vrijdag 26 december 2014

Behind The Scenes

Op internet vind je bijna  altijd een "Making Of" van elke commerciĆ«le filmproductie en het is steeds interessant en indrukwekkend hoe ze dit verwezenlijken. Dit alles is natuurlijk ruim boven ons budget maar het blijft toch de moeite om te zien.

Sommige van deze video's duren tot wel bijna twee uur zoals deze van Making Of "The Hobbit: An Unexpected Journey" Full | All of Production Blogs 1-9.

De gekozen films zijn een willekeurige selectie van internet en niet te lang in tijdsduur. Van elke commerciƫle film die je boeiend vindt kan je eigenlijk Googlen naar opnamen "Behind The Scenes".


Link naar Transformers

Link naar Gravity

Link naar GI Joe Retaliation

Link naar The Matrix1
Link naar The Matrix 2
Link naar The Matrix 3
Link naar The Matrix 4

Projections in the Forest

The projection mapping "bioluminescent forest" is made by artists Friedrich van Schoor and Tarek Mawad.
The artists spent six weeks in the forest fascinated by the silence and natural occurrences in nature, especially the phenomenon "bioluminescence". They personified the forest to accentuate the natural beauty by creating luring luminescent plants and glowing magical mushrooms that speaks volumes to any visitor that enters the minds of the artists through viewing "bioluminescent forest"
.


Link naar "Projection in the Forest"

Link naar "Behind The Scenes

zondag 21 december 2014

Dag van de Amateurcineast 2015

Save the date!

We laten je graag als eerste weten dat we ook in 2015 een Dag van de Amateurcineast organiseren in Cinema Zuid (Antwerpen). Noteer de datum alvast in je agenda: zaterdag 11 april 2015.


In samenwerking met Cinema Zuid organiseren we elk jaar een dag voor filmliefhebbers, de Dag van de Amateurcineast. Telkens wordt er rond een ander thema gewerkt, maar de bedoeling is telkens om een brug te slaan tussen liefhebbers en professionelen met eenzelfde passie: film en video. De dag bevat boeiende lezingen door cineasten/regisseurs uit het professionele veld, demostands met productnieuws en verschillende workshops waaruit gekozen kan worden.

Een aanrader voor alle filmfanaten die eens over de heg willen kijken!

Centrum voor Beeldexpressie
Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen
tel.: 03 289 12 00
fax: 03 289 12 09
e-mail: info@beeldexpressie.be
website: www.beeldexpressie.be

Cursus monteren met Adobe Premiere

Vanaf zaterdag 7 februari 2015 in Gent


Tijdens deze cursusreeks leer je (basis) monteren in Adobe Premiere (Pro CS6). We beginnen eerst met de theorie rond codecs en formaten. Daarna duiken we de praktijk in waarbij we tonen wat de mogelijkheden zijn, waarna jullie zelf aan de slag gaan. Van het montageklaar maken van het filmmateriaal tot het gebruik van video-effecten, de basis van het monteren in Adobe Premiere komt aan bod. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

Lesgever
Kevin Devogele

Waar en wanneer
Zaterdagen 7, 14 en 21 februari 2015, telkens 9.30 u. - 17 u.
Volwassen onderwijs Kisp (Passerelle vzw), Industrieweg 228, 9030 Mariakerke (Gent)

Info en inschrijvingen
Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, vorming@beeldexpressie.be, 03 289 12 05.
Deelnameprijs: € 255 voor leden van het Centrum voor Beeldexpressie, € 265 voor niet-leden.
Nog geen lid? Bekijk hier alle voordelen.

maandag 15 december 2014

Veel gebruikte videocompressies voor videocamera's

 MXF
“MXF” is the abbreviation of “Material eXchange Format”. MXF, which is not a video format actually but a "container" or "wrapper" format which supports a number of different streams of coded "essence", encoded with any of a variety of codecs, together with a metadata wrapper which describes the material contained within the MXF file. It is one of XDCAM multiple video compression methods and media container formats. Equipment that uses Professional Disc as recording media employs MXF container to store digital audio/digital video streams.

Naar website

AVCHD 
(Advanced Video Coding High Definition) is een formaat voor de opname van high definition-video.
Het formaat werd ontwikkeld door Sony en Panasonic en werd in 2006 aangekondigd als een standaard voor HD-videocamera's voor consumenten.[1] AVCHD is een bestandsformaat en dus niet gerelateerd aan een medium als miniDV. AVCHD kan in plaats daarvan opgeslagen worden op dvd's, harde schijven en flashgeheugenkaarten als Secure Digital en Memory Stick.[2] Sony en Panasonic brachten de eerste AVCHD-videocamera's uit in de herfst van 2006, gevolgd door Canon en JVC. In 2010 bracht Panasonic als eerst een AVCHD-camcorder voor de professionele markt uit.
AVCHD is compatibel met Blu-ray en kan gebrand worden op deze schijfjes zonder hercodering, alhoewel dvd's met AVCHD-inhoud niet op elke Blu-ray-speler afgespeeld kunnen worden.[1] Het formaat gebruikt voor video de MPEG-4 AVC/H.264-codec en voor audio de Dolby AC-3-codec of lineaire PCM-audio zonder compressie.
Het AVCHD-logo en merk zijn handelsmerken van Panasonic en Sony.


AVC-INTRA
Naar Panasonic
AVC-Intra is a type of video coding developed by Panasonic, and then supported in products made by other companies. AVC-Intra is available in Panasonic's high definition broadcast products, such as, for example, their P2 card equipped broadcast cameras.

XAVC
XAVC is a recording format that was introduced by Sony on October 30, 2012.[1][2] XAVC is a format that will be licensed to companies that want to make XAVC products
Naar Sony

XAVC recording format accelerates 4K development in the professional and consumer marke.


Sony's new XAVC recording format is at the heart of its latest industry-leading products. XAVC provides a dedicated 4K format that will encourage the adoption of 4K beyond feature films, in genres such as TV Dramas, Entertainment shows, Documentaries and Commercials.
.

Azden FMX vs Beachtek DXA vs Juicedlink RM333 vs Tascam DR-60d test and comparison - DSLR FILM NOOB


Al deze 4-vier units zijn populaire opties wanneer u XLR audio wil aansluiten op uw DSLR (digitaal fotocamera) of een gewone videocamera met microfoonjack.

Naar video

Naar Azden FMX

Naar JuicedLink RM333

Naar Beachtek

Voor de Tascam DR60 kan je kijken naar de links reeds vroeger op de website geplaatst.

Voor het prijskaartje gaat mijn voorkeur naar de TASCAM DR60 omdat deze ook een 4 spoor digitale audiorecorder is voor 2 XLR aansluitingen.
Zijn nieuwere broertje Tascam DR70 voor 4 XLR aansluitingen.

Video Tascam DR70


TASCAM DR 70

De opvolger van de TASCAM DR60

Four XLR Inputs and a Stereo Mic for Versatile Audio Production

The DR-70D from TASCAM is the ultimate audio recording solution for filmmakers. Four balanced XLR mic inputs meet the requirements of production sound, from professional users to indie DSLR shooters. The compact format can be mounted either above or below a camera, and a pair of built-in microphones can capture sound on-set. The interface is designed for quick adjustment, with additional features to keep recording levels under control. 

Naar link1


Naar link 2


zaterdag 6 december 2014

Onderaards

Cineast Erik De Groef
Documentaire
Duur 7min 23
Formaat 16:9
Camera Canon Legria G30, GoPro Hero3 Black Edition en SonyXR550
Onderwaterbehuizingen: GoPro-onderwaterbehuizing, 2x Light&Motion Bluefin Pro
Onderwatervideolampen: 2x Light&Motion Sola1200, 2x Light&Motion Sola4000, 
Aparte lichtduikers met:  1x Light Monkey HID50 videolight 5000lumen, 1x KeCo Lugus 7000lumen, 1x KeCo Helios 15.000lumen.
Montage met AVID Studio


‘Onderaards’ beschrijft een virtuele ondergrondse reis die start in een Belgische ondergelopen mijn, vervolgt in de prachtige onderwatergrotten in Mexico en eindigt in Frankrijk. Al deze plaatsen ontstonden op andere manieren en ze hebben elk een ander soort aantrekkingskracht op de goed getrainde grotduikers. In ‘Onderaards’ nemen we je mee in deze wereld van stilte Ć©n van eeuwige donkerte… tot je weer aan de uitgang komt en heldere lichtstralen je tegemoet komen.



De film is gemaakt uit losse beelden die ik van mijn laatste grotduik-reizen meebracht. Van elke gebied alleen maakte ik eveneens aparte films, maar het idee van een doorlopende reis door de verschillende locaties ontstond bij het zoeken naar een idee voor een ‘festivalfilm’ voor het Open Belgisch Kampioenschap voor onderwaterfoto- en videografie (OBK) 2014. Hiervoor moest een film ingeleverd worden die gelijk waar en wanneer geschoten mocht zijn en (voor de masters) een onbeperkte duurtijd mocht hebben. Na publieke vertoning in de videoclub kon ik nog een aantal aspecten zoals overgangen en muziek verbeteren en werd er een ondertiteling voorzien voor de Franstalige juryleden. 
De film leverde geen podiumplaats op, maar wel een goed resultaat waardoor ik derde werd in de eindrangschikking voor Belgisch Kampioen bij de masters video in de categorieƫn Non-fictie en Festivalfilm.



Link naar  "Onderaards"




Cineast - Erik De Groef

Weg
Speelfilm
Duur: 4min 51sec
Formaat 16:9 en codex AVCHD
Camera Canon Legria G30
Onderwaterbehuizing Light&Motion Bluefin
Onderwaterlampen: 2x Light&Motion Sola 4000
Montage met Pinnacle Studio 17


Plots is een man zijn vrouw weg. Hij wil dan ook weg gaan. Op elk beeld probeert hij uit het kader te kijken, te lopen of te duiken. Onder water kan niets hem tegen houden om zijn laatste ademlucht op te gebruiken en dan is ook hij weg in de donkere diepte van de Oosterschelde… ware het niet dat er even plots een andere duikster opduikt die hem van nieuw licht en lucht voorziet en samen stijgen ze dan weer naar het lichte oppervlak.







‘Weg’ is gemaakt tijdens de shoot-out wedstrijd van het Open Belgisch Kampioenschap voor onderwaterfoto- en videografie (OBK) 2014 in zout water in Zeeland. Er waren 4 vaste filmdagen ingepland die volgens reglement moesten beginnen met een eerste shot waarvan de beschrijving elke dag ’s morgens per sms werd doorgestuurd. ’s Avonds werden dan alle beelden (maximaal 200 minuten) ingelezen op de harde schijf van de organisatie. Hierdoor kon de jury bij twijfel controleren of alle beelden op enkel de wedstrijddagen werden geschoten.
Deze film werd bekroond met Zilver in de categorie fictie.

Link naar "Weg"

vrijdag 28 november 2014

Jaargang 36 - Nummer 4 - December 2014


Programma van de maand…


Woensdag 10 december 2014 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er FILMVERGADERING met FILMS UIT DE OUDE DOOS.

Het is al lang geleden dat de films van vroeger nog eens aan bod konden komen en zeker nu een aantal nieuwe leden onze vereniging hebben komen vervoegen is het interessant om een aantal oude filmproducties boven te halen.

Laten we afspreken dat de films minimum zo’n 10 jaar oud moeten zijn.  Indien de film intussen niet gedigitaliseerd werd, dan kan je die meebrengen op tape, maar om het niet te ingewikkeld te maken zal slechts materiaal voor het vertonen van mini-DV-cassettes voorzien worden, naast uiteraard de pc voor het projecteren van digitale bestanden.

Volgende films staan alvast op het programma:
1.    De Melkweg, een documentaire (13 minuten) uit 1999 van Willy Van Bamis.  De film geeft in een korte tijdspanne een volledig beeld van de weg die melk aflegt, vanaf de koe tot en met de afgewerkte producten in de winkel.  Ook nevenproducten zoals yoghurt en boter komen aan bod.  Deze film behaalde destijds ZILVER+ in de club Ć©n in de provincie, waarna nationaal ZILVER met 72%.
2.      Geen breifilm, een speelfilm (15 minuten) uit 2005 gemaakt in clubverband.  Wat is een ‘breifilm’?  Een cineast begint met een kort scenario van ongeveer 1 minuut, waarna een andere cineast er een vervolg aanbreit. Weer een andere cineast neemt over en maakt zijn vervolg tot uiteindelijk de ganse film ontstaat.

Woensdag 17 december 2014 om 20 uur in het Cultureel Centrum “Het Bolwerk” aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde komen onze filmvrienden van de HEVERSE FILMCLUB op tegenbezoek.

Deze club werd gesticht in 1998 en ontstond uit de filmclub Hakis uit Haacht.  Hakis werd destijds gesticht door Louis Verbruggen, die voorheen, in 1979, samen met onze voorzitter Johan Leemans, ook onze club van Vilvoorde stichtte.  Louis Verbruggen overleed in 1999.

De medestichter en erevoorzitter van de Heverse Filmclub is Jozef De Mulder, die inmiddels al 87 jaar is en nog steeds een trouwe aanwezige op de vergaderingen.  Jozef De Mulder was destijds nog lid van de inmiddels verdwenen club Focika uit Sint-Katelijne-Waver, een club die onze voorzitter Johan Leemans mee hielp stichten en waar ons clublid Willy Verworst in de beginperiode lid was. Tot daar een stukje lokale filmgeschiedenis, dit om aan te tonen hoe klein het amateurfilmwereldje wel was en men geregeld dezelfde namen terug tegenkwam.


Open Belgisch kampioenschap onderwaterfoto- en videografie

Het Open Belgisch Kampioenschap voor onderwaterfotografie en -videografie (afgekort OBK) is een internationale wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door de Audiovisuele Commissie van de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -sport (NELOSAC), in samenwerking met de Audiovisuele Commissie van La Ligue Francophone de Recherches et d'ActivitƩs Subaquatiques (CA LIFRAS).
Ons clublid Erik De Groef neemt er aan deel.
De gala en prijsuitreiking heeft plaats in de Zebrastraat 32 te Gent op zaterdag 29 november van 10u tot 20u.

Bezoek ook eens de website:
http://www.onderwatervideografie.be


Herinneringen . . .

Woensdag 12 november 2014 brachten we met een grote delegatie een bezoek aan onze filmvrienden van de HEVERSE FILMCLUB!
Het is zeer lang geleden dat zoveel clubleden mee op bezoek gingen bij een bevriende filmclub.  We waren zelfs talrijker dan de bezochte club.  De reden daarvan is waarschijnlijk dat het een avond was waarop we normaal in Vilvoorde vergaderen.

Het programma bestond uit:
1.     “Il Gondoliere” van Fred Lamon (6’).
2.     “Noorwegen” van Erik De Groef (5’).
3.     “My Coconut Island” van Paul Verhack (12’).
4.     “Het dak van de wereld” van Jos Rinckhout (20’).
5.     “Speleo” van Johan Leemans (10’).
6.     “If tomorrow never comes” van Willy Verworst (5’).
7.     “Het voorteken” van Hedwig D’Huyvetter (15’).
8.     “Confession” van Gaston Slaets (5’).
9.     “Karel van Lorreinen” (fragment van 10’) van Piet Vandenpoel.

Woensdag 19 november 2014 was er FILMCURSUS met een demo van het montagesysteem MAGIX VIDEO DELUXE 2015.

Werden vertoond:
  • Magix Video Deluxe, een informatiefilmpje van 5 minuten (Nederlandstalig) dat zeer elementair de verschillende functies uitlegt.
  • Magix movie edit pro, een meer uitgebreide Engelstalige informatiefilm van 21 minuten.

Vervolgens bekeken we de nieuwste film, The Chilkoot Trail (26 minuten) van Fred Lamon.  Fred en zijn echtgenote Kris deden deze tocht voor het eerst in 1982 maar geraakten niet over de pas tengevolge van hevige sneeuwval.  In 2009 ondernamen ze een tweede poging en toen lukte het wel.  De totale tocht is 54 km met een hoogteverschil van 1000 meter.
Meer dan een eeuw geleden zochten duizenden geharde en vastberaden mannen en vrouwen een weg over de Chilkoot Pass naar de Yukonrivier om hun doel, de goudvelden in Klondike, te bereiken.  De North West Mounted Police eiste dat iedereen voorraden voor een jaar met zich meebracht.  Dit betekende voor de meeste goudzoekers 20 tochten over de Chilkoot Pass met een zware rugzak.  Gedreven door de hoop op een uitzonderlijke rijkdom overwonnen ze grote moeilijkheden en tegenslagen om, eenmaal aangekomen op de goudvelden, te ontdekken dat ze te laat waren.  Tegenwoordig wordt slechts een enkele reis in de voetsporen van de Stampeders over de Chilkoot Pass gemaakt.  De tocht op zich is het doel, niet het goud aan de andere kant van de berg.
Alleszins een geslaagde reportage, voorzien van een interessante tekst.  Het knippen van een aantal zoomen en minder stabiele shots zou het geheel ten goede komen.

Tot slot werden 2 internetfilmpjes geprojecteerd:
  • Birds of Prey, een 4K-filmpje van 3 minuten, voornamelijk bestaande uit close-up’s van dieren.
  • De bruid krijgt de slappe lach (3 minuten).  Het zal je maar overkomen dat de bruid tijdens de officiĆ«le huwelijksplechtigheid minuten lang giert van de pret na een grappige verspreking van de bruidegom.

PremiĆØre “De Jas”

Woensdag 5 november 2014 had in ons lokaal de premiĆØre plaats voor de medewerkers aan de nieuwste speelfilm “De Jas” van Hedwig D’Huyvetter.
Na de vertoning van de film gaf Hedwig toelichting over bepaalde shots en de toegepaste trucages, waarna de film opnieuw werd vertoond.
Tot slot volgde dan nog de “Making Of” waarbij de diverse attributen werden getoond die tijdens de opnamen werden gebruikt.
Het geheel werd afgesloten met een receptie en de medewerkers ontvingen een dvd met daarop de film, de “Making Of” en de vele foto’s die tijdens de opnamen werden gemaakt.


Galaprojectie en Prijsuitreiking nationale wedstrijd

Zondag 9 november 2014 had in het ARCA Theater, te Gent de Galaprojectie en Prijsuitreiking plaats van de Nationale Filmwedstrijd 2014.

Hierna de winnaars van de 5 nominaties.
Verhaallijn:
- Never ending story (7’)(speelfilm) van filmclub Hobby Film Ternat
Sociaal aspect:
- Nieuwe adem (6’)(fantasie) van Kaatje Desramault
Creativiteit:
- Exodo (5’)(fantasie) van Werner Haegeman
Klankband:
- Choraliedjes in de Provence (15’)(informatiefilm) van Dirk Geens, Willy Huygens, Sam Goos en Werner Van den Bulck
Fotografie:
- Natuur in de stad (21’)(informatiefilm) van Roald Roos

Algemene winnaar:
- De loods (15’)(speelfilm) van Kurt Velghe

Van de 69 voor deelname geselecteerde films waren er 4 van leden van onze club, wat ongeveer neerkomt op 1 film op 17, hetgeen zeker niet slecht is vermits de meeste Vlaamse clubs met geen enkele film vertegenwoordigd waren.

Wel eigenaardig dat een clubfilm in de prijzen valt terwijl een lid van diezelfde club in de jury zetelt!
In hoever is CvB nog ernstig te nemen wanneer men films mag jureren waaraan men zelf heeft meegewerkt?

Voor de rest wel enkele hilarische toestanden, zoals de film "Sara La KĆ¢li" van Jean-Paul Grauwels die niet werd vertoond.  Na aankondiging in de zaal aan het einde van de gala dat de receptie volgt, staat Jean-Paul recht en vraagt waarom zijn film niet werd vertoond.  CvB zegt dat dat wel is gebeurd waarna Jean-Paul zich tot de zaal richt en zo'n 100 mensen bevestigen dat ze de film niet gezien hebben.  De techniek zoekt dan naar de film maar vindt die niet. Intussen beginnen de aanwezigen de zaal te verlaten. Tijdens de receptie hoor ik later dat de film uiteindelijk toch nog werd vertoond voor een groep die de zaal nog niet verlaten hadden.


CvB had dit keer gekozen voor een zaal met slechts 200 zitplaatsen.  Niet te verwonderen dat zowat alle plaatsen dan ook bezet waren.  Zo valt het niet teveel op dat de interesse voor dergelijke activiteiten jaar na jaar afneemt.  De jeugd, allĆ© ik bedoel de min 50-jarigen, was niet te bespeuren.

En volgend jaar gaan ze nog maar eens sleutelen aan hun wedstrijdreglement:
de nominaties zouden worden afgeschaft (eigenlijk logisch want een film beoordeel je niet op Ć©Ć©n deelaspect) en er zouden nog slechts 2 reeksen overblijven, namelijk fictie (speelfilms en genrefilms) en non-fictie (documentaires en reportages).

Projecties van films onze leden

Vrijdag 14 november 2014 projecteerde Willy Verworst zijn speelfilm Lisa voor een volle zaal te Heffen.  Vooraf werden nog enkele liedjes vertoond en zelfs life gebracht door Tina Jonkers.

Op vrijdag 23 januari 2015 en zaterdag 24 januari 2015, telkens om 20.30u in CC “De Bosuil” te Overijse, treedt het professionele kamerorkest Chapelle de Lorraine op met filmfragmenten van Karel van Lorreinen van Piet Vandenpoel.  Wel plezant voor een cineast om te merken dat zijn film voortleeft en getoond wordt voor een groot publiek.

Crash Course Scenarioschrijven

Zaterdag 22 november 2014 namen 3 van onze clubleden deel aan de Crash Course Scenarioschrijven met als lesgever Alain Quateau, regisseur, scenarist en docent aan Narafi filmschool te Brussel.

Alain Quateau stichtte het collectief Hola Guapa en daarmee schreef hij meer dan vijftig scenario's voor fictiereeksen als Aspe, Spoed, Witse, Zone Stad en Code 37.  Van die laatste reeks is de bioscoopfilm zijn meest recente wapenfeit.
Naast zijn freelance carriĆØre is Alain Quateau al vele jaren als docent aan Narafi verbonden.

De cursus was zeer leerzaam en bevestigde aan de hand van vele filmvoorbeelden de uiteengezette theorieƫn om een geslaagd scenario te maken, de basis voor een geslaagde filmproductie.

Cursus Bracina

Zaterdag 22 november 2014 waren 5 leden van Videoclub Vilvoorde present op de Bracinacursus met als thema Geluid, gegeven door Daniƫl De Vetter.

Deze interessante cursus behandelde het aspect geluid op een zo compleet mogelijke wijze, waarbij niet alleen aandacht werd besteed aan het juiste materiaal qua microfoons, koptelefoons en mengtafels, maar ook aan de locatie en de klankploeg.  Zelfs de klankcontinuĆÆteit bij de afgewerkte film kwam aan bod.