donderdag 3 oktober 2013

JAARGANG 35 - Nummer 2 - oktober 2013


Lidgeld


Voor zover het nog niet zou gestort zijn, verzoeken wij u hierbij het gewenste bedrag zo spoedig mogelijk over te schrijven op het rekeningnummer van de club: 310-1516109-85, Sellaerstraat 39a, 1820 Melsbroek.

Het lidgeld bedraagt slechts:   25,00 €

Binnen de maand maken wij onze ledenlijst over aan de provinciale en nationale federatie. Laattijdige betalingen brengen extra werk mee, zowel administratief als inzake betalingen en leiden al eens tot misverstanden tussen ons en de overkoepelende organisaties.

Programma van de maand...


Woensdag 9 oktober 2013 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING.

Op het programma staan bekroonde films van de nationale wedstrijd:
1)  “Orkney”, een documentaire van Florent Van Opstal (21 minuten). De Orkney- eilanden of Orcaden vormen een groep van ongeveer 200 kleine eilanden die ten noorden van Caithness in Noord-Schotland vlak voor de kust liggen.

2)  “Spiegels”, een speelfilm van Ronny Claus (16 minuten). Voor veel mensen is misbruik van kinderen nog altijd iets voor marginalen, maar de film wil aan de mensen ook duidelijk maken dat het in alle lagen van de bevolking voorkomt en

daarom is de vader in de film ook nog eens dokter. Ronny Claus wil met deze film het onderwerp incest bespreekbaar maken. De film handelt vooral over de verwerking van het trauma.

3) “Fuorviato”, een speelfilm van Paul Lacroix en John Peeters (33 minuten) over een ontslagen bakkersgast die ongewild in het drugsmilieu terechtkomt.

Woensdag 16 oktober 2013 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMCURSUS “MONTAGE”.

Dit keer bekijken we de mogelijkheden van een montageprogramma in de praktijk.


Cursus Bracina

Zaterdag 26 oktober 2013 van 9 tot 17 uur heeft in de Maria-Theresiastraat 121 te Leuven (straat vlakbij het stationsplein) de Bracinacursus plaats met als thema “Moderne Beeldcultuur”. Aan de hand van professionele filmfragmenten zal getoond worden hoe men tegenwoordig films maakt. Lesgever is Tony Jacobs, reeds vele jaren actief filmer die nationaal en internationaal in de prijzen viel en ook reeds meerdere malen deel uitmaakte van de jury tijdens de provinciale wedstrijd van Bracina.

Deze cursus is GRATIS voor alle Bracinaleden. Inschrijvingen voor het middagmaal à 20 euro in een nabij gelegen taverne: ten laatste op 15/10/2012 via onze voorzitter Johan. 

Niet-Bracinaleden betalen 25 euro.

Het middagmaal zal bestaan uit:
    •     tomatensoep met balletjes
    •     steak met keuze uit 3 sauzen + frietjes
    •     een drankje
 Bij aankomst en tijdens de pauzes is er bovendien gratis koffie voorzien.


 Vrijdag 18 oktober 2013 om 20 uur brengen we een bezoek aan onze filmvrienden van de KVCB, de Koninklijke Videoclub Brussel.

KVCB vergadert in Gemeenschapscentrum “De Zeyp”, Zeypstraat 47 te 1083 Ganshoren.

Voor het gezamenlijk rijden naar Brussel zullen afspraken worden gemaakt tijdens onze bijeenkomsten.


Herinneringen . . .

Woensdag 11 september 2013 startten we het 35ste seizoen zoals gewoonlijk met een FILMVERGADERING, waarbij onze leden een aantal al dan niet afgewerkte recente filmopnamen meebrachten voor projectie en bespreking.

De spits werd afgebeten door Bart Gerber die volgende korte reportages voorstelde:
-  “Humbeek Plage 2013”, een impressie van 2 minuten van de tweedaagse activiteiten aan het “strand” naast het kanaal te Humbeek.
-  “Marnixbier”, een halve minuut experimenteren met de camera rond dit nieuwe regionaal biertje.
-  “Opening zwembad Lammekes”, een 2 minuten durend verslag van het inzwemmen van het gerestaureerde zwembad door het gemeentebestuur.
 -  “Oyenbrug 2013”, een één minuut over de Bourgondische feesten rond deze Grimbergse watermolen.
-  “Waterski”, een reportage (2 minuten) van de jaarlijkse waterskiwedstrijden op het kanaal waarbij Bart dit keer de uiterst kleine High Definition camera GoPro HERO2 op de buik van een waterskister had gemonteerd. We zagen prachtig uitgevoerde stunts met piramiden tot 3 wel hoog. 
Deze korte reportages werden door Bart gemaakt voor uitzending door de plaatselijke regionale televisie. Niettegenstaande dat de beelden zeer kort werden gemonteerd slaagde Bart er toch in de sfeer weer te geven. Bovendien worden we geregeld verrast door de originele standpunten.

Daarna kwamen volgende films aan de beurt:
-  “Wandel- en fietsvakantie in de Pyreneeën”, een reportage (18 minuten) van Jos Rinckhout over dit sportief verlof in de omgeving van Lourdes in Frankrijk en waarbij tegen alle verwachtingen in nog heel wat sneeuw in het gebergte lag. De week nadien werd de streek trouwens geteisterd door overstromingen tengevolge van het warmere weer dat de sneeuw- 
massa’s deed smelten.
-  “Dublin”, een reportage (7,5 minuten) van 
René Van Vaerenbergh over de feestelijkheden en optochten in het kader van St. Patrick’s Day. De film werd heel vlot gemonteerd en van een goede aangepaste tekst voorzien. Alleen de beginbeelden in de kerk tijdens dewelke de oorsprong van deze feestelijkheden wordt verklaard, kwamen minder goed over.
-  “Boardwalk Empire”, een professionele film (4 minuten) over het gebruik van trucages bij de verfilming van deze Amerikaanse serie. Waar geen kade of water te bespeuren valt, daar wordt een aanlegsteiger en groot schip toegevoegd; van een klein groepje mensen wordt een immense massa gemaakt, enz. Men kan zich werkelijk gaan afvragen wat nog werkelijkheid is van wat we te zien krijgen want alles kan op zeer realistische wijze getrukeerd worden.
-  “Fjorden cruise”, een reportage (6 minuten) van René Van Vaerenbergh van een trip naar Noorwegen.
-  “Canada 2012”, een reisreportage van Bert Claessens. Opvallend goed en stabiel camerawerk van Bert, zeker als men beseft dat dit één van zijn eerste films is. 
 


Woensdag 18 september 2013 was er dan al een eerste FILMCURSUS,
dit keer rond het thema “FILMMONTAGE”.

Eerst bekeken we de film “Der Alleskünstler” over het leven en werk van Henry van de Velde.
Deze documentaire is een prachtig voorbeeld hoe men toch beweging maakt in
statische onderwerpen.

Daarna vervolgde de cursus met een aantal belangrijke montageregels (zie verder) en zagen we voorbeelden uit volgende films:

•   Sneeuwwitje (1937)
•   The Godfather (1972)
•   The Sting (1974)
•   The Shining (1980). 
Verder bekeken we nog volgende filmopnamen:

-  “Bevers in Leuven”, een genrefilm van Paul Verhack. Een beverfamilie van 4 dieren heeft zich gevestigd in de omgeving van het Groot Begijnhof en geeft er elke avond vanaf 20u30 een demonstratie takken sjouwen, aan bomen knagen en lekkere kruiden snoepen. Leuven is daarmee de eerste Belgische stad die bevers mag verwelkomen die alle vrees 
voor de mens overwonnen hebben.
-  “Wandeling in de Ardennen”, een reportage van Paul Verhack, opgenomen met de compacte GoPro-HD-camera. Actievolle beelden gemaakt tijdens een avontuurlijke wandeling in de vallei van de 
Hoëgne.
-  “Kraanvogels”, een genrefilm van Paul 
Verhack over de duizenden kraanvogels die tijdens hun trek neerstrijken op het grootste kunstmatig meer nabij Parijs. In het vroege voorjaar en in november speelt zich aan de oevers van Lac du Der- Chantecoq, in het groene bosgebied van de Franse Champagnestreek, een oorverdovend spektakel af, als talloze gracieuze kraanvogels er neerstrijken om te foerageren.
-  “Le Herou Ourthe”, een reportage van Paul Verhack van andermaal een avontuurlijke wandeling.
-  “Trailer De Nieuwe Wildernis”, een pracht van een natuurfilm. Een machtige zeearend scheert over de boomtoppen, denderend trekt een kudde van duizend wilde paarden voorbij, twee volwassen edelherten leveren strijd om in de gunst van een hinde te komen, aaseters verdringen zich om een achtergelaten kadaver. En toch is De Nieuwe Wildernis gewoon hier gefilmd, in de lage landen.
- Als uitsmijter was er tenslotte de komische kortfilm “Amour de Jeunesse” over een oude man die zijn jeugdliefde gaat opzoeken maar dan pas beseft dat ze eveneens oud is geworden en totaal niet meer lijkt op de herinnering.



Nationale Wedstrijd 2013

De CvB-wedstrijd 2013 had plaats in het Ontmoetingscentrum “De Djoelen” te Oud- Turnhout op vrijdagavond 20, op zaterdag 21 en op zondag 22 september 2013.

Slechts 52 films werden geselecteerd waarvan 5 films van Videoclub Vilvoorde met volgend resultaat:

- "Vreemde ontmoeting" van Hedwig D’Huyvetter: 71,2%.
- "Bron van alle leven" van Johan Leemans: 71%.
- "Animo" van Gaston Slaets: 75,4%. 

- "Karel van Lorreinen" van Piet Vandenpoel: 72,8%.
- "Justice" van Gaston Slaets: 73,2%.

De Galaprojectie en Prijsuitreiking gaat door op zondag 24 november 2013 om 14.30u op dezelfde locatie. 
Die dag zullen de nominaties worden uitgereikt. Intussen werd vernomen dat “Vreemde ontmoeting” van Hedwig D’Huyvetter,Animo” van Gaston Slaets en “Justice” van Gaston Slaets genomineerd zijn.

Afwachten of ze ook met de prijs gaan lopen...



7 montageregels

1)  Snij nooit zonder goede reden.
2)  Bij twijfel:eerder langer dan kort.
3)  Indien mogelijk snij in de beweging.
4)  Originaliteit gaat boven saaie zekerheid.
5)  Begin en eindig shots met doorlopende 
actie.
6)  Dramatische waarde gaat boven mooie 
overgangen.
7)  Inhoud eerst, vorm later.