dinsdag 1 februari 2022

Jaargang 43 - Nummer 6 - Februari 2022

Programma van de maand…

Woensdag 9 februari 2022 om 20 uur in het Auditorium van Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met bekroonde kortfilms en een korte cursus over belichting:

  • Silent Love, een liefdeshistorie (7') van twee jonge mensen die elkaar in de bibliotheek ontmoeten.
  • The Art of Love, een speelfilm (11'20”) van een jonge fotograaf die een vrouw ontmoet in het park. Een film met veel actie en knappe close-up's.
  • Different, een speelfilm (5'17”) van een jongen die een jogster niet helpt wanneer die valt. Later wordt duidelijk waarom.
  • Cinematic Lighting, een documentaire (18'41”) waarin op aanschouwelijke wijze wordt uitgelegd hoe men een professioneel resultaat bekomt na het aanpassen van de belichting.




Woensdag 16 februari 2022 om 20 uur in het Auditorium van Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met:
  • Kerstconcert Jo Vally, een reportage (48') van Vebi Elezi van het kerstconcert van de Vlaamse zanger Jo Vally dat door leden van onze club werd gefilmd en op Kerstdag uitgezonden door RINGtv. Aan de filmopnamen namen 5 clubleden deel: Vebi Elezi, Bjarne Jakus, Bart Gerber, Johan Leemans en Fred Lamon. Er werden ook opnamen gemaakt door een cineast van RINGtv en door Jozef Simons, een vriend van Vebi. Zowel van de filmopnamen als van de montage zal een grondige bespreking worden gehouden met de bedoeling de kwaliteit van toekomstige projecten te verbeteren.  
  • Deze avond keren we 100 jaar terug in de tijd. De eerste films stelden niet veel voor omdat de toeschouwers al voldoende gefascineerd waren door het bewegend beeld maar het duurde niet lang vooraleer er knappe vindingrijke trucs en oplossingen werden bedacht om het publiek met speelfilms te boeien. Iedereen kent wel Charlie Chaplin, Stan Laurel en Oliver Hardy (den dikke en den dunne), maar de topper van de stomme film is ongetwijfeld Buster Keaton. Zijn films zitten vol actie en stunts die hij bovendien zelf uitvoerde. Een montage van een vijftal minuten toont een aantal van zijn meest opmerkelijke stunts.
  • Safety First, een speelfilm uit 1923 met Harold Lloyd. Het is één van de bekendste en meest succesvolle films uit die tijd. We bekijken een fragment van 7'34” waarin de spanning op een sublieme wijze wordt opgebouwd met beelden, want geluid kon toen nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten