vrijdag 27 november 2015

Schitterende timelapse !

Hoe ga je te werk?

Timelapse is eigenlijk een video uitgevoerd door middel van de samenstelling van foto’s die op regelmatige tijdstippen vanuit een vast camerastandpunt per locatie genomen worden.  Sommige projecten kunnen maanden in beslag nemen.  Zoals bijvoorbeeld  de opvolging van de bouw van een stadion.  De timelapse film geeft op die manier een overzichtelijk doch korte aanblik van de evolutie, De onderwerpen zijn eindeloos… .  Het soort project zal ook de interval bepalen.  Denk goed na over de tijd tussen elke foto.  Deze zal uiteraard anders zijn voor het open bloeien van een bloem dan voor de opvolging van een landschap, een seizoen of een technisch project zoals de ontmanteling van een motor of de bouw van een gebouw.

Naar video



Hoe bepaal je de tijd van de interval ?

De interval moet ingesteld worden naargelang de snelheid van de bewegende objecten en landschappen die je wil fotograferen.  Vergeet niet dat bij nachtopnamen de belichtingstijd kan oplopen tot enkele tientallen seconden.  Het is noodzakelijk om de instellingen aan te passen voor nachtopnamen en dag opnamen.  Hierna enkele voorbeelden:
  • 1 seconde voor snel bewegende onderwerpen zoals fietser, wolken, auto’s…
  • 1 tot 5 seconden voor zon’s op- of ondergang, voetgangers, langzaam bewegende wolken…
  • 15-60 seconden voor sterren.
  • Enkele uren of zelfs dagen voor fabrieken, werven, …
Een klein rekensommetje:  Stel, je neemt gedurende 1 uur elke 5 seconden een foto en elke foto is een correcte opname.  Hoe lang zal de film duren?  Antwoord: 30 seconden.  Moeilijk?  Een video vraagt minimum 24 beelden per seconde, een uur bedraagt 3600 seconden, het resultaat is 3600/(5x24)=30 seconden. 
Om de resultaten in mekaar te boxen bestaan er enkele softwareprogramma’s die royalty vrij zijn zoals “Time Lapse Assembler” voor Mac en “Time-Lapse Tool voor Windows.  Ook Lightroom biedt mogelijkheden om uw timelapse film te verwerken. 

Naar Website

Naar eMotimo TB3

Naar dynamic perception

donderdag 19 november 2015

Audio for Video: More power to "the heartbeat of film making"

Producing video pictures in brilliant quality has never been easier. You can do it with regular video cameras as well as with DSLR cameras. What most optically convincing videos lack, however, is a high-quality audio signal to match. That’s a pity, because it is the sound that really gives a movie the power to move and evoke emotions. Not without reason Belgian film-maker Geert Verdickt calls sound “the heartbeat of film making".

Naar website

Broadcast/ ENG/ Film

Naar Rode video mics

Het vinden van de juiste microfoon

Welk geluid wil je opvangen

Belangrijkste factor bij het kiezen van een geschikte microfoon is de situatie, wat is de geluidsbron? Gaat het om spraak, zang of instrument toepassingen? Dynamische microfoons worden vaak gekozen als het gaat om luide stemmen, versterkte gitaren of drums. Condensator microfoons zorgen voor een meer natuurlijk, gedetailleerd geluid en zijn daarom de betere keuze voor akoestische instrumenten zoals gitaren, blaasinstrumenten, drums of delicate stemmen.
Naar website Shure

Naar video's Shure

Naar website Sennheiser

RODE microfoons

Soundbooth Rode


Koopgids voor studiomicrofoon

Een microfoon is één van de belangrijkste elementen van het opnemen van audio. De grote diversiteit van studiomicrofoons kan echter een grote drempel zijn. In onderstaande link worden alle eigenschappen en verschillen van microfoons haarfijn uitgelegd.  

Naar website

What is signal-to-noise ratio?

Can you remember the last time you heard an outstanding dialogue recording? Perhaps it came from a movie, or a memorable interview. What was it that made the recording so great?

There are several factors that come together to form fine dialogue recordings: The voice, or voices, will come through clear as crystal, completely audible, and there would have been a distinct lack of background noise.

Now try to think of an occasion where you heard poor quality audio. The same question applies: What made it so terrible? Perhaps it was too soft, the source too distant, or the presence of background noise ruined the experience entirely. 
What you've just identified, maybe without even realising, is just how important a good signal-to-noise ratio can be.

Signal-to-noise ratio (SNR) is the measurement used to describe how much desired sound is present in an audio recording, as opposed to unwanted sound (noise). This nonessential input could be anything from electronic static from your recording equipment, or external sounds from the noisy world around us, such as the rumble of traffic, or the murmur of voices in the background.
Luckily, it's possible to avoid unwanted noise from interfering with the quality of your audio. The following is a simple guide explaining just how to maximise SNR for any scenario.  

Naar website

Three tips for recording great documentary sound


Documentaries are an important way of communicating facts or telling real-life stories in the form of filmmaking. They don't need to be as high-budget as a Hollywood blockbuster either, but can easily tell a powerful slice-of-life tale on minimal expenditure. 
However, one thing that could let any documentary down - even one with a fantastic story - is bad audio. Here are our tips for helping get the best sound for your film.

Naar website

zaterdag 14 november 2015

Stereo microfoon technieken

  Het doel van stereo-opnames is de ruimte te laten voelen. Dit staat tegenover close opnames waarbij je met de mixer de balans maakt in plaats van de muzikanten.
Er zijn tal van voordelen aan opnames met een stereokoppel.

  • Hoe dichter je gaat met de microfoons, hoe meer je hoog en het laag benadrukt.
  • Bij "close miking" is er ook de overspraak van verschillende kanalen.
  • Als je bij klassieke opnames van ver opneemt, krijg je meer klankkleur.
  • De oplossing om goed te werken is 1 koppel op verschillende punten proberen.
Nadelen bij opnames met stereokoppel:

  • Alle musici moeten tegelijk aanwezig zijn.
  • Alles moet herhaald worden als één instrumenet gemist heeft (nu je kan altijd een paar versies opnemen of maat per maar).
  • Manipulatie achteraf is moeilijker.
Bij een combinatie van pop & klassieke kun je toch close gaan om meer punch te krijgen.

De ruimte waarin je opneemt is belangrijk:

  • nagalmtijd
  • stoorgeluiden (verwarming, tram, kerkklokken,...)
  • klank van de ruimte
Gebruik van stereokoppels:

  • klassieke muziek
  • ambiances
  • filmopnames
  • applaus
  • piano
  • backing vocals
  • vibrafoon, xylofoon
  • jazzdrum
  • events
  • toneelvoorstellingen
  • zangkoor
  • ...

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een stereokoppel ?


  • galm, ruimte (afstand van het koppel)
  • plaatsing, spreiding
  • imaging: puntig <--> diffuus (direct geluid of diffuus geluid of mengeling)
  • welk instrument, welke klank
De afbeelding-getrouwheid van een stereomicrofoon is geen fysische, maar een psycho-akoestische kwestie en dus afhankelijk van de soort klank die opgenomen wordt en de stemming en smaak van de luisteraar.

Stereokoppels verschillen onderling in ruimtelijke weergave en monocompatibiliteit. Bij dat laatste moeten we ons afvragen of de weergave in mono zal gebeuren of niet.


X-Y opstelling


ORTF opstelling


 Naar website

woensdag 11 november 2015

Mechelen Blogt - Het Spook van 't Zennegat

'Het spook van 't Zennegat'

met categorie:
 
(foto's:J.Smets-W.Verworst)

Willy Verworst is niet aan zijn proefstuk toe.  De nu bijna 70-jarige Heffenaar is méér dan een verdienstelijk amateur-cineast, en doorzwom al heel wat watertjes op filmgebied.  Vorig jaar kwam 'Lisa' uit - een oorlogsfilm, die hij samen met zijn collega's van het productiehuis - 'M.A.F.I.A.' (Mechelse Amateurfilmers In Actie) - draaide.  Dit productiehuis werd door hem, Hedwig D'Huyvetter, Johan Leemans, en Fred Lamon  opgericht. Vorige week ging een gloednieuwe kortfilm in prémière.   Al de aanwezigen in 'het écht Mechels theater' waren bijzonder enthousiast over het product.  Nu wil men 'Het Spook van 't Zennegat' (want dat is de titel van de fim) graag op zoveel mogelijke Mechelse locaties vertonen. De film is gedraaid in de omgeving van het Zennegat en het Broek van Blaasveld, en vertelt een bloedstollend verhaal.  Haast de volledige cast bestaat uit acteurs van het Mechelse theatergezelschap.  Met de film keren we terug naar de jaren dertig van vorige eeuw...

Naar website Mechelen blogt

RØDELink Newsshooter Kit - NEW

  • Series II, 2.4GHz digital transmission
  • 128-bit encryption
  • Up to 100 metres range*
  • OLED display (on receiver)
  • One button pairing
  • Three level gain control
  • AA battery, Sony NP-F (transmitter) or USB powered
  • Locking XLR input and headphone output on transmitter
  • Two year extended warranty when you register your microphone

 

Introducing the RØDELink Newsshooter Kit

RØDELink Newsshooter Kit Features & Specifications 

Naar website RØDE

RØDELink  Filmmaker Kit

 

maandag 9 november 2015

Jaargang 37 - Nummer 3 - November 2015

Programma van de maand…


LET OP !!!

Woensdag 11 november 2015 is er GEEN VERGADERING om reden van WAPENSTILSTAND (officiële verlofdag).
Tijdens verlofperiodes mag niet worden vergaderd in het Cultureel Centrum.

Woensdag 18 november 2015 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met de première van Het Spook van 't Zennegat”, de nieuwste speelfilm van Willy Verworst.

De speelfilm duurt 21 minuten en er werkten in totaal een 50-tal mensen aan mee (acteurs, figuranten, crew, catering, enz.)
De opnamen gebeurden met 3 full hd-camera's.    Behalve een spoor en een kraan werd ook een  rookmachine gebruikt en een generator om stroom op te wekken voor nachtopnamen waar geen netstroom voorhanden was.  Ook waren er vergunningen nodig om te filmen in een natuurgebied en op een kerkhof, waarbij in dit laatste geval effectief een put werd gegraven en een begrafenisondernemer met een kist aanwezig was.

Het tweede deel van de avond bekijken we één-minuut-films die werden ingezonden voor de nationale wedstrijd van Facineb 2015.  Facineb is de overkoepelende organisatie van Nederlandstalige en Franstalige amateurfilmers.

Woensdag 25 november 2015 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde ontvangen we onze filmvrienden van LOCINA uit Leuven.
Locina werd gesticht in 1976.

Het bruist in...


Bracina (provinciale federatie van amateurfilmclubs van Vlaams-Brabant) organiseerde een filmwedstrijd waar iedereen kon aan meedoen met als thema “Het bruist in...”
Als evenementen kwamen in aanmerking: een stoet, een herdenking, een kermis, een jaarmarkt, een rommelmarkt, een Missverkiezing, een zeepkistenwedstrijd, een cross,... Kortom, elke gebeurtenis met publiek.

Bedoeling van dit project was vooral om nieuwe leden aan te trekken voor de Vlaams-Brabantse filmclubs, hetgeen helaas niet is gelukt, want voor zover we weten zijn alle deelnemers reeds aangesloten bij een filmclub.

De jury heeft de beste acht films aangeduid voor de openbare projectie die plaats heeft op zaterdag 21 november 2015 vanaf 14 uur in Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Dilbeek (Sint-Ulriks-Kapelle).
De toegang is vrij en de aanwezigen bepalen mee de winnaar.  De punten van de jury tellen daarbij mee voor 50%, de overige 50% wordt bepaald door het aanwezige publiek.
De winnaar krijgt een actiecamera!

Videoclub Vilvoorde neemt deel met 2 films:

  • Napoleon op bezoek van Piet Vandenpoel
  • Middeleeuws Bouillon van Paul Verhack



Galaprojectie en Prijsuitreiking nationale wedstrijd


Zondag 22 november 2015 om 10 u. in CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1 te 8300 Knokke-Heist.
Meer nieuws verder in dit clubblad.

Herinneringen . . .


Woensdag 14 oktober 2015 was er FILMVERGADERING met bekroonde films van de nationale wedstrijd:

  • Slow Motion Crash, een speelfilm van Carine Schoofs (43 minuten).  De film vertelt het verhaal van een jonge drugsverslaafde en de weerslag die zijn toestand heeft op het gezin en de maatschappij.
  • Who am I, een speelfilm van Marc Desmet (17 minuten).  De film geeft zonder woorden de gemoedstoestand weer van Elisa.  Eerst is er nog het thuisgevoel dat echter verandert wanneer ze in de kamer komt waar ze misbruikt werd.


Verder werden volgende films van leden vertoond:

  • Witloofteelt, een reportage (2 minuten) van Bart Gerber.  De opnamen gebeurden in Asse tijdens de jaarlijkse 'openbedrijvendag'.
  • Pompoenschieten, een reportage (2 minuten) van Bart Gerber over het Belgisch kampioenschap van een voor ons tot op dat ogenblik onbekende discipline.
  • Fossielen in de Veronica, een reportage (7 minuten) van Erik De Groef waarbij duikers op zoek gaan naar fossielen.  Sommige shots vielen nogal donker uit.  De filmomstandigheden waren dan ook uiterst moeilijk.


Tot slot bekeken we volgende internetfilmpjes:

  • Selfie from hell, een triller van 2 minuten die de toeschouwer totaal onverwacht de stuipen op het lijf weet te jagen.
  • Born to create drama (45 seconden). Het is ongelooflijk hoe men er in slaagt om in zo'n korte tijdspanne een origineel verhaaltje te brengen.
  • Funny Orangutan (1 minuut). Een reclamespot met prachtige animatie.



Woensdag 21 oktober 2015 was er de FILMCURSUS “GELUID”.
Onze voorzitter Johan toonde de aanwezigen hoe men relatief vlug gepaste muziek kan zoeken op de harde schijf met in totaal 110.000 muziekstukken.  Dankzij heel wat verschillende zoekmogelijkheden kan veel tijd worden bespaard om de meest geschikte muziek te vinden.
Deze cursus werd verder ondersteund door:

  • Filmgeschiedenis, (3 minuten) over de eerste bewegende beelden en de eerste bioscoop met de pianist als muzikale begeleiding.
  • Emigration, een parodie (2 minuten) die de draak steekt met de overacting van de eerste stomme films.
  • Music and feelings, (5 minuten) waarbij dezelfde shots van andere muziek worden voorzien om andere emoties uit te drukken.
  • The shining, een kort fragment dat steeds werd herhaald maar met een andere muziekkeuze.
  • How movie effects are made, een korte documentaire (6 minuten) die toont hoe nagemaakte geluiden de film beter tot zijn recht laat komen dan de werkelijke geluiden.


Tot slot werden volgende films vertoond:

  • Motos, een reportage (3 minuten) van Luc Holvoet over een samenkomst van motoliefhebbers.  De beelden werden vlot gemonteerd.  De film bevat originele standpunten en ook aan shots van de toeschouwers werd gedacht.
  • Wat te doen op een mooie zaterdag in oktober?, een reportage  (5 minuten) van Erik De Groef over het beklimmen van rotsen met zijn kersverse echtgenote in de hoofdrol.
  • A hole in the bucket, een krasfilm (5 minuten)(anno 1976) van Aimé Vercruysse ons ter beschikking gesteld door René Van Vaerenbergh.
  • Guedelon, een trailer (2 minuten) van een professionele film over dit Frans kasteel in opbouw.

Galaprojectie en Prijsuitreiking nationale wedstrijd


Zondag 22 november 2015 om 10 u. in CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1 te 8300 Knokke-Heist.
Amateurfilms uit Vlaanderen kunnen na een preselectie deelnemen aan de jaarlijkse filmwedstrijd, georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie.  Deze wedstrijd vond achter gesloten deuren plaats in het weekend van 17 oktober.  De resultaten worden nu getoond op het Filmgala met prijsuitreiking.

Vijf juryleden maakten een algemeen klassement op.  De film met het hoogste aantal punten is de algemene laureaat.  De jury koos ook drie nominaties voor vijf deelaspecten: verhaallijn, sociaal aspect, creativiteit, klankband en fotografie. 
Deze 15 films en de hoofdlaureaat worden vertoond op het Filmgala.  Daar worden ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars in de vijf deelaspecten, aan de laureaten van de twee categorieën (fictie en non-fictie) en aan de algemene laureaat.

De 16 genomineerden (films in alfabetische volgorde) zijn:
• ‘De Boodschap’ - Philip Van Cleemput
• ‘Diversiteit onder water’ - Filip Wachters
• ‘En toen zwegen zelfs de krekels…’ - Frank Noels
• ‘Henny’s paradiso, tussen droom en werkelijkheid’ - Ronny Claus, Carine De Brabandere & Geert Decancq
• ‘Identikwijt’ - Jürgen Depoorter & Thomas Vander Brugghen
• ‘Kleurensymfonie’ - Kaatje Desramault
• ‘Leven vol deining’ - Noël Canoot
• ‘Locked-in not locked out’ - Peter Hoeyberghs
• ‘Mijn naam is Rome’ - Ronny Claus
• ‘Natuur in de stad - Klein Zwitserland’ - Roald Roos
• ‘Rust roest’ - Marc Van Den Berghe
• ‘Storingen’ - Werner Haegeman
• ‘USK Sète’ - Werner Van den Bulck
• ‘Versteende hoop, dromen van licht in de duisternis’ - Ronny Claus
• ‘Voor een handvol roepia’s' - Jean-Paul Grauwels
• ‘Zout’ - Jurgen De Frene

Voor welk deelaspect de films genomineerd zijn en wie de winnaars zijn, wordt pas bekend gemaakt op het Filmgala.

Videoclub Vilvoorde zendt zijn zonen uit


Zaterdag 31 oktober 2015 en zondag 1 november 2015 had in het lokaal van “'t Echt Mechels Theater” te Mechelen de première plaats van Het Spook van 't Zennegat, de nieuwste speelfilm van Willy Verworst.
De film werd gevolgd door de “making of”.
Zaterdag werd de zaal gevuld met de acteurs en zondag met de figuranten en andere medewerkers.

Vrijdag 6 november 2015 werden de films De Jas van Hedwig D'Huyvetter en Het Nieuwe Rijk van Johan Leemans vertoond in het auditorium van de verzekeringen AG te Brussel voor de filmliefhebbers van deze verzekeringsmaatschappij.

Nieuw clublid

 
Hier zijn we dan weer met onze vaste rubriek.
Walter Debloudts, onze vroegere materiaalmeester die in 2008 naar Zoersel verhuisde en onze club verliet, is vanaf nu terug lid van onze vereniging.  Walter is steeds blijven filmen en specialiseerde zich vooral in natuurfilms.
Hartelijk welkom Walter !

Oudste clublid

 
Willy Ornelis werd lid in 1980, één jaar nadat onze club was gesticht.  Gedurende vele jaren was hij secretaris tot hij verhuisde naar Aalter.  Willy is nog steeds lid en is intussen al 87 !

zondag 8 november 2015

GVA - Mechelen

Heffenaar Willy Verworst maakt nieuwe kortfilm

 

Heffen / Mechelen - Amateurfilmer Willy Verworst (69) uit Heffen heeft een nieuwe kortfilm klaar: ‘Het Spook van ’t Zennegat’. De nieuwe productie speelt zich af in het boerenleven van negentig jaar terug rond het Zennegat en het Broek in Blaasveld. 


Amateurcineast Willy Verworst filmt al meer dan 40 jaar. In al die jaren maakte hij al meer dan vijftig kortfilms. “Samen met drie andere Mechelaars, Hedwig D’Huyvetter, Johan Leemans en Fred Lamon, richtte ik jaren geleden het productiehuis M.A.F.I.A. (Mechelse Amateur Filmers in Actie) op.”

Vorig jaar maakte ik de oorlogsfilm, ‘Lisa’, maar ‘Het Spook van ’t Zennegat’, is nog beter. Ook omdat de cast allemaal toneelacteurs zijn van het Echt Mechels Theater. Ook Tina Jonckers schreef mee aan de dialogen. De film is volledig in het Mechels dialect gesproken”, vertelt Verworst.

‘Het Spook van ’t Zennegat’ is een mysterieuze legende die zich afspeelt in donkere hoeken van onze contreien en terug gaat naar het Interbellum, de jaren dertig, een periode waarin iedereen nog vol bijgeloof was. Dat was niet anders bij de bewoners rond het Zennegat. 

Het verhaal zelf is dat van de scherpe tongen van enkele dorpsbewoners. Zeg maar landlopers die iedereen – veelal op café – konden wijsmaken wat ze graag wilden. “Het is op deze manier dat het (denkbeeldig) spook wordt geboren. De hoofdrolspelers zijn vier landlopers en een aantal oudere vrouwen die graag in de kroeg zitten. Marginaal volk dat eigenlijk nooit gewerkt heeft, tenzij ze ‘s nachts met de lichtbak op strooptocht gingen”, lacht de regisseur.

  Naar link GVA - Mechelen

Adobe SpeedGrade CC

You’ve probably shot video that has the appearance of being too warm (orange) or too cool (blue). Maybe you’ve wanted to combine video from different cameras whose footage has different visual qualities. Well, you’re in luck. Adobe SpeedGrade CC comes with a variety of features to help you correct colors, match the color between shots, and add stylized looks. Even better, you now can import your video projects into SpeedGrade directly from Adobe Premiere Pro CC.


Naar link1

Naar Link2

Lumetri Color Overview - Adobe Premiere CC


donderdag 5 november 2015

Het Spook van 't Zennegat

Premiere voorstelling van de kortfilm 
Het Spook van 't Zennegat - een productie van 2015


Op 18 november wordt de nieuwste kortfilm getoond voor de leden van de club tijdens de clubvergadering.


Film van Willy Verworst 
Script en scriptgirl -- Tina Jonkers 
Camera -- Johan Leemans en Hedwig D'Huyvetter 
Geluidsopnamen -- Fred Lamon

Monteren in Multicam mode

What sound can and can't you fix in post?


If you've worked on a film set or recording studio that is pressured by a tight deadline (or headed by lazy producers), you might have heard the term, "We'll just fix it in post" before.
Indeed, the unfortunate bane of many a sound editor's life is background noise or inaudible dialogue that cannot be fixed, thus requiring additional ADR to fix the clip.
So for newer soundies and studio technicians who will be handling a range of recording equipment, what should you be aware of that can - and can't - be fixed later on?

Naar website