donderdag 7 mei 2015

Jaargang 36 - Nummer 9 - Mei 2015


Programma van de maand…



Woensdag 13 mei 2015 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er  FILMVERGADERING met nationaal bekroonde films:

-   Natuur in de stad, een documentaire (21 minuten) van Roald Roos.  Roald bracht 70 dagen door in “Klein Zwitserland”, het Boekenbergpark in Deurne, waar je heel wat zeldzame fauna en flora kan ontdekken.  Wat een rijkdom aan zwammen zoals bijvoorbeeld de krulhaarkelk- en de koraalzwam.  Ook een ongelooflijke variëteit aan kleinere vogels, zoals de distelvink.

Heel scherpe uitgezochte beelden over de hele filmlengte. Zorgvuldige selectie van lange filmopnames. Vlotte camera-bewegingen onderstrepen de prachtige opnames.

Men hoeft het niet steeds ver te gaan zoeken om een goed onderwerp te vinden voor een prachtfilm.

-   Choraliedjes in de Provence, een reportage (15 minuten) van Dirk Geens, Willy Huygens, Sam Goos en Werner Van den Bulck.

Om de drie jaar worden de Choralies georganiseerd in Vaison la Romaine.  Het is een internationaal treffen van diverse koren.  Drie- tot vijfduizend koorzangers vullen de stad met het geluid van de laatste repetities onder leiding van de grootsten onder de koorleiders.  Het is een unieke belevenis in het antiek theater met een prachtige achtergrond van het landschap, de bergen en olijfbomen.

Nagenoeg perfecte klankbalans waarbij de geluidsband ook het spetterende van de gebeurtenis weergeeft.  Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad worden life-geluid, muziek en montage perfect gecombineerd.

-   De loods, een speelfilm (15 minuten) van Kurt Velghe.  Twee mannen komen samen in een loods waar ze als kind vaak speelden.  “De loods” is een coming-of-age verhaal met de allure van een thriller.

-   Exodo, een videoclip (5 minuten) van Werner Haegeman.  Videoclip waarin de ziel van de tango wordt blootgelegd, maar op een suggestieve manier, zoals de dans zelf is.  De creativiteit ligt in de details, in de humor, in het scherpe tempo en ritme, kortom in de combinatie van deze stijl met een amateurfilm.


Woensdag 20 mei 2015 om 20 u in ons lokaal aan de Bolwerkstraat 17 te Vilvoorde is er  FILMCURSUS “CAMERAWERK”.

De theorie wordt ondersteund door de uitstekende reportage De Vlinder, gemaakt in opdracht van de Damiaan-actie.
Met een kleine boot zorgen 5 mannen langs de Congostroom voor dringende medische verzorging.


Gala en Prijsuitreiking Vlaamse Amateur Cineasten (VAC) 2015

 

Zondag 24 mei 2015 (Pinksteren) om 14 uur en maandag 25 mei 2015 (Pinkstermaandag) om 14 uur in het Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, is er de gala en proclamatie van VAC 2015.  Zondag komen de fictiefilms (speelfilm, animatie) aan de beurt en maandag de non-fictie (reportage, documentaire).

Verschillende van onze clubleden namen deel aan deze wedstrijd en we zijn uiteraard benieuwd naar de resultaten.


Herinneringen . . .

Woensdag 22 april 2015 was er FILMVERGADERING met projectie van volgende films uit de oude doos:


1.      Het huis der rechters, een speelfilm (14 minuten) van Piet Vandenpoel.  De film werd opgenomen in 1986 op super-8 pelliculefilm.  Piet liet de film intussen digitaliseren zodat die vanaf een bestand kon worden vertoond.

Het scenario is gebaseerd op de diefstal van panelen van het schilderij “Het Lam Gods” uit de St.Baafskerk te Gent.

Destijds was het niet evident om lipsynchrone films te maken.


2.      Rationeel, een speelfilm (16 minuten) van Gaston Slaets.  De film werd opgenomen in 1988 op 16mm-pelliculefilm.  Ook deze film werd intussen gedigitaliseerd zodat die vanaf een bestand kon vertoond worden.

Het is het verhaal van een goede vriendschap die dreigt verloren te gaan ten gevolge van ontslagen na de sluiting van een bedrijf.

Filmen op 16mm was een dure aangelegenheid en het verspreken van een acteur kostte al vlug 1000 frank (25 euro) aan filmpellicule.


Het tweede gedeelte van de avond gaf Bart Gerber een demo van de HYPERDECK SHUTTLE 2.

Dit is de kleinste videorecorder ter wereld die beelden kan registreren zonder compressie.
Op  het “kaartje” kan 240Gb worden opgeslagen.
Verder bezit dit toestel SDI- en HDMI-aansluitingen.
Hier is een link naar de HyperDeck Shuttel:
https://www.blackmagicdesign.com/products/hyperdeckshuttle

Bart had zich ook nog volgende extra’s aangeschaft:
·         SDI to analog
·         HDMI to SDI
waardoor het totale prijskaartje schommelt rond de 1.000 euro.


 

Prijsuitreiking en Gala Provinciale wedstrijd BRACINA 2015

Zaterdag 25 april 2015 had in het Gemeenschapscentrum “Den Bussel” te Keerbergen de prijsuitreiking en gala plaats van de provinciale wedstrijd Bracina.


Videoclub Vilvoorde nam deel met 3 films met volgend mooi resultaat:

-          Onderaards van Erik De Groef:

76% (78,76,74)

-           Fear van Gaston Slaets:

 75% (74,76,75)

-           Napoleon op bezoek van Piet Vandenpoel:

 74% (78,74,70)

Gaston Slaets werd laureaat in de reeks fictiefilms met de computeranimatie “Fear”.
Bovendien werd de film genomineerd voor een goed idee en won ook die prijs.
Proficiat Gaston!

Dag van de Amateurcineast

De achtste editie van de Dag van de Amateurcineast ging door op zaterdag 11 april 2015 van 9.45u tot 16u in Cinema Zuid te Antwerpen.

Piet Vandenpoel en Bart Gerber gingen er naartoe en waren vol lof over de organisatie en het leerrijke karakter van dit CvB-evenement.


De film Baghdad Messi van Sahim Omar Kalifa werd vertoond en besproken door de maker.

Met veel gevoel trekt de regisseur ons mee in de wereld van Little Messi, een jongen met één been, die gefascineerd is door voetbal.  Zelf lukt het hem amper om met zijn vriendjes mee te spelen en als hij dat toch doet staat hij in het doel.  Gelukkig kunnen de jongens hun favoriete voetbalclub (Barcelona) en speler (Messi) volgen op een korrelige beeldbuis.  De ouders van Little Messi hebben een televisietoestel, de enige plek waar de jongens gratis terecht kunnen voor hun fascinatie. Net voor de finale tussen Barcelona en Manchester United geeft de machine er de brui aan.  Little Messi moet met zijn vader de stad in om het apparaat te laten repareren.  Daardoor verschuift de vertelling van het kalmere platteland naar het gevaarlijke Bagdad.
Kalifa brengt cinema zoals deze hoort te zijn. Simpel, aangrijpend en sociaal geëngageerd.  Hij stelt een problematiek in vraag die op onderhuidse wijze zijn weg tot bij de kijker weet te vinden. Zonder met de vinger te wijzen naar verantwoordelijken, kijkt hij naar de gevolgen en de wijze waarop een bende jongens en hun leefwereld met een oorlog om gaan.  Voetbal is het bindmiddel, maar emotie de ware kracht.
Kalifa brengt een goed verhaal bekeken vanuit een originele invalshoek.
Ook was er een lezing door Marc De Wolf, regisseur van Vlaanderen Vakantieland.  Marc vertelde over zijn ervaringen met het maken van reportages voor Vlaanderen Vakantieland, van idee tot praktijk.
De Vlaanderen Vakantielandreporters nemen je elke week mee op stap naar vakantiebestemmingen dichtbij of net iets verder van huis.
Kwam verder nog aan bod:
  • Filmen met DSLR.
Met spiegelreflexfotocamera’s kan je tegenwoordig ook perfect film maken.
De kwaliteit en registreersnelheid verbeterde zodanig dat heel wat professionelen gebruik maken van een dergelijk fototoestel bij het maken van hun films.  Ook tips & tricks omtrent filmen met DSLR kwamen aan bod.
  • ‘Time-lapse - hoe begin je eraan?’
Tom Linster vertelde hoe je met time-lapse voor het oog onzichtbare fenomenen toch waarneembaar maakt.  Hoe dit in z’n werk gaat, welk materiaal je nodig hebt en welke bewerkingen je moet doen, kwam je allemaal te weten.
  • Feedbackmoment voor cineasten.
Je kon professionele feedback krijgen over een filmfragment van maximum 5 minuten van één van jouw films.

 

Filmtips

De meeste films worden gemaakt puur alleen omdat ze leuk zijn om naar te kijken of als herinnering. Professionele filmers daarentegen maken eerst een script voordat ze beginnen met filmen.  Pas dan beginnen ze met het opnemen van de scenes die ze nodig hebben.  De meeste amateurfilmers maken geen vooropgezet plan.  Ze gaan gewoon op vakantie, nemen een videocamera mee en filmen wat voor de voeten komt.  Of ze zien de kinderen iets leuks doen, grijpen de camera en beginnen op te nemen. Desondanks kan men toch films maken die onderhoudend genoeg zijn om naar te kijken, zelfs voor niet direct betrokkenen.
Wees niet zuinig met het maken van filmopnamen
Denk er aan dat datgene wat je filmt het basismateriaal vormt voor je uiteindelijke film en dat je het later toch gaat bewerken.  Je kunt beter teveel materiaal verzamelen dan er later achter te komen dat je iets mist.
Toon de omgeving (situeer)
Vaak is het leuk om de kijker ook een idee te geven betreffende de omgeving waarin de actie plaats vindt.  Een losse scene van vrienden die in een straat lopen is vaak minder interessant als je niet ook een shot toevoegt van de stad of de straat als geheel.
Hou op met ondoordacht bewegen en zoomen
Behalve als je onderwerp beweegt en je het in beeld wilt houden is er meestal weinig reden om de camera te bewegen tijdens het filmen.  Veel camerabeweging maakt het moeilijk voor de kijker om zich op het onderwerp te concentreren. Hetzelfde geldt voor in- en uitzoomen.
Verander van positie
In tegenstelling tot het bewegen van de camera tijdens het filmen is het wel goed om van positie te veranderen tussen scenes in.  Door vanuit verschillende hoeken naar een onderwerp te kijken krijgt de kijker een veel beter beeld van het geheel.
Plan een leuk begin en einde
Het moeilijkste deel van een film is het maken van een leuk begin en einde.  Als je op vakantie gaat, neem dan wat scenes op tijdens het inpakken of tijdens de vlucht of autorit.