donderdag 19 juni 2014

Geluiden en samples

Geluiden en samples





Overzicht van de beste websites voor het downloaden van geluiden, samples, geluidseffecten, loops, muziektracks en remixen. Ook voor rechtenvrije muziek.

Freeware en rechtenvrije geluiden
Bfxr
Online 'machine' om geluidseffecten voor games te maken, zoals explosies, piepjes en bliepjes. De geluiden zijn te downloaden als .wav bestand. 



Dig.ccMixter

Op deze website voor remixers kun je samples en remixen downloaden. Alle muziek wordt verspreid met Creative Commons licenties. Gebruik is vrij, maar er kunnen wel voorwaarden gelden. 



Famous Sounds
Lijst van klassieke samples die (te) veel gebruikt worden. Met uitleg hoe de sound tot stand kwam. 



Find Sounds

Deze zoekmachine vindt geluiden op andere websites. Je kan uitgebreid zoeken, en doorzoeken naar bestanden die lijken op een geluid dat je hebt gevonden. De gevonden geluiden kunnen rechtenvrij zijn, maar er kunnen ook copyrights gelden. Kijk hiervoor op de website waarop het geluid is gevonden. 



Flash Kit

Op deze website voor Flash-developers zijn Sound FX (geluidseffecten) en Sound Loops. Iedereen kan hier een bestand uploaden: een groot aanbod, van wisselende kwaliteit. De geluiden zijn te downloaden als MP3, WAV of Flashtrak. 



FMA: Free Music Archive

Audio archief met rechtenvrije muziek in verschillende genres, bedoeld voor - bijvoorbeeld - videomakers, remixers en podcasters. Er kunnen wel bepaalde voorwaarden gelden bij het gebruik. 



Freesound

Archief van geluiden en samples met een Creative Commons licentie: gebruik is vrij, als de naam van de maker wordt vermeld. De website is nogal onoverzichtelijk, en biedt verschillende bestanden, o.a. WAV. MP3, FLAC en OGG. Je kan ook pakketten met samples downloaden. Registratie nodig. 



Historical Sounds

Historische speeches en quotes, met o.a. Apollo 11, Albert Einstein, Gandhi, John F.Kennedy, Nelson Mandela en George Bush.



Looperman

Deze community voor muzikanten biedt veel loops en samples, gesorteerd op genre, instrument en beats per minute. Er zijn ook effecten en vocalen te vinden. Wel registreren.



Newgrounds.com

Complete rechtenvrije tracks, waaronder veel trance en dance. Mag gebruikt worden in niet-commerciƫle projecten (wel de maker vermelden). 



Sample Swap

Website voor het uitwisselen van geluidseffecten en samples, waaronder techno, hiphop, trance, breakbeats en drum hits. WAV of AIFF-bestanden. Registratie nodig.

Opsound

Tracks van muzikanten en geluidskunstenaars met een Creative Commons licentie. Veel experimenteel en electronica. De muziek mag gebruikt en geremixed worden (wel maker vermelden). 



Sound Jay

Klein archief met geluidseffecten en achtergrondgeluiden. Gratis te downloaden in MP3 of WAV. De geluiden mogen gebruikt worden in projecten en websites. Geen registratie nodig. 



Soungle

Archief met rechtenvrije geluidseffecten en voorbeelden van muziekinstrumenten. Alle geluiden zijn direct af te spelen en gratis te downloaden als WAV-bestand. Geen registratie nodig. 



Space Audio

Geluiden uit de kosmos, opgenomen door de University of Iowa. 



YouTube Audio Libary

150 stuks rechtenvrije achtergrondmuziek, met verschillende genres, in prima kwaliteit.

Geluidsbanken
De Geluidenbank

Nederlands bedrijf voor geluidseffecten, fragmenten en muziek.



iStockphoto

Deze online winkel heeft ook audio: geluidseffecten, tracks en loops. 



Soundrangers

Webwinkel voor geluidseffecten en rechtenvrije muziek. 



Zie ook: Muziek remixen
Zie ook: Muziek downloaden
Zie ook: audiomicro