fout en werd dat bij de montage gecorrigeerd zodat er geen verschil te merken is tussen de 2 camera's.

Verder werden vertoond:

  • Speedway in Cardiff 2016, een reportage (23 minuten) van Willy Verworst. Het “Speedway World Championship” gebeurt indoor in het nationale stadion van Wales dat plaats biedt aan 74.500 toeschouwers. Tickets voor het evenement kosten tussen 27 en 114 pond. Niet te geloven maar dat stadion geraakt toch redelijk goed gevuld. Vele toeschouwers komen er zelfs verkleed naartoe en maken er een groot feest van. Behalve de wedstrijd is er ook heel wat randanimatie en als afsluiter is er een groots indoorvuurwerk.
  • Seasons, een genrefilm (5 minuten) van Paul Verhack. Zoals de titel al laat vermoeden heeft Paul in elk seizoen zijn drone aan het werk gezet met als resultaat een prachtig geheel en dat allemaal gefilmd in ons eigen België.


Als uitsmijter bekeken we volgende korte internetfilmpjes:

  • Dawn of Fire, een spectaculaire reportage (3 minuten) van de uitbarsting van een vulkaan in Hawaï waarbij de lava (vloeibaar gesteente) van nabij wordt gevolgd.
  • The Pace of Formation, een gelijkaardig filmpje (4 minuten) maar dit keer gefilmd met een drone.
  • House of Dan, een knap verfilmde één-minuut-film van een man die vanaf het dak van zijn woning een snowboardparcours volgt in zijn tuin.
  • George saves the wedding day, een ludiek speelfilmpje (3 minuten) geprojecteerd tijdens een echte trouw van een man die de trouwringen vergeten is en zijn hond George belt om die ringen naar het gemeentehuis te brengen.


Oproep

Links naar interessante of leuke internetfilmpjes zijn steeds welkom bij onze voorzitter Johan die ze dan kan downloaden voor projectie in de club.

Take '17


Zaterdag 29 april 2017 van 10u tot 17.30u is er Take '17, de opvolger van de “Dag van de Amateurcineasten”.
Eerst komt Bavo Defurne aan het woord over de uitdagingen die een cineast tegenkomt, daarna heb je de keuze tussen actieve workshops, interessante lezingen of filmvertoningen.
Voor het namiddagprogramma wordt voor het eerst deels uitgeweken naar De Studio (1,4 km vanuit Cinema Zuid, ongeveer 20 minuten stappen) om een nog uitgebreider programma te kunnen aanbieden.

Programma:

  • 10.30u-12u: Lezing Bavo Defurne - ‘Jouw artistieke dromen realiseren, wat jouw budget ook is’ in Cinema Zuid (Waalsekaai 47) te Antwerpen.


Eén keuze te maken uit onderstaand namiddagprogramma:

Namiddag in Cinema Zuid:

  • Lezing ‘Geluid in film’ - Siga Van de Velde 
  • Vertoning selectie Ciné Public 2017


Namiddag in De Studio (Maarschalk Gerardstraat 4) te Antwerpen:

  • Workshop ‘Karakterontwikkeling gebruiken om beter te vertellen’ - Bavo Defurne
  • Workshop ‘Kleurcorrectie: meer mogelijkheden met kleur in je videofilm’ - Patrick Vanden Bussche
  • Workshop ‘(Kort-)filmproductie van A tot Z’ + introductie 360° video-technologie - Piet Sonck
  • Interactieve lezing ‘Inhoudelijk monteren’ - Freddy Bellis


INSCHRIJVEN
Deelnemen aan TAKE ’17 kost € 16 voor leden van het Centrum voor Beeldexpressie en € 18 voor niet-leden (incl. enkele drankjes).
Geef bij het inschrijven jouw keuze voor de namiddagsessie door in het vak 'opmerkingen'.
Meer uitgebreide informatie is te vinden op:
https://www.beeldexpressie.be/content/take-17