dinsdag 4 februari 2020

Jaargang 41 - Nummer 6 - Februari 2020

Programma van de maand…


Woensdag 12 februari 2020 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met:

  • De verlaten Panquin kazerne, een documentaire (34) van Piet Vandenpoel. Het bestaande erfgoed, waaronder het militair Hoefijzercomplex en de Orangerie, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling. Er komen ook 3 nieuwbouwvleugels met een 100-tal woonentiteiten en een hotel. 
  • Tervuren en de Groote Oorlog, een documentaire (1u06) van Piet Vandenpoel. We maken kennis met de stille getuigen van Wereldoorlog I die in Tervuren te vinden zijn. Gelet op de lengte van deze film zullen slechts een aantal fragmenten getoond worden.
  • Hot air ride, een reportage (4'40”) van Paul Verhack van een ballonvlucht over Han-sur-Lesse.
  • Animals in Belgium, een documentaire (10') van ons clublid Luc Buelens.
  • A ce soir Chéri, een futuristische één-minuut-film van Daniel Renault, bekroond in Frankrijk.
  • Fêtes des pères, een speelfilm (2'20”) van Didier Trocq en Hélène Strag, bekroond in Frankrijk. Deze poëtische film toont het contrast tussen rijk en arm.

Jurering van volgende film met het oog op deelname aan de provinciale wedstrijd Bracina:
Wroeging, een speelfilm (4') van Roger Olivy.

Woensdag 19 februari 2020 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING en FILMCURSUS.
Volgende film staat op het programma:

  • Chartreuse, een reportage (10') van Luc Holvoet. In de Kartuizerabdij van Neuville in Frankrijk verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan 5.000 Belgen die de oorlog waren ontvlucht. Er was een ziekenhuis ingericht om de vluchtelingen op te vangen. Na de oorlog trokken de Belgen terug naar huis en verdween de herinnering aan dit Belgisch dorp. Op 20 oktober 2019 werd in Neuville herdacht dat daar 100 jaar geleden het grootste Belgische burgerlijk ziekenhuis zijn deuren sloot en dat er 599 Belgen werden begraven op een heuvel buiten het klooster. Het kerkhof raakte in verval en is vandaag verdwenen. De dodenakker is nu een weide met koeien en de eigenaar wil het ook zo houden.


Daarna vervolgen we de filmcursus over montage.

Filmfestival 2020


Zaterdag 28 maart 2020 van 19u tot 23u in het Auditorium van het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde organiseert Videoclub Vilvoorde haar 41ste Kortfilmfestival met een selectie van de beste films die door de leden gedurende het voorbije jaar werden gemaakt.

Nodig familie, vrienden en kennissen uit want  Videoclub Vilvoorde staat al jaren garant voor kwaliteit en een aangenaam filmprogramma.