woensdag 6 december 2023

Jaargang 45 - Nummer 4 - December 2023

Programma van de maand…

Woensdag 13 december 2023 om 20 u in het Auditorium van Het Bolwerk is er FILMVERGADERING met Jean-Paul Grauwels.

Jean-Paul komt uit Zaventem en filmde al in 1976 in Super 8. Vrij vlug schakelde hij over naar 16mm. Sinds 1992 filmt hij op video: SVHS, Hi-8, DV, HDV, Full HD en nu 4K.

In 1976 werd hij lid bij filmclub MECINA in Mechelen en is in 1982 overgestapt naar VTB Filmgroep Antwerpen, het huidige Cultuursmakers Filmgroep Antwerpen, waar hij sinds 2016 ook voorzitter is.

Jean-Paul maakte, samen met Romain Bertels reisfilms en documentaires over Suriname, Indonesië (Sulawesi en Bali) en Madagaskar. De meeste van deze films werden later door de toenmalige BRT uitgezonden als losse documentaires. In Nederland gebruikte AVRO-TV hun beeldmateriaal om een documentaire te maken over “Marrons in Suriname” en de NOS voor een documentaire over Sulawesi. Ook RTBF vond de 55 minuten durende film “Madagascar, l'île rouge” interessant genoeg om uit te zenden.

In de jaren 1990 kregen de reisfilms en reportages een meer sociaal karakter: de film “Ampanalana” laat het leven zien in een lepradorp op Madagaskar, “Artikel 23” gaat  over de daklozenproblematiek in Brussel. Ook in de reisfilms bleef het sociaal aspect altijd heel belangrijk: “Voor een handvol roepia's” laat ons kennismaken met het harde leven van de zwaveldragers op Java in Indonesië en in “Het zout van Kusamba” nemen we deel aan het leven van een Balinese familie die op traditionele wijze zout wint uit de zee.

Op het programma staan volgende films:

  • Brug tussen Oost en West, een documentaire (24') gefilmd in Turkije.
  • Een unieke ervaring, een reportage (12') die ons meeneemt naar de berggorilla's in Rwanda.
  • Voor een handvol roepia's, een reportage (15') waarbij het zwaar labeur wordt gevolgd van de 'zwaveldragers' in Indonesië.
  • Het Nazca Enigma, een documentaire (9') over de Nazcalijnen in Peru.
  • Het zout van Kusamba, een documentaire (10') over de traditionele zoutwinning op Bali.
  • Rwanda, 25 jaar later, een documentaire (17') over één van de grootste genocides van vorige eeuw in 1994 in Rwanda.

Woensdag 20 december 2023 om 20 u is er FILMVERGADERING VRIJ PODIUM met alvast volgende films:

  • Ik ben steen, een documentaire (15') van Gaston Slaets uit 1992. Deze film werd dat jaar laureaat op de provinciale wedstrijd van Bracina.
  • One Square Story, een speelfilm (5'41”) die bekroond werd op de UNICA, de internationale filmwedstrijd voor amateurs.
  • Frank Galan in Vrijbroekhof, een reportage (12'57”) van Vebi Elezi van het optreden van Frank Galan op zaterdag 5 augustus 2023 in het Vrijbroekhof in Mechelen. Behalve Vebi filmden ook Bart Gerber en Johan Leemans.
  • Los Tarascos in Vrijbroekhof, een reportage (5') van Vebi Elezi van een optreden van Zuid-Amerikaanse artiesten. Behalve Vebi filmden ook Bart Gerber en Johan Leemans.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten