woensdag 1 oktober 2014

Jaargang 36 - Nummer 2 - Oktober 2014


Programma van de maand…

Woensdag 8 oktober 2014 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.
Op het programma staan bekroonde films van de nationale wedstrijd:
1)      21-12-12, een film van Bruno Verhenne (21 minuten) over het “einde van de wereld” dat zou plaatshebben op 21 december 2012.
Deze film won de prijs voor de verhaallijn met volgende verantwoording van de jury.
Dit verhaal is als een puzzel: alle stukjes informatie passen in elkaar. Met toeristische beelden weet de cineast een suggestief en fascinerend verhaal te vertellen.
In de Pyreneeën gebeurden alleszins toch heel eigenaardige dingen en verzamelden zich de believers die dachten een middel te hebben gevonden om aan het einde te ontsnappen.  Al jarenlang weet de Pic de Bugarach de interesse te wekken bij aanhangers van 'New Age' of andere alternatieve groeperingen.  Uit de fascinatie voor deze plek zijn verschillende theorieën voortgekomen en worden er magische krachten toegeschreven aan deze berg.  Er zijn zelfs mensen die beweren dat het een buitenaardse basis is en dat het een toegang zou verbergen naar een andere en nieuwe wereld.  Verschillende mensen zagen deze plek dan ook als de ideale schuilplaats voor het einde van de wereld.
2)      Raven, een speelfilm van Patrick Brouwers (10 minuten) over het gevangen zitten in eigen vel.  Deze film behaalde de prijs van de fotografie met als verantwoording:
de bijzondere kleur die de cineast aan de beelden gegeven heeft en het uitkiezen van de juiste invalshoeken voor zijn montage maken deze film tot een geslaagd geheel.
3)      Courage, een film van Ward De Waele (28 minuten) winnaar van het klassement vernieuwende waarde met volgende verantwoording van de wedstrijdjury. 
De manier waarop dit verhaal wordt verteld is origineel en tegelijk eenvoudig: de kijker hoort alleen de versie van de opbeller maar elk eigen verhaal loopt door in het volgende gesprek.

Woensdag 15 oktober 2014 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS “MONTAGE”.
Naast een aantal aandachtspunten voor een goede montage zullen ook heel wat praktische tips aan bod komen die de uiteindelijke film op een hoger niveau tillen.

De resterende tijd staat ter beschikking van de leden die een al dan niet afgewerkte film wensen te vertonen.


Lidgeld

Voor zover het nog niet zou gestort zijn, verzoeken wij u hierbij het gewenste bedrag zo spoedig mogelijk over te schrijven op het rekeningnummer van de club: BE89 3101 5161 0985, Sellaerstraat 39a, 1820 Melsbroek.
Het lidgeld bedraagt:
- Lid club + onafhankelijke CvB (25 euro)
- Lid club + Bracina + CvB (28 euro)

Binnen de maand maken wij onze ledenlijst over aan de provinciale en nationale federatie.  Laattijdige betalingen brengen extra werk mee, zowel administratief als inzake betalingen en leiden al eens tot misverstanden tussen ons en de overkoepelende organisaties.


Herinneringen . . .

Woensdag 10 september 2014 was er FILMVERGADERING met volgende films:

1)       GoPro Nature Award 2014, een kort natuurfilmpje (2 minuten) van Paul Verhack, gemaakt voor een wedstrijd georganiseerd door GoPro in samenwerking met AS-Adventure.  De opnamen dienden in België te worden gemaakt, moesten betrekking op de natuur en een boodschap bevatten.  Paul maakte veelvuldig gebruik van een glidetrack voor het maken van zachte bewegingen.
2)      Making of De Jas, het filmverslag van de nieuwe speelfilm van Hedwig D’Huyvetter (15 minuten).  Deze film toont duidelijk de attributen die gebruikt worden om de film een professioneel tintje te geven: een spoor waarop de camera en cameraman plaatsnemen, een kraan, een glidetrack en een steadycam.
3)      Spirale, een kort fragment (0,5 minuten) waarbij de acteur zich even uitleefde als dronkaard tijdens de opnamen van de nieuwe film van Roger Olivy waarbij onze voorzitter Johan Leemans de cameraman was.
4)      Duiken in de Oosterschelde (Nederland), een onderwaterfilm van ons nieuwste clublid Erik De Groef.

Verder werd wat informatie verstrekt hoe men tewerk gaat voor het acteren in speelfilms:
-     verschillende toneelgroepen worden benaderd om de gepaste types te vinden voor de diverse rollen
-     er wordt een planning opgemaakt wanneer wie beschikbaar is
-     de acteurs komen samen om te oefenen (hetgeen soms gefilmd wordt zodat de acteurs zichzelf kunnen zien en eventueel verbeteren).
Tot slot wordt opgemerkt dat de acteurs geen vergoeding ontvangen, maar uiteraard voorzien worden van eten en drinken.  Na afloop worden de medewerkers wel uitgenodigd op de première en ontvangen een dvd van de film waaraan ze hebben meegewerkt.

Als uitsmijter volgden nog 2 korte animatiefilmpjes:
1.      Les Pyramides D’Egypte, waarbij een onderzoeker de afstandsbediening ontdekt van een piramide maar het loopt mis wanneer zijn kameel die afstandsbediening te pakken krijgt.
      Naar link op YouTube
2.      Locked up, het verhaal van 2 kikkers waarvan de jongste geen geduld heeft en  een vlieg tracht te vangen maar opgesloten geraakt in een fles. 
      Naar link op YouTube
Woensdag 17 september 2014 was er FILMCURSUS met als thema “VIDEOMONTAGE”.
We bekeken onder meer een fragment van de cursusfilm “Spelen met de camera”.  De montage begint immers al van bij de opname want wie niet voldoende gevarieerde shots filmt kan nooit een goede montage maken.

Daarna werden volgende films vertoond:
1)      Veldkantkermis 2013, een reportage van Bart Gerber (6 minuten) over dit 3-daags evenement in Grimbergen.
2)      GoPro waterski, een kort actiefilmpje van Bart Gerber (2 minuten).
3)      Onze natuur, de aangepaste versie van het kort GoPro-natuurfilmpje (2 minuten) van Paul Verhack.
4)      Underground, een onderwaterfilm van Erik De Groef (8 minuten).  Erik maakte een montage van het duiken in ondergelopen grotten in België, Mexico en Frankrijk.  Het is verrassend, gelet op de toch moeilijke omstandigheden,  hoe opvallend scherp en uitstekend belicht de beelden zijn.  Met aangepaste commentaar is hier een knappe wedstrijdfilm van te maken.
5)      Trou D’Haquin, een reportage van een grotbezoek van Erik De Groef (14 minuten).  Het gebrek aan licht beperkte hier wel de mogelijkheden.
6)      Tot slot bekeken we de trailer (2 minuten) en de photoslide (9 minuten) van de oorlogsprent Out of Town die gemaakt werd door filmamateurs uit Herent.

Mecina 65 jaar

De Mechelse filmclub MECINA werd gesticht in 1949 en bestaat bijgevolg 65 jaar.
Ons clublid René Van Vaerenbergh was recent nog voorzitter van deze club en ook onze voorzitter Johan Leemans was ooit lid van Mecina, namelijk tijdens de periode 1970-1975.
Ook Willy Verworst was jaren lid van Mecina.

De viering van 65 jaar Mecina heeft plaats op zondag 19 oktober 2014 van 14u tot 18u in de Aula van de Lamotsite, Van Beethovenstraat 8 te Mechelen.
De inkom is gratis.

Na toespraken van Bart Somers (burgemeester van Mechelen), Freddy Van Vlaanderen (voorzitter Centrum voor Beeldexpressie) en Guido De Coninck (voorzitter Mecina) staan volgende films op het programma:
·         Mechelen in zwart/wit (compilatie eerste films)
·         Compilatie van 4 Hanswijkcavalcades 1938-1963-1988-2013 (15 minuten)
·         Een stad om van te houden van René Van Vaerenbergh (25 minuten)
·         De Grote Markt, niet zomaar een plein van Herman Bonnyns, Guido De Coninck en Bert Vannoten (11 minuten)
·         De Veemarkt, een kruispunt van wegen van Herman Bonnyns en Guido De Coninck (9 minuten)
·         De Cuvée van de Keizer van Bert Vannoten en René Van Vaerenbergh (8 minuten)
·         Chocolade, een ambachtelijke delicatesse van Bert Vannoten en René Van Vaerenbergh (9 minuten)
·         Colors van Bert Vannoten (2 minuten)

     Herhaling voor wie het begin heeft gemist:
·         Compilatie van 4 Hanswijkcavalcades 1938-1963-1988-2013 (15 minuten)
·         Een stad om van te houden van René Van Vaerenbergh (25 minuten)

Ciné Public 2015

Jong en oud, liefhebber, semi-prof of student, iedereen kan een film inzenden voor de vierde editie van het kortfilmfestival Ciné Public.
Genre speelt geen rol.  Je film mag alleen niet langer duren dan 40 minuten en moet origineel en creatief zijn.  Prijzengeld ter waarde van € 4000.
Inzenden tot en met 16 november 2014 via info@beeldexpressie.be of per post aan Centrum voor Beeldexpressie, Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen.
Reglement en inschrijvingsformulier op:

48HourFilmProject

Het 48HFP is een internationaal project waarin jonge filmmakers uitgedaagd worden om in 48 uur tijd een kortfilm te maken met bepaalde restricties, waarna er een prijsuitreiking georganiseerd word.  De beste films gaan naar de internationale competitie en maken kans vertoond te worden op het filmfestival van Cannes en Filmapalooza in de VS.
Meer info vindt u op de site:


Nieuw clublid

Het begint hier haast een vaste rubriek te worden want in september konden we alweer een nieuw clublid verwelkomen!
Erik De Groef filmt al enige tijd en heeft zich vooral gespecialiseerd in onderwaterfilms.
Erik heeft ons al enkele van zijn producties getoond en dat ziet er alleszins veelbelovend uit.
Welkom Erik !


VAC


Naast CvB, het Centrum voor Beeldexpressie, bestaat er ook de VAC, de Vlaamse Amateur Cineasten.
Het lidgeld voor 2015 bedraagt 20 EUR.


Wat omvat dit lidgeld:
·         Uw lidmaatschap aan de enige onafhankelijke filmvereniging waarbij de amateurcineast centraal staat.
·         Uw reproductierechten voor het gebruik van Freeplay Music.( Als lid kunt u gratis gebruik maken van deze 'music library')
·         Uw deelname aan het publiek toegankelijk filmfestival waarin:
       -   elke film in de best mogelijke omstandigheden geprojecteerd wordt.
       -   elke cineast aan het publiek voorgesteld wordt.
       -   elke cineast enkele woorden toelichting kan geven over zijn film.
       -   elke cineast van de jury onmiddellijk en in het openbaar samen met de zaal de visie van de jury over zijn/haar film te horen krijgt.
·         Uw deelname aan de opleidingen die VAC organiseert.
·         Uw steun aan een filmvereniging die financieel moet leven en overleven uitsluitend dankzij uw lidgeld.


Het motto van de VAC tegenover haar leden is de amateur-cineast een podium bieden.
Meer dan ooit zullen zij trachten dit te blijven realiseren, door het inrichten van festivals en/of het aanbieden van andere 'podia voor u als VAC lid.
U als cineast en U als supporter van de amateurfilm kan hieraan meewerken door lid te zijn van de Vlaamse Amateur Cineasten.


Lid wordt men door 20 euro te storten op rekening: BE20 7310 1417 0156 van de VAC vzw, met vermelding van naam en adres.


Verschillende van onze leden (Gaston Slaets, René Van Vaerenbergh) zijn al jaren lid van VAC en doen jaarlijks ook mee aan de wedstrijden die deze overkoepelende vereniging inricht.