woensdag 7 maart 2018

Jaargang 39 - Nummer 7 - Maart 2018

Filmfestival 2018


Wanneer? Zaterdag 17 maart 2018 om 19 uur.
Waar?  In het Auditorium op de 1ste verdieping van het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde.
Het einde is voorzien omstreeks 23.00 uur.

De voorbije 38 jaren projecteerden we in totaal:

  • 573 kortfilms
  • goed voor 100 uren film.


Dit jaar hebben we een uitzonderlijk goed en filmisch hoogstaand programma, waarbij bovendien alle filmgenres aan bod komen: speelfilms, documentaires, reportages, sfeerfilms en computeranimatie.

Nodig familie, vrienden en kennissen uit want  Videoclub Vilvoorde staat al jaren garant voor kwaliteit en een aangename en ontspannende filmavond.
Bovendien is alles gratis want we vragen geen inkom en zelfs het programmablad is gratis.

Programma van de maand…


Woensdag 14 maart 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met:

  • Les machines de L'île, een reportage (11') van Fred Lamon over reusachtige mechanische objecten die door een bedrijf in Nantes worden gemaakt.
  • Maidan, een documentaire (23') van Ronny Claus.


Uiterlijk deze avond worden de inschrijvingen voor deelname aan ons filmfestival afgesloten en wordt de projectievolgorde vastgelegd.

Woensdag 21 maart 2018 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” is er een  FILMPROGRAMMA van Dirk Geens.
Dirk filmt al vele tientallen jaren en doet dit de laatste jaren zo professioneel mogelijk.
Het programma ziet er als volgt uit:

  • "Kill Your Darlings", een fictiefilm (19') gemaakt met crowdfunding. Afgewerkt met toepassing van S-LOG-colorgrading-DCP.
  • "Mijn Animus draagt geen Pantoffels", een modern artfilm (4') over een concept van een kunstenares met honderden naaktslakken.
  • "Spartacusrun - De 30%", een reportage (7') gemaakt met 5 cameramensen en interviewtechnieken bij oorverdovende muziek.
  • "Petticoat meidengroep", een clip (1'40”) bestaande uit een mix van een life-optreden en geprojecteerde beelden.
  • "Kunst en Klimwerk Mirjam Verbeek", een reportage (5') van een topklimster in de Verdon maar ook kunstenares in Amsterdam. Gefilmd met gebruikmaking van drone en sliders.
  • "No Man's Land", een documentaire (6'40”) over het terugtrekken en wonen in een verlaten dorp in de Pyreneeën, zeer afgelegen en zeer moeilijk te bereiken.
  • Diana More (vrouw van Nonkel Jef)  (3') een muziekclip gefilmd met steadicam en volgens uitgeschreven draaiplan.
  • "Garagemovements", dancemovie (1') vertrokken van speciaal gemaakte muziek en dat aan Griekse dansstudente gegeven om bewegingen te verzinnen. Gefilmd in kleine garage.
  • Anatomy of the beauty, indrukwekkende workflow (1'50”) van fine-art-fotograaf Bart Ramakers.


Herinneringen . . .


Woensdag 21 februari 2018 was er FILMVERGADERING met volgende films:
  • The Story of the Matterhorn, de nieuwste documentaire (18') van Paul Verhack. Paul werkte een drietal jaren aan het tot stand komen van deze film en ging dan ook meermaals naar de Zwitserse Alpen. De Matterhorn is 4478 meter hoog en ligt op de grens van Zwitserland en Italië. Op 14 juli 1865 werd de berg voor de allereerste keer overwonnen maar bij de afdaling verongelukten 4 klimmers.
  • Deleted scenes van The Story of the Matterhorn (2') van Paul Verhack. Een aantal shots die té toeristisch waren, werden verwijderd uit de film.
  • Making of van The Story of the Matterhorn (3') van Paul Verhack. Hier zien we hoe een aantal shots tot stand kwamen en ook het gebruik van de drone.
  • De goede Samaritaan, een speelfilm (13') van Roger Olivy. De film werd gejureerd om in regel te zijn met het wedstrijdreglement van Bracina en behaalde 76,69%. Deze film is de enige inzending van onze club voor de Bracinawedstrijd 2018.
  • Gamers en food, een reportage (4') van Bart Gerber met interviews van een aantal deelnemers aan een LAN-party (samenkomst van liefhebbers van computerspelletjes).

Vervolgens werden vertoond:
  • Zeer, een speelfilm (17') van Peter Miseur en Peter Smolders. De film behaalde de prijs voor de beste fictie op de nationale CvB-wedstrijd 2017. Het is een psychologisch drama dat het verhaal vertelt van een dochter die haar afwezige vader opspoort en hem confronteert met het verleden.
  • La partie de boules”, een grappige éénminuutfilm van Gérard Rauwel en Alain Desreveaux.
  • L'encrier, een speelfilm (10') van Gérard Rauwel en Bernard Dublique die teruggaat naar de tijd toen er in de scholen nog een inktpot in de lessenaar stond. Bij de film werden heel wat animatietechnieken toegepast.
  • Borstvergroting, een Duits internetfilmpje van 36 seconden.

Woensdag 28 februari 2018 was er FILMVERGADERING met volgende films:
  • Gaudiacum, een historische film (18') van Roger Deprouw. Gaudiacum is een geslaagde film met veel afwisseling die heel goed de historie weergeeft van de kleine Vlaams-Brabantse gemeente Gooik, de parel van het pajottenland.
  • Floridylle, een reportage (2') van Luc Holvoet gemaakt na valavond in de Plantentuin te Meise terwijl die sfeervol verlicht was.
  • Gala for Jayne Darling, een reportage (5') van Willy Verworst van een optreden van de Engelse zangeres Jayne Darling, verfilmd vanuit 4 verschillende hoeken door Willy Verworst, Fred Lamon, Hedwig D'Huyvetter en Johan Leemans. De zang werd afgewisseld met beelden uit de tweede wereldoorlog. 
  • Blues Jam, een reportage (7') van Bart Gerber. De opnamen missen stabiliteit omdat het optreden uit de hand werd gefilmd. Bovendien waren de lichtomstandigheden niet optimaal.
  • Driekoningenhappening Humbeek, een filmverslag (2') van Bart Gerber.
  • Kampioenschap Duitse herders, een reportage van Bart Gerber. Een groot deel van de opnamen werd van te veraf gefilmd en er werd geen tegenlicht-correctie toegepast waardoor de  personen donker en onherkenbaar zijn. Bovendien zijn de shots veel te lang en is er teveel herhaling.
  • Frames of mind, een internetfilmpje (4') waarbij halsbrekende toeren worden uitgehaald op een mountainbike en met een heel speciale trucage met “bevroren” actiebeelden waar de mountainbiker doorheen fietst.

Walter Van den Broeck overleden




Op vrijdag 16 februari 2018 overleed ons clublid Walter Van den Broeck op 65-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

Tot hij ziek werd was Walter geregeld aanwezig op onze bijeenkomsten en was steeds erg geïnteresseerd in de films die vertoond werden. Regelmatig vroeg hij ook om raad om zich verder te bekwamen in zijn filmhobby. 

Ons clublid Piet Vandenpoel was heel goed bevriend met Walter en samen met een wandelgroep trokken ze meerdere keren de bergen in, soms van berghut naar berghut. Op zo’n trektochten filmde en fotografeerde Walter erop los en stak snel iedereen voorbij om een mooi beeld te schieten van de klimmende groep. Hij ging wat verder staan voor een mooi panorama en dan moest hij zich weer reppen om de groep bij te benen. Zo zorgde hij ervoor dat de wandelingen vereeuwigd werden.

Het was Walter die het idee aanbracht om een film te draaien over landvoogd Karel van Lorreinen. Van bij het prille begin: het idee, de uitwerking van het verhaal, het zoeken naar acteurs en actrices en locaties was hij zeer erg betrokken en kon je altijd op Walter rekenen. Hij concentreerde zich meer op het filmen van de activiteit achter de schermen.

Daarna volgde de thriller Blackjack.
Weer dacht Walter actief mee en stelde voor om een scène op te nemen met dansschool Split, hetgeen voor heel mooie beelden zorgde. Hij maakte ook de erg geapprecieerde ‘making of’.  

Ook bij het recentste filmproject “Waar is mijn kasteel naartoe?” deed Walter van in het begin actief mee.
Helaas werd Walter ziek en kon hij niet meer meedoen aan de voorbereidingen, maar bij de filmopnamen was hij er telkens toch weer bij. Hij stond erop het filmwerk in beeld te brengen en hij wou weten hoe het evolueerde. Tien dagen voor zijn overlijden wou hij de bijna afgewerkte film zien en gaf zelfs nog enkele tips ter verbetering mee.

Walter was niet alleen actief op filmgebied maar stak ook, met hart en ziel, veel energie
en toewijding in de Dansschool Split en in de
Heemkundige Kring van Tervuren.

Met de … geraak je overal


Bracina organiseert een filmwedstrijd rond het thema “Met de … geraak je overal”.
Het is de bedoeling een nieuwe film te maken waarin het vervoersmiddel centraal staat (al kan het ook te voet of met een zelfgemaakt/creatief transportmiddel).
Elk filmgenre is toegelaten.

Let op !
De wedstrijd staat alleen open voor amateurcineasten uit Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, inclusief BRACINA-leden.
De film mag maximum 15 minuten duren.
Elke deelnemer is verantwoordelijk voor de auteursrechten van beeld en geluid.
De inschrijving is gratis.
Uiterste datum: 30 september 2018.
Meer info op de website van Bracina.