Een gezond en gelukkig 2017
Woordje van de voorzitter
De jaarwisseling is een ideaal moment om even stil te staan bij al wat het voorbije jaar ons heeft gebracht, goede dingen maar waarschijnlijk ook minder goede. De mooie herinneringen willen we blijven koesteren en de minder mooie momenten trachten we te vergeten.
Dat zoiets vooral nu gebeurt is een logisch gevolg van de natuurlijke omstandigheden. De donkerste periode van het jaar lichten we op met kaarsen en lichtjes. Binnen maken we het gezellig warm om de koude te vergeten. Langzaamaan zal de natuur echter terug voor licht en warmte zorgen zodat het sluimerend leven opnieuw kan ontwaken. Wij, amateurcineasten, maken van die “winterslaap” gebruik om onze opgenomen filmbeelden te ordenen en van inhoud te voorzien, zodat een nieuwe film ontstaat waarmee we onze clubleden, familie en vrienden kunnen verrassen en hopelijk zelfs verbazen.
In clubverband doen we dat al 38 jaar!
Ik wens iedereen een goede gezondheid, voorspoed, geluk en, als het even kan, een mooie filmproductie!
Johan
Programma van de maand…
LET OP !!!
Woensdag 11 januari 2017 is er uitzonderlijk GEEN VERGADERING.
Onze voorzitter Johan gidst die avond een internationaal gezelschap door Mechelen.
Woensdag 18 januari 2017 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met een aantal bekroonde films van de nationale wedstrijd 2017:
- “Puur”, een documentaire (8 minuten) van Jurgen Defrene (78,8%).
- “Bewoners van de zee”, een documentaire (10 minuten) van Filip Wachters (80%).
- “De ontmoeting”, een speelfilm (20 minuten) van Leslie Eggermont (83,2%).
- “My dark friend”, een speelfilm (12 minuten) van Franky Van Daele (84%).
- “De meterstand”, een speelfilm (17 minuten) van Werner Haegeman waarmee hij laureaat werd bij de fictie én algemene laureaat met 87,8%.
Woensdag 25 januari 2017 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS FILMMONTAGE.
Op zaterdagavond 25 maart 2017 is er het
Filmfestival 2017
Het wordt dus stilaan de hoogste tijd om nieuwe films in gereedheid te brengen voor projectie op dit festival.
Deze avond geven we tips en voorbeelden van filmmontage. Er wordt ook tijd voorzien om films te laten beoordelen.
Herinneringen . . .
Woensdag 14 december 2016 was er FILMVERGADERING met een aantal bekroonde films van de provinciale wedstrijd Bracina 2016:
- “Parijs”, een toeristische documentaire (14 minuten) van Guido Kestens waarmee hij laureaat werd bij de juniors. Een film met mooie camerastandpunten maar is nogal statisch (veel vaste shots) en bevat teveel commentaar.
- “A King's Parade”, een documentaire over de historische straat in het Engelse Cambridge (20 minuten) van Marcel de Jonghe en Erika Budai. Gefilmd in de stijl van Vlaanderen Vakantieland waarbij de vrouw nogal veel in beeld komt. De stem bij de buitenopnamen is soms minder goed verstaanbaar. De kijker wordt overladen met info waar na de film weinig van overblijft. De off screen voice is zeer geslaagd.
- “Semana Santa Malaga”, een reportage (15 minuten) van Hector Vansina over de devotie in de Zuid-Spaanse stad Malaga vlak voor Pasen. De situering van Malaga en het kusttoerisme aan het begin van de film lijkt mij overbodig. Beter is om de film onmiddellijk te beginnen met de voorbereidingen voor de heilige week. Op groot scherm valt op dat bij een aantal beelden de scherpte fout ligt, vooral bij de nachtopnamen.
- “Terschelling natuurlijk”, een natuurfilm (15 minuten) van Marc Provoost over dit Noord-Nederlandse Waddeneiland. De film bevat nogal veel algemene beelden waardoor de kijker minder betrokken geraakt bij het onderwerp. Bij dergelijke documentaires verwacht de toeschouwer vele haarscherpe close-up's maar om die te kunnen maken dient men over speciale lenzen te beschikken en vooral veel tijd.
- “De deur”, een komische éénminuutfilm van de filmclub Locina uit Leuven. De ruitenwasser zoekt een middel om de ramen van automatische deuren te kuisen.
Woensdag 21 december 2016 was er FILMCURSUS SONORISATIE.
Fred Lamon toonde de montage van beeld en geluid van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, die hij met enkele familieleden en vrienden ondernam in 2016. Het filmverslag werd gemonteerd met het video-bewerkingsprogramma Final Cut, een professioneel montagesysteem dat helemaal niet duur is. De recentste versie kost 300 euro. Final Cut is echter uitsluitend geschikt voor Mac.
De demo begon met de projectie van de gemonteerde film van de “Camino de Santiago” (20 minuten), waarna de beeld- en klankmontage grondig werd bekeken.
Over de ganse film werd luma-correctie uitgevoerd.
Veel filmmakers laten de kleurweergave maar aan de camcorder over, waardoor de weergegeven tinten veelal niet kloppen met de realiteit. Met de kleurcorrector van de montagesoftware bekomt de video de natuurlijke kleur of kan een meer creatieve sfeersetting gemaakt worden. Daarnaast beschikt dergelijke software ook over tal van videofilters zoals helderheid, contrast en verzadiging om het beeld tot in de finesses na te bewerken.
Hedwig D'Huyvetter past deze techniek al vele jaren toe en gaf praktische voorbeelden aan de hand van de film over de pelgrimsroute.
De avond werd besloten met enkele korte internetfilmpjes:
- “The boss” (5 minuten) waarbij de acteur meent de loterij te hebben gewonnen en zijn strenge baas even op zijn plaats wil zetten. Uiteindelijk blijkt het maar een droom te zijn.
- “Edeka” (2 minuten). Elk jaar met Kerstmis is de oude vader genoodzaakt alleen het kerstmaal te verorberen omdat zijn kinderen geen tijd hebben. Met het insinueren van zijn overlijden komt daar verandering in.
- “Man on the moon” (2 minuten). Prachtig sfeerfilmpje van een jong meisje die contact zoekt met een eenzame oude man op de maan.
Unieke gebeurtenis bij Vlaamse filmclub
Op vrijdag 2 december 2016 in de vroege ochtend werd Eleonore geboren met een gewicht van 3,510 kg en een lengte van 50 cm.
De gelukkige ouders zijn Erik De Groef en Christine du Maine.
Onze felicitaties aan de ouders !
Binnenkort mogen we de eerste filmbeelden van Eleonore verwachten in de club.
Als er in een Vlaamse filmclub sprake is van een geboorte dan is dat omdat één van de filmende leden grootouder of misschien zelfs overgrootouder is geworden. De reden is niet ver te zoeken als je weet dat de gemiddelde ouderdom in de Vlaamse filmclubs zeer hoog ligt en bij sommige clubs zelfs boven de 80.
Deze gebeurtenis bij ons in Vilvoorde is dus uniek want het is voor zover wij weten al decennia geleden dat er nog eens een geboorte plaats had bij een filmend clublid.
En nog een unieke gebeurtenis bij Vlaamse filmclub
Op woensdag 21 december 2016 mochten we Bjarne Jakus verwelkomen in onze club.
Bjarne is 15 jaar (jawel je leest het goed, de cijfers werden niet verwisseld) en filmt al 3 jaar.
Bjarne is gebeten door het filmvirus en hoopt dat een filmclub kan bijdragen tot het realiseren van goede filmproducties.
Het wordt steeds zeldzamer dat nieuwe leden toetreden tot een filmclub. De laatste 20 jaar gebeurt dat meestal kort na een pensionering. Men krijgt of koopt een filmcamera en de vrije tijd ( ja bij sommige gepensioneerden bestaat dat blijkbaar nog) wordt benut om met een nieuwe hobby te starten zoals bv. films maken.
Er wordt steeds meer gefilmd, ook door de jeugd. Meestal gebruikt men daar de smartphone voor of gsm of tablet. Die filmpjes verschijnen dan op Facebook en/of op youtube.
Zelden worden de films gemonteerd. Dat vraagt tijd en discipline.
Gelukkig zijn er nog jongeren die opteren voor kwaliteit.