dinsdag 6 juni 2017

Jaargang 38 - Nummer 10 - Juni 2017

Programma van de maand…


Woensdag 14 juni 2017 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er de jaarlijkse BESTUURSVERKIEZING.
Om de continuïteit van de club te verzekeren wordt het ene jaar de helft van het bestuur verkozen en het andere jaar de andere helft van het bestuur. Dit jaar dient te worden gekozen voor volgende functies:

 • Secretaris, momenteel nog steeds waargenomen door onze voorzitter Johan Leemans bij gebrek aan een secretaris.
 • Materiaalmeester.  Deze functie wordt waargenomen door Jos Rinckhout.
 • Afgevaardigde Stedelijke Cultuurraad: Charles De Ruydts.  We zoeken nog een vervanger, woonachtig in Vilvoorde, om bij afwezigheid van Charles onze club te vertegenwoordigen in de Stedelijke Cultuurraad van Vilvoorde.


Kandidaturen voor hogervermelde functies dienen te worden meegedeeld aan onze voorzitter Johan uiterlijk bij het begin van de vergadering van 14 juni.

Verder is er ook FILMVERGADERING met genomineerde films van de nationale wedstrijd 2016:

 • De meterstand, een speelfilm (17 minuten) van Werner Haegeman waarmee hij laureaat werd bij de fictie én algemene laureaat met 87,8%.
 • Proloog van een verslaving, een genrefilm (6 minuten) van Wim Aertgeerts en Roger Verschooren. De film behaalde 75%.
 • Special Olympics European Summer Games 2014 in Motion, een reportage (9 minuten) van Chris Martens waarmee hij 77,2% behaalde.
 • The Wave, een documentaire (5 minuten) van Roald Roos die 75,6% behaalde.


Woensdag 21 juni 2017 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde beëindigen we ons 38ste seizoen met de traditionele  FILMCURSUS “Tips voor trips”.
Vooraleer onze leden op verlof vertrekken worden een aantal belangrijke filmregels in herinnering gebracht. De theorie wordt ondersteund door een afgewerkte toeristische film.
Indien de weersomstandigheden het toelaten dan keren we na de pauze niet meer terug naar het vergaderlokaal, maar worden alle leden uitgenodigd om een verfrissend drankje te nuttigen op het terras als afsluiter van ons 38ste clubseizoen.

Herinneringen . . .


Woensdag 10 mei 2017 was er FILMVERGADERING met bekroonde films van UNICA 2016:

 • I'll show you a film, een éénminuutfilm van Viktor Bycodir uit Bulgarije.
 • The Bus Stop, een speelfilm (9 minuten) van Sirvan Marogyi uit Luxemburg die ZILVER behaalde bij de jonge professionelen. Een man mist de bus en zoekt contact met een oude vrouw, die zich eveneens met onduidelijke bestemming bij de bushalte ophoudt. Het aanvankelijk stroef lopend contact krijgt uiteindelijk een stevige diepgang.
 • Clic-Clac, een genrefilm (2 minuten) van Vito Labalestra uit Luxemburg.
 • The girl on the train, een animatiefilm (6 minuten) van John Roberts uit Engeland.
 • Birthday, een speelfilm (13 minuten) van Michal Toczek uit Polen die ZILVER behaalde en gemaakt werd door jonge professionelen. Birthday is een liefdesgeschiedenis van een jongen die een onbevangen leven leidt en bootjes maakt. Het meisje daarentegen is wat ouder en bevindt zich in de puberteit. Uit medeleven nodigt ze de jongen uit voor haar verjaardagsfeestje, hetgeen voor de jongen een harde confrontatie wordt met zijn kleine leefwereld.
 • Footprints in the sand, een animatiefilm (3 minuten) van Aleksandra Matiyash uit Ukraïne.
 • Faces, een reportage (19 minuten) van Hanis Bagashov uit Macedonië die ZILVER behaalde.
 • My dears, een speelfilm (7 minuten) van Patrik Ulrich uit Tjechië die GOUD behaalde.

Met uitzondering van de laatste film was het maar een saaie boel en konden de meeste aanwezigen niet begrijpen dat dergelijke films, na selectie, tot een internationale wedstrijd konden doordringen.

Vervolgens was er een fragment van een toneelopvoering:

 • Koning Arthur, koning voor altijd (7 minuten) van Bart Gerber van een voorstelling van jeugdtoneelvereniging Idee68 uit Humbeek. De stem van de jongeren werd hier heel goed geregistreerd dankzij een externe microfoon die vlak voor het podium werd geplaatst. De groothoekopname daarentegen stelt niet veel voor omdat er te weinig licht aanwezig was.


Tot slot bekeken we nog volgende internetfilmpjes:

 • God's weg voor Jehova getuigen, een satirisch éénminuutfilmpje.
 • Best of Remi Gaillard”, de beste fratsen van de Franse  komiek (9 minuten).
 • Car chase, een actiefilmpje van 2 minuten.
 • BBC World3 Desk, (1 minuut) waarbij 2 kleine kinderen een live-uitzending verstoren.
 • Brain Divided, een animatiefilmje (5 minuten) waarbij 2 tegengestelde karakters hun bijdrage leveren aan een afspraakje.
 • Dit zijn pas harde werkers, een montage (3 minuten) van mensen die zeer handig zijn bij het uitoefenen van hun beroep.


Woensdag 17 mei 2017 was er  FILMCURSUS MONTAGE IN DE PRAKTIJK.
Aan de hand van het videomontageprogramma Adobe Première werden een aantal formaten en mogelijkheden getoond om de afgewerkte film te exporteren naar een bestand.
Het komt er immers op aan de beste beeldresolutie te bekomen in een bestand dat door iedereen kan bekeken worden.

Erik De Groef was de eerste keer terug aanwezig na een akelige val in een Belgische grot.
Erik vergastte ons op volgende nieuwe filmpjes:

 • Trou D'Haquin 25 maart 2017, een reportage (3 minuten) van het bezoek aan de grot met aan het einde het ongeval waarbij Erik een tiental meter naar beneden viel.
 • Highlights of Eleonore, een montage (3 minuten) van de eerste maanden van het dochtertje van Erik en echtgenote Christine.
 • Day 3, een montage (2 minuten) van een duikcursus.


Tot slot bekeken we nog volgende internetfilmpjes:

 • 100 movie dance scenes, een montage (5 minuten) van danspasjes uit 100 films knap gesynchroniseerd op de song “Uptown Funk” van Mark Ronson.
 • Buster Keaton, een kennismaking (8 minuten) met één van de grootste komieken aller tijden. Zijn handelsmerk was physical comedy met een stoïcijnse uitdrukking op zijn gezicht.
 • Borrowed Time, een animatiefilm (7 minuten) over een sherif die in zijn jeugd per ongeluk iemand neerschoot en nu terugkeert naar de plaats van het onheil. Deze film ontving vele tientallen awards.
 • Best of Remi Gaillard, nog een reeks fratsen van de Franse  komiek (14')
 • Ennio Marchetto, een overzicht (6 minuten) van de vele verkleedpartijen en imitaties van bekende personen van deze Italiaanse entertainer.
 • The Whistler, (45 seconden). De politie zoekt naar de oorzaak waarom er verschillende blinden verongelukken.


Boomse Filmstudio's


Dinsdag 9 mei 2017 brachten we een bezoek aan onze filmvrienden van de Boomse Filmstudio's met volgend programma:

 1. Promo Oase van Bjarne JAKUS
 2. Onderaards van Erik DE GROEF
 3. Waters, zo mooi van Charles DE RUYDTS     
 4. Vreemde ontmoetingvan Hedwig D'HUYVETTER
 5. The Alaska Adventure (fragment) van Luc BUELENS
 6. Animo van Gaston SLAETS
 7. Het Nieuwe Rijk van Johan LEEMANS
 8. Helvetia van Paul VERHACK
 9. Een nieuwe wildernis van Fred LAMON
 10. Karel van Lorreinen (fragment) van Piet VANDENPOEL


Videofilmclub Westrand Dilbeek


Vrijdag 12 mei 2017 brachten we een bezoek aan onze filmvrienden van Videofilmclub Westrand Dilbeek met hetzelfde filmprogramma als in Boom behalve dat de film Vreemde ontmoeting van Hedwig D'Huyvetter vervangen werd door de speelfilm De Jas en dat de documentaire Het Nieuwe Rijk van Johan Leemans vervangen werd door Bron van alle leven.

Mistake '17


Zaterdag 29 april 2017 was er Take '17, de opvolger van de “Dag van de Amateurcineasten”, waarop verschillende van onze leden aanwezig waren.

 • “TAKE '17 is de hoogmis voor iedereen die in Vlaanderen met film bezig is, ofte een klapper van een filmbad. Van fervente filmmaker tot filmliefhebber, iedereen komt aan z’n trekken op deze tweede editie!”

Terwijl er de voorgaande jaren toch steeds een honderdtal filmliefhebbers aan deze activiteit deelnamen, waren er dit keer slechts een twintigtal (20!).
Bijgevolg werd de planning grondig gewijzigd en gingen de meeste lezingen niet door.
Dat ziet er niet goed uit voor het “Centrum voor Beeldexpressie”. Blijkbaar lukt het hen niet meer om interesse op te wekken bij hun leden en bij filmend Vlaanderen.

Verlof


Hiermee zijn we aan het einde gekomen van ons 38ste clubseizoen.
Tijdens de verlofmaanden juli en augustus zijn er immers geen vergaderingen.

De komende maanden is de ideale periode voor het “inblikken” van nieuw filmmateriaal.

Op woensdag 13 september 2017 verwachten wij jullie dan terug in het ons vertrouwde Bolwerk te Vilvoorde en we zijn nu al benieuwd met welke filmbeelden jullie ons gaan verrassen.