Programma van de maand…
Woensdag 8 februari 2017 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde verzorgt Luc Buelens een FILMAVOND “ALASKA”.
Luc maakte in 2016 met 2 vrienden per jeep een rondreis in Alaska van Anchorage tot Fairbanks en terug via Mount McKinley en de natuurparken tot Talkeetna. Onderweg beoefenden ze op verschillende rivieren hun hobby “Fly-fishing” en bewonderden ze de prachtige natuur van Alaska.
Van dit alles werd een documentaire gemaakt: de machtige rivieren, de heldere kreken, de massieve bergen, het noorderlicht, de fauna en natuurlijk Fly-Fishing.
Kosten noch moeite werden gespaard. Afgelegen gebieden werden bezocht per helikopter en watervliegtuig.
De documentaire toont de natuur, de stilte en de eenzaamheid van dit uitgestrekt land.
Hier is alvast een link naar de trailers op Vimeo:
https://vimeo.com/ondemand/thealaskaadventure
De originele film is op UHD 3840 x 2160.
Volgend opnamemateriaal werd gebruikt:
4 GoPro-camera's, een drone, de Sony PXW-FS7, de Sony A7RII en de Canon 5DMKII, gemonteerd op slider, samen met de Genie van Syrp voor de vlotte filmbewegingen.
Het geluid werd opgenomen met Tascam DR680 en verschillende Rode microfoons.
Resultaat: 132kg overbagage!
Luc maakte vooraf een draaiboek om zeker een aantal belangrijke items niet te vergeten en zal dit draaiboek tonen tijdens de vergadering.
Woensdag 15 februari 2017 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS MONTAGE.
Dit keer gaan we nog een stapje verder met meer professionele montagetechnieken en bespreken we onder meer licht- en kleurcorrectie (Luma en Color Grading).
Met LUT (Look Up Table) bewerkt men de kleuren voor een bepaald effect zoals bv:
- de beelden somberder maken om een dramatisch effect te verkrijgen of
- de kleuren heel sterk benadrukken voor het accentueren van een vrolijke scène of
- sepia gebruiken om een oude indruk te geven.
Herinneringen . . .
Woensdag 18 januari 2017 was er FILMVERGADERING met een aantal bekroonde films van de nationale wedstrijd 2016:
- “Bewoners van de zee”, een documentaire (10 minuten) van Filip Wachters (80%). Knappe onderwaterfilm met zelden of nooit geziene diersoorten. Uitstekende muziekkeuze en duidelijke commentaar. De film neigt wel iets teveel naar een opsomming.
- “De ontmoeting”, een speelfilm (20 minuten) van Leslie Eggermont (83,2%). Een prachtidee maar de uitwerking ervan kon vele aanwezigen niet bekoren. Niet alleen is de opbouw van de film traag, maar ook het acteren en de belichting konden beter.
Onze leden zijn zo actief op filmgebied dat we de andere geprogrammeerde films zullen vertonen op een latere datum. De voorkeur gaat immers steeds naar eigen werk van onze leden.
- “Temporada”, een reportage (2 minuten) van Bart Gerber van de voorbereidingen voor een dansoptreden, gefilmd achter de coulissen. We zagen 3 verschillende compressies van dezelfde montage om na te gaan welke compressie de beste resultaten geeft.
- “Oekraïens koor Loubistok”, een reportage (4 minuten) van Bart Gerber. Het optreden van het muziekensemble Loubistok bestaande uit 5 vrouwen die authentieke liederen van een bergvolk uit de Karpaten brengen, werd gefilmd met 2 camera's die zich tussen het publiek bevonden.
- “Uitleg live filmen”, fragmenten (5') van het toneelstuk “Bedside Story” van de toneelgroep Tros uit Overijse. Aan dit toneelstuk werkten verschillende van onze leden mee omdat de live-beelden op een 10-tal tv-schermen werden getoond en integraal deel uitmaakten van het toneelstuk. Bart Gerber zorgde voor de montage.
- “De kathedraal van Maguelone”, een documentaire (5 minuten) van Luc Holvoet. Deze romaanse kathedraal uit de 12de eeuw werd gebouwd op een schiereiland tussen zee en meren. Enkele internet-dronebeelden in het begin van de film missen stabiliteit en zouden best vervangen worden. Vermijd ook het gebruik van superlatieven en laat het “prachtige” blijken uit de beelden en niet uit de commentaar. Het duurt nogal lang vooraleer het eigenlijke onderwerp (de kathedraal) in beeld komt. De begeleidende commentaar bevat voldoende informatie en de muziekkeuze past uitstekend.
- “Herfstgedicht”, een poëtische sfeerschepping (2 minuten) van Luc Holvoet. Mooie herfstbeelden op een gedicht van Paul Van Ostaijen. De shots zijn heel afwisselend en juist van lengte.
- “Narbonne mon amie”, een plaatverfilming (3 minuten) van Luc Holvoet naar het gelijknamige lied van de Franse chansonnier Charles Trénet. Mooi geheel met aangepaste beelden. In het begin zijn er wel enkele overvloeiers met een hapering.
- “Vilvoordse atletiekclub viert 70 jarig bestaan”, een reportage (6 minuten) van Bjarne Jakus. Een vlotte montage, voorzien van goed aangepaste muziek. Ook het breedbeeld en de kleursaturatie komen goed over. De speeches zijn minder geslaagd maar het is evident dat de atletiekclub die absoluut in de film wil hebben. Gelukkig werden die kort gehouden. Bjarne heeft veel oog voor detail. Hij is nog maar 15 jaar maar het filmen zit hem blijkbaar in het bloed.
- “Promo Oase”, een promotiefilmpje (2 minuten) van Bjarne Jakus voor Oase, een Vilvoordse lagere school voor buitengewoon onderwijs. Knap gefilmd met voldoende bewegende shots en duidelijke informatieve teksten. Ook de opbouw zit goed in elkaar: eerst het gebouw tonen en dan de kinderen, die ook even aan het woord komen en op het einde in groep afscheid nemen.
We besloten de avond met 2 korte internetfilmpjes:
- “Telephone portable” (2'), een parodie op smartphones.
- “The real housewives of Isis” (2'), de BBC-satire.
Woensdag 25 januari 2017 was er FILMCURSUS FILMMONTAGE.
Volgende cursusfilms werden bekeken:
- “L en J Cuts” waarin gedurende een 5-tal minuten heel levendig deze montagewijze wordt besproken en getoond. De film krijgt er werkelijk professionele allures van.
- “Top 10 Most Effective Editing Moments Of All Time” (8 minuten). De meest memorabele montages uit 100 jaar filmgeschiedenis.
- “Spelen met de camera”, een cursusfilm voor beginnende filmers van Wim De Saeytyd. Van deze film van 49 minuten werd de eerste helft getoond. De vele tips die er in voorkomen zijn interessant voor onze nieuwe leden maar ook een opfrissing voor onze ervaren cineasten.
- “Bakkerij Vangrootloon”, een bedrijfsfilm (8 minuten) die voortreffelijk werd gefilmd én gemonteerd. Alle aspecten komen aan bod: de administratieve medewerkers, de diverse productiestadia van het maken van broden, sandwichen, taarten en patisserie, het transport, de bakkerswinkels en uiteindelijk het verorberen van al dat lekkers. Deze grootste ambachtelijke bakkerij van België bestaat al 100 jaar.
Hierna werden 2 recente films van onze leden getoond:
- “Marinebasis Zeebrugge”, een reportage (7 minuten) van Luc Holvoet. Mits enkele kleine aanpassingen, zoals het bijwerken of weglaten van tegenlichtopnamen en het verwijderen van de stem van de gids op de beelden waarop commentaar staat, is deze film zeker geslaagd.
- “De heksen”, een montage (9 minuten) van Bart Gerber van de musical gebracht door de leerlingen van de Academie van Londerzeel. De filmopnamen werden gemaakt op zaterdag 21 januari 2017 door Johan Leemans, Hedwig D'Huyvetter en 2 vaste camera's, terwijl Bart Gerber, geassisteerd door Bjarne Jakus de live-montage voor hun rekening namen. De opvoering zelf werd heel origineel gebracht. De 60 kinderen die de musical vertolkten zaten verdeeld onder het publiek. De muziek werd gecomponeerd en uitgevoerd door de Academie. De montage zelf bevat helaas teveel groothoekbeelden waarop de kinderen moeilijk of zelfs helemaal niet te herkennen zijn.
We besloten de vergadering met 2 korte internetfilmpjes:
- “Flirt”, een speelfilmpje van 7 minuten van een jongen die begint te flirten met een meisje dat tegenover hem in de bus zit, maar die blind blijkt te zijn.
- “The Change Machine”, een humoristisch filmpje (4 minuten) van Greg Glienna die geld gaat wisselen in een wasserij om de parkeermeter te kunnen betalen.
Clublid van 15 jaar
We schreven het al vorige maand dat Bjarne Jakus, een jongen van 15 jaar die al 3 jaar filmt, een vergadering van onze vereniging bijwoonde om eens kennis te maken met onze manier van filmen en vergaderen. Eind januari was Bjarne er ook bij toen we de musical “De heksen” filmden in Londerzeel.
Bjarne heeft intussen besloten om lid te worden van onze vereniging en is daarmee het jongste lid ooit in de 38 jaar dat Videoclub Vilvoorde bestaat!
Van harte welkom Bjarne en we hopen dat onze club mag bijdragen tot het maken van toffe films. Je kan altijd op ons rekenen om je daarbij te helpen.
Bracina 2017
Vanaf dit jaar is er GEEN provinciale filmwedstrijd meer en dient die dus ook niet meer als selectie voor de nationale wedstrijd.
De Bracinawedstrijd wordt vervangen door een festival. Om aan dat festival te kunnen deelnemen moet men lid zijn van Bracina en moet de film minimum 70% behaald hebben op de clubwedstrijd.
Momenteel zijn slechts 5 leden van Videoclub Vilvoorde lid van de provinciale vereniging Bracina.
De projecties worden voorzien op zaterdag 25 maart 2017 en zondag 26 maart 2017.
Per projectiedag zal een publieksprijs worden toegekend aan de film die de meeste stemmen behaalt van het publiek dat die ganse dag aanwezig is.
Onze leden zullen moeten kiezen tussen Bracina of Videoclub Vilvoorde want op zaterdagavond 25 maart 2017 heeft ook ons jaarlijks filmfestival plaats.
Nationale filmwedstrijd 2017
- De filmwedstrijd staat open voor iedereen.
- Gratis voor leden van CvB (Centrum voor Beeldexpressie); niet-leden betalen € 15.
- Het onderwerp is vrij.
- De maximum lengte bedraagt 30 minuten, incl. begin- en eindgeneriek.
- Er zijn 2 categorieën: FICTIE (speelfilm) en NON FICTIE (reportages, documentaires).
- Een film insturen kan van 1 mei tot en met 30 juni 2017.
- Iedereen dient zijn film rechtstreeks in bij het Centrum voor Beeldexpressie (er is GEEN provinciale preselectie meer).
- Het inschrijvingsformulier staat binnenkort op de website van CvB.
- De film bezorg je via een internettoepassing (bv.WeTransfer) of usb-stick.
- De film mag niet eerder deelgenomen hebben aan een CvB-filmwedstrijd.
- Ingezonden films mogen niet gemaakt zijn met commerciële doeleinden.
- Een onafhankelijke commissie maakt een preselectie van de ingezonden films.
- Daarna zal een onafhankelijke jury een juryrapport opstellen voor elke geselecteerde film, de laureaat bepalen per categorie (fictie en non fictie), speciale prijzen toekennen voor deelaspecten en bepalen welke films op de gala zullen worden vertoond.
- De laureaten worden bekendgemaakt tijdens de galavertoning op zondag 10 december 2017 in CC Zwaneberg te Heist-op-den-Berg.