maandag 14 april 2014

5 TIPS die Windows XP relatief veilig maken



Microsoft is gestopt met de ondersteuning van de tien jaar oude Windows XP-besturingssysteem. Als je niet kan upgraden (of niet wil), volg dan deze tips om verder te gaan met het Windows XP met toch een beetje veiligheid.

1. Gebruik bijgewerkte browsers - maak geen gebruik meer  van Internet Explorer

De nieuwste versie van Internet Explorer voor Windows XP is IE 8 , is een ongelooflijk verouderde browser. Voor de veiligheid is het beter om browsers van derden te gebruiken zoals Chrome , Firefox of Opera . Deze hebben belooft om Windows XP nog minstens een jaar ondersteuning te geven.
Terwijl u een betere browser installeert, verhoog je uw browser beveiliging. Add-ons en uitbreidingen die JavaScript uitschakelen kan voorkomen dat websites kwaadaardige scripts doen opstarten. NoScript en Ghostery voor Firefox of NotScripts en Scriptsafe voor Chrome kan de deuren sluiten op vele aanvallen.

2. Weg met Flash, Java en Adobe Reader

Hoewel Flash, Java en Adobe Reader de steunpilaren waren van het Internet van weleer, maar met een niet-ondersteunde OS zijn het openstaande deuren voor hackers. De meeste video sites als YouTube en Netflix maakt gebruik van HTML5, dus zou er geen noodzaak voor Flash zijn.
Java is nog steeds nodig voor bepaalde toepassingen, maar tenzij je die dagelijkse wenst te gebruiken, is er geen noodzaak om die te installeren. Ten slotte zijn er veiliger alternatieven voor Adobe Reader, zoals Sumatra PDF , Nitro PDF , en Foxit Reader .

3. Koop een volledige antivirus softwarepakket

Bescherming krijgen van een volledige antivirus suite is geen slecht idee, vooral als het niet meer kost dan een upgrade naar een nieuw operating systeem. Kaspersky , Trend Micro , F-Secure en Norton zijn allemaal goede keuzes. Het nieuwe Malwarebytes Anti-Malware is een goed utility om als tweede beschermlijn te gebruiken.

4. Offline gaan of toegang beperken tot uw account

De zekerste manier om veilig te blijven is van het internet af te blijven. Als uw Windows XP machine geen internetverbinding (zoals home theater, het afspelen van muziek of spelletjes) vereist,  ontkoppel dan uw PC. Gebruik anders de beperkte account instelling in de User Control Panel. Blijf af van de admin-account, tenzij u wilt updaten, of iets wil installeren. Account beperking kan een toegangversperring zijn voor aanvallers.

5. Verwijder onnodige rommel

Alle programma's die u niet gebruikt kunnen een risico zijn op een verouderde OS. Verwijder Apps  die je niet meer gebruikt. IObit , Revo en Advanced Uninstaller kan helpen. Dan update wat je nodig hebt. Het is niet omdat Microsoft stopt met Windows XP ondersteuning dat dit wil zeggen dat software-ontwikkelaars het ook laten vallen. Een meerderheid van de uitgevers bieden nog steeds updates van hun software voor minstens nog een jaar.

Einde van een tijdperk

Hoewel Windows XP niet meer geliefd wordt door Microsoft, wordt uw gebruikelijke PC niet plots nutteloos. Als je een goede beveiliging toepast en de beperking weet van dit OS kunt u het leven van uw OS voor een tijdje verlengen. Toch raden wij u aan geen gevoelige gegevens bij te houden of het uitvoeren van essentiƫle taken op uw XP-machine. Terwijl "unsupported" niet automatisch hacken betekend, zullen er minder mensen zijn die het gaan exploiteren.

Klik hier voor het volledig bericht