woensdag 1 december 2021

Jaargang 43 - Nummer 4 - December 2021

 Programma van de maand…


Woensdag 8 december 2021 om 20 uur in het Auditorium van Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met films van ons recent overleden clublid  Willy Verworst:

  • If tomorrow never comes, een verfilming (5') van het bekende lied van Ronan Keating.
  • Battlefield, een reportage (13') van een gevecht tussen Duitsers en het verzet tijdens een opendeurdag van een verzetsgroep in Rutten nabij Tongeren.
  • Lisa, een speelfilm (41') over het verzet aan het einde van wereldoorlog II.


  • Lisa op RTV. Op de regionale televisie gaf Willy een interview (4') dat werd ondersteund door een aantal fragmenten van de film.
  • Het Spook van 't Zennegat, een speelfilm (22') die genomineerd werd én won op de nationale wedstrijd. Deze film behoort tot de topfilms gemaakt door onze leden.
  • Moord op bestelling, een speelfilm (47') met een origineel misdaadverhaal. Gelet op de lengte van deze film wordt de projectie beperkt tot een fragment.



Woensdag 15 december 2021 om 20 uur in het Auditorium van Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING “Vrij Podium”.

Wie films wenst te laten bespreken of wie een speciale film wil tonen kan hiermee terecht op deze vergadering.

Op het programma staan alvast:

  • De bijenboom, de film (4') waarmee ons clublid Charles De Ruydts de themawedstrijd “Seizoen” won die georganiseerd werd door de provinciale vereniging Bracina. De boom dankt zijn naam aan het feit dat die als laatbloeier de bijen overvloedig van nectar voorziet.
  • Aanleg van een zwemvijver, een reportage (7'13”) van Hedwig D'Huyvetter. De film toont in versneld tempo wat in één maand werd gerealiseerd, vertrekkend vanaf de grondwerken tot de volledig aangelegde zwemvijver, inclusief beplanting en afwerking.
  • Home Crazy Home, een clubfilm (11') van Hobby Film Ternat. De film werd genomineerd op de wedstrijd NAB FILMFEST 2021.

Bracina themawedstrijd “seizoen(en)”


Ons clublid Charles De Ruydts won met De Bijenboom de door Bracina georganiseerde themawedstrijd over "Seizoen(en)".
Proficiat Charles !

Het klassement werd voor 50% opgemaakt door de jury (Marc Huygelen, Jean-Paul Grauwels en Daniël De Vetter) en voor de andere 50% door het aanwezig publiek.

De volledige uitslag is als volgt:
  1. De bijenboom van Charles De Ruydts
  2. Winter memories van Willy Bolle
  3. Lente op het kasteel van Jean-Pierre Van Cauwenberge
  4. Summertime van Remy Boon
  5. Lente in Groenenberg van Gilbert vander Straeten
  6. Wintersymfonie van Remy Boon
  7. Een zomerse dag in de herfst van Koenraad Christleven
  8. Warande toren van Denise Verschaete
  9. Indian Summer van Remy Boon
  10. Herfstpoëzie van Denise De Braekeleer
  11. Winter wonderland van Remy Boon

De bedoeling van de themawedstrijd is om filmers aan te trekken die niet aangesloten zijn bij een filmclub, hetgeen ook dit keer weer niet gelukt is, want blijkbaar werden alle deelnemende films gemaakt door leden van filmclubs.

In de commentaar van de jury lezen we dat er “mooie plaatjes” worden gemaakt maar dat het filmisch element ontbreekt en dat ook de basisregels van het beeldkader zelden werden toegepast zoals de 1/3 regel. Er werd doorgaans teveel gefilmd vanop de comfortabele stahoogte van de cineast. Perspectief verkrijg je door de camera op een laag standpunt te plaatsen en dieptescherpte door iets op de voorgrond mee te filmen. Bovendien zijn meerdere shots van een scene of onderwerp onontbeerlijk voor een degelijke montage.

Willy Verworst overleden



Na een slepende ziekte is ons clublid Willy Verworst op 75-jarige leeftijd donderdag 4 november 2021 overleden.
Willy behoort tot de actiefste cineasten van onze club. In totaal maakte hij meer dan 130 films, voornamelijk speelfilms en reportages.
De laatste jaren maakte Willy enkele opmerkelijke lange speelfilms:
  • Lisa, een speelfilm van 41 minuten over het verzet aan het einde van de tweede wereldoorlog.
  • Het Spook van 't Zennegat, een speelfilm van 22 minuten die genomineerd werd én won op de nationale wedstrijd.
  • Moord op bestelling, een origineel misdaadverhaal van 47 minuten.

Recent maakte Willy een remake van de documentaire van de dijkbreuk van de Zenne in Heffen en de overstromingen die uiteindelijk geleid hebben tot het Sigmaplan, een project van de Vlaamse regering om het risico op overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren te voorkomen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten