zaterdag 13 februari 2016

Schrijf een voice-over

Stem

De voice-over in een film is hetzelfde als de zogenaamde 'buitenbeeldtekst'. Je hoort de man of vrouw die de tekst inspreekt, maar je ziet ze nooit. Een tekst schrijven voor een voice-over is moeilijk. Een tekst inspreken voor gebruik 'onder' videobeelden is nog moeilijker. De (professionele) inspreker van een voice-over noemen we een 'stem'. Een stem inhuren voor je vakantiefilm is onbetaalbaar. Tenzij je er misschien één in je kennissenkring hebt. Het inspreken van je vakantiefilm moet je dus zelf doen. Of laten doen door iemand onder je kennissen die een goede stem heeft. Waaraan zo'n stem moet voldoen zien we later. Eerst gaan we ons bezig houden met het schrijven van de voice-over.


Toelichting

Waarom een voice-over? Het zou het gemakkelijkste zijn als je een videofilm zodanig kunt monteren dat het verhaal helemaal duidelijk is voor de toeschouwer. Maar dat is vrijwel onmogelijk. Er moet dus een toelichting bij de beelden gemaakt worden. Het woord zegt het al, het moet een toelichting zijn. Je moet dus niet vertellen wat we zien. Een zin als: "Hier zien we kleine Marian op de schommel in de speeltuin", is natuurlijk volledig overbodig, want dat zien we zelf wel. Ook een tekst als: "Het was een prachtige dag, dus we besloten maar eens een wandeling te gaan maken", is zinloos. Maar wat dan?

Spreektaal

Na de inleiding van de film (zie de vorige les) kun je starten met een toelichting onder de beelden die we dan zien. Aan de filmbeelden kun je niet zien waar de caravan (of tent, of hotel) staat. Je zou de voice-over dus kunnen beginnen met:

Vlak bij de plaats ... hebben we een leuke camping gevonden waar nog plek was voor onze caravan. Deze camping die plaats biedt aan 50 caravans is een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes



Voor meer naar link VideoFilmer